HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

A cukor rontja a fogakat, mondja a mondás. De vajon csak az édességek ártanak a fogainknak? Megelőzhetjük az éveink előrehaladtával szinte törvényszerű fogromlást? Számít, hogy milyen fogkrémet választunk?
A feldolgozott húsételek, szalonna, kolbász, virsli, szalámi, sonka, füstölt és más eljárással tartósított húskészítmények rendszeres fogyasztásával egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának valószínűsége, derül ki egy frissen közölt tanulmányból.
Budapest - Kétségkívül a világ egyik legjobb bokszolója Erdei Zsolt (32). A WBO félnehézsúlyú világbajnoka legutóbb a német Thomas Ulrich (31) ellen mutatta meg, súlycsoportjában kevesen versenyezhetnek vele. De megkérdőjelezhetetlen tudása mellett mi lehet még a titka? Eláruljuk: a gondosan megválogatott étrend, amit új tanácsadója állít össze neki.
A mozik már vetítik a gyorséttermi ételek katasztrofális hatásait bemutató dokumentumfilmet, a Super Size Me-t. Az egészségtelen táplálkozás terjedéséért azonban nem okolhatók egyedül ezek a vendéglátóipari láncok. Az egyén felelõssége is óriási abban, hogy mit és mikor eszik – egy felmérés szerint a halálokok 46%-a az elhízásra és a helytelen táplálkozásra vezethetõ vissza. Még a valóban káros dohányzás is *csak* 31%-ban felelõs a siralmas halálozási mutatókért.
A rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus betegségeké. Ezért a megelőzése az életmódbeli faktorokkal pozitívan befolyásolható.
Akárcsak a tested többi részét, az agyadat is karban kell tartanod ahhoz, hogy ne lustuljon el. Bár az idő múlását nem állíthatod meg, bizonyos táplálékok segítenek abban, hogy a sokadik X után is vágjon az eszed.
Egy felnőtt napi 2–3 liter folyadékot igényel – ennek körülbelül felét táplálékaink útján, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Nem mindegy azonban, milyen összetételű ételek és italok biztosítják ezt a mennyiséget.
Bio, öko, természetes, vegyszermentes. Tág fogalmak. Sokat halljuk õket mostanában. Azt gondoljuk, már mindenki tudja, érti. Azt tapasztaljuk, hogy ez nem mindig *tiszta*.
Hunyd le a szemedet és képzeld azt, hogy egy zöldellő mezőn fekszel. A napsugár simogatja az arcodat, miközben a kabócák versenyt ciripelnek egymással. Ez a mediterrán életérzés minden üveg olívaolajban benne van!
A táplálkozásod nemcsak a közérzetedre, hanem a külsődre is kihat. Ha megfelelő élelmiszereket fogyasztasz, megelőzheted a herpesz, a pigmentfoltok és más bőrhibák kialakulását.
Már alig tudja elképzelni napját élőflórás joghurt nélkül? Egészségesen szeretne élni, és ehhez minden lehetséges eszközt felhasználna? Akkor nem árt közelebbről is megismerkedni néhány divatos fogalommal.
Gyakran érzi, hogy fáradt, kihagy az emlékezete vagy rosszul alszik? Ez valószínűleg azt jelenti, hogy vitaminhiányban szenved. A vitaminhiány hozzájárul egyes betegségek kialakulásához, s kedvező táptalaj a rossz közérzethez, a kedvtelenséghez. Hogy kinek melyik vitamin hiányzik a szervezetéből, kiderül az alábbiakból.
Ezek olyan természetes vagy szintetikus úton elõállított élelmiszer-adalékanyagok, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik az oxidációs folyamatokat.
A mandula az első tavaszi virág a gyümölcsösben. Néha még februárban kinyílnak apró, a kopasz ágon ülő fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcs váltja föl a virágokat, sorakozva a rügyező ágakon. Amikor leszedjük a mandulát, nagyon nehezen jutunk a gyümölcséhez, de annál értékesebb a tartalma.
Bár inkább nyáron, kánikula idején jelentkeznek a tömeges szalmonella fertőzések, de idén már budapesti színházakban, szociális otthonban és egy iskolában is többen kaptak ételmérgezést. Dr. Németh Zsuzsannát, az OÉTI mikrobiológiai kutatólaboratóriumának vezetőjét és dr. Szabó Enikőt, az ÁNTSZ osztályvezetőjét arról kérdeztük, hogyan kerülhetjük el a fertőzést.

Első Előző Következő Utolsó