FRISS GYÜMÖLCSÖK
A kísérletek szerint a gyümölcsök közül különösen az eper és az áfonya van jó hatással az agyműködésre. A bennük lévő tápanyagok javítják az összpontosító- és koordinációs képességet, sőt a rövid távú memóriát is.
TELJES KIŐRLÉSŰ PÉKSÜTEMÉNY
Az ilyen lisztből készült kenyérfélék és sütemények magas rosttartalma jó hatással van az észlelésre. Az elkészítésükhöz használt élesztő pedig bővelkedik B-vitaminokban, amelyeknek az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása közismert. Ha kiadós reggelivel akarod indítani a napot, akkor egyél teljes kiőrlésű pirítóst és magas fehérjetartalmú hüvelyeseket.
TOJÁS
A kutatások szerint a tojásban lévő koleszterint acetilkolinná alakítja a szervezet. Egy kísérlet során kiderült, hogy ha az agyban blokkolják az acetilkolin-érzékelő receptorokat, akkor észrevehetően romlik a memória. Az acetilkolin szintje a szakemberek szerint az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozható.
SALÁTA
A friss zöldség tele van antioxidánsokkal: béta-karotinnal, A- és E-vitaminnal, amelyek elengedhetetlenek az egészséges agyműködéshez, ráadásul az egész szervezetedre jó hatással vannak.
JOGHURT
Olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek szükségesek a dopamin és a noradrenalin termelődéséhez a testedben. Mivel ezek az anyagok stresszhelyzetben kiürülnek a szervezetből, fontos, hogy minél előbb pótold őket.
TENGERI HAL
Agyadnak semmi szüksége a magas telített zsírsav tartalmú ételekre. Ezek helyett egyél minél több halat, amely dúskál hasznos omega 3 zsírsavakban.
(nana.hu)