HIRDETÉS
HIRDETÉS

A svéd NATO-csatlakozás török vétójának megoldása után fontos napirend lesz az ukrán NATO-tagság kérdése, valamint a közös kiállás Oroszországgal szemben. Szijjártó Péter külügyminiszter a litvániai csúcstalálkozóra indulva úgy nyilatkozott, „Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában.”

Kedden megkezdődött a NATO-csúcstalálkozó a litván fővárosban, amelynek előestéjén sikerült elhárítani a svéd tagság kérdésének egyik akadályát azáltal, hogy Törökország lemondott a vétójáról. A következő napok fő feladata, hogy a szervezet vezetői, tagjai tudatosítsák Oroszországgal, hogy a NATO egységes és hosszú távon támogatja Ukrajnát – írja az Euronews.

A találkozón részt vesz Volodimir Zelenszkij is, aki előzetesen nyomatékosan kéri országának felvételét a katonai szövetségbe, ha nem is azonnal, de minél előbb.

(A legfrissebb hírek itt)

Ukrajna támogatása mellett egy Oroszországgal kapcsolatos terv is napirenden van. A NATO-szövetségesek állítólag már megállapodtak a védelmi tervekről, amelyek részletezik, hogyan reagálna a szövetség egy esetleges orosz támadásra.

Fontos napirendi pont továbbá a szövetség finanszírozásának növelésére irányuló közös erőfeszítés: a tervek szerint minden NATO-tagnak a GDP-je 2 százalékával kellene hozzájárulnia a védelmi kiadásokhoz. Jelenleg csak 7 tagország tesz így.

Szijjártó Péter is a litván fővárosban
„A vilniusi NATO-csúcs legfontosabb témái így az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása lesznek” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter a vilniusi NATO csúcsra indulva azt írta, Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberi életeket menteni.

Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása

– fogalmazott a tárcavezető.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.07.11.
Megnézve: 4241

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra