> 72 °C-on három perc alatt elpusztul a baktérium - Kevés a mikrózás ellene
Ha az étel nem a konyhánkból kerül ki, legfeljebb remélhetjük, hogy megfelelő körülmények között, fertőző személyektől távol főzték. Otthon pedig, ha betartjuk az alapvető tisztasági és főzési szabályokat, akkor hatékonyan védekezhetünk a megbetegedés ellen.
A húsok feldolgozásánál arra ügyeljünk, hogy a munkafelületet, a vágódeszkát, a kést alapos tisztítás, esetleg fertőtlenítés nélkül később ne használjuk más, főleg nyersen fogyasztott élelmiszerek előkészítésénél. A bevizsgált és hivatalosan is javasolt konyhai fertőtlenítő termékek címkéjén minden esetben találunk OÉTI- vagy OTH-számot is. Ezekre a tisztítószerekre főleg akkor van szükség, ha kisgyermek vagy idős ember van a családban, ugyanis ők a legérzékenyebbek a fertőzésekre.
A tojást csak felhasználás előtt szabad fertőtleníteni, különben eltávolíthatjuk róla azt a természetes védőréteget, amely megóvja a tojás belsejét attól, hogy a repedéseken keresztül bejuthassanak a bacilusok.
A baktérium 72 °C-on három perc alatt elpusztul, tehát a rendesen átsütött, megfőzött étel veszélytelen. Egy közepes tojás például kb. 7 perc alatt fő biztonságosra, a tükörtojást pedig tanácsos mindkét oldalán megsütni.
Nem számít hőkezelésnek az, ha mikrohullámú sütőben készítjük el az ételt! Ilyenkor előfordulhat, hogy egyes pontokon a nyersanyag nem éri el a kellő hőfokot, és így életképes baktériumok maradnak benne!
A szalmonella okozója egészen -23 °C-ig a fagyasztást is jól tűri, ezért fontos, hogy az egyszer már kiolvasztott nyersanyagot, készételt ne fagyasszuk le újra, mert az olvadást követően azonnal szaporodni kezd a baktérium.
(blikk.hu)