HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Sok zöldség és gyümölcs - kisebb esély a rák kialakulására

t: 1054

Sok zöldség és gyümölcs - kisebb esély a rák kialakulására

A harvardi egyetem kutatói korábbi vizsgálatokat és statisztikai adatokat elemeztek. A 2001-es évben az egész világon 7 millió rákos halált jegyeztek fel, amelyből 2,43 milliónál (35 %) találták úgy, hogy összefüggésben van a kilenc lehetséges rizikó faktorral. Ebből a 2,43 millióból 0,76 millió adódott a gazdagabb országokból, míg 1,67 millió a szegény, illetve átlagos gazdagságú országokból. 1,6 millió esetben férfi, míg 0,83 millió esetben nő halt meg rákos betegségben.

A rákos halálozások vizsgálatánál a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alacsony zöldség és gyümölcs bevitel találtatott a fő rizikó faktornak az átlagos, illetve a szegényebb országokban. A gazdagabb vidékeken a dohányzás, az alkohol bevitel, a túlsúlyosság illetve az elhízás jelentette a legnagyobb kockázatot.

Az amerikai kutatók megerősítették a korábbi vizsgálatokat, miszerint az életmódbeli szokások pozitív irányú megváltoztatásával megelőzhető a rákos megbetegedések többsége.

Soha nem elég hangsúlyozni a zöldségek és gyümölcsök pozitív hatását és ösztönözni, hogy minél többet fogyasszunk belőlük. Ezek az élelmiszerek alacsony energiatartalmuk miatt a fogyókúrákban is nagy segítségünkre lehetnek, valamint a daganatos betegségek kialakulását is pozitívan befolyásolhatják.

(ma.hu)

2006.07.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok