HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Világkonyha

Erdély magyarlakta területein a konyha mint terület mindig is központi szerepet kapott. Ez volt a ház leginkább kihasznált helyisége, ahol a család finom fogások mellett összeült.
A kopár mediterrán területeken, ahol a hús ritkaságnak számított, zöldség azonban volt bőven, a húst rizzsel szaporították, és zöldségbe töltötték.
Mindenképpen sok ötletre, kreativitásra, furcsa párosításokra van szükség. Rafinált fűszerezésre, hogy az étkezés emlékezetessé váljon. Nem kell más, csak egy wok, sok-sok szezonális zöldség, finom húsok, rákok, némi üvegtészta és nagy adag vállalkozói kedv.
Ha az ember külföldön jár, két lehetőség van éhsége csillapítására: magának főz, vagy elmegy egy étterembe. Mivel nem vagyok ismerője és szakértője a kínai konyhának, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy belekóstoljak. Bekukkantottam néhány wokba, megfejtettem a pekingi kacsa titkát, és megízleltem az utcán készített étkeket is.
Nemrég került a könyvesboltok polcára az Ízes Erdély című kötetet, melyben autentikus gasztronómiai leírásokat olvashatunk, és a legjobb és legrégebbi erdélyi recepteket is megtaláljuk. Az ételeknek - kalotaszegi savanyúleves, göngyölt puliszka, vinetta, zakuszka - már csak az olvasgatása is kedvet csinál egy igazi székelyföldi ízvadászathoz.
''Soha ne mondd, hogy az étkek összeállítása nem igényel nagy gondosságot, az ízletesen elkészített étel ugyanis magába foglalja az egész kultúrát.''
Ha külföldön járunk, szívesen kóstoljuk meg a helyi specialitásokat. Hazatérve vágyakozva sóhajtunk fel: milyen finom volt! Már itthon is beszerezhető minden hozzávaló, így nincs akadálya, hogy elkészítsük a különleges fogásokat.
"Ahány ház, annyi szokás!" - tartja a mondás. Különösen igaz ez az egyes népek konyháira. A táplálkozási szokásokat nem csak egy adott terület éghajlati és gazdasági viszonyai határozzák meg, de nagymértékben befolyásolják az ott élő emberek temperamentuma, életfilozófiája és vallási szokásai.
Az olasz családoknál a vacsora a legkiadósabb étkezés. Többnyire három fogásból áll: kevés tészta mártással, majd húsféle, s végül édesség, illetve friss gyümölcs.
Kelet Svájca. Így is nevezik Erdélyt, a Havasalja vidékét, ahol a zord hegyek között szeretettel fogadják az ide érkezőket a helybéliek. Szívélyes invitálásuknak nehéz ellenállni, de nem is illik visszautasítani az ínycsiklandó fogásokat.
Egy olasz a maga útját járja! Az ázsiai és a török konyhában tett kulináris kitérõk azonban jót tettek a mozzarellának: olajban sütve, salátában és töltelékként is isteni az íze!
A sok évszázados véres háborúk mellett Törökország néhány vonatkozásban békés hódításokat is tett... A paprika, a paradicsom, jónéhány gyümölcs és fűszer török közvetítéssel jutott el a Balkán-félszigeten át hazánkba.
A Földközi-tenger partvidékén terem a legjobb minőségű olajbogyó, a legízesebb paradicsom, padlizsán, sok más zöldség és fűszernövény. Kukkantsunk bele a mediterrán országok konyhájába!
A mexikói konyha néhány alapvető receptjét mutatjuk be.
A francia konyha főbb jellemzői, hogy az ételek vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, tehát könnyen emészthetőek.

Első Előző Következő Utolsó