HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Partikonyha ázsiai módra

t: 3808

Partikonyha ázsiai módra

A wokot elsősorban a távol-keleti népek használják. Ma már az egész világon elterjedt számos előnye miatt. Ilyen például az, hogy kevés zsiradékon igen gyorsan elkészíthetőek az ételek, melyek az egészséges táplálkozást szolgálják. A wokban lehet pirítani, párolni, főzni, bő zsírban sütni. A wokban a legtöbb kreáció hirtelen pirítva, dobva-rázva készül. Az ételek így keveset veszítenek a tápanyagaikból.
A zöldségféléket jól előkészítve, darabolva, ropogósra készíthetjük el. A wokhoz tartozó rács is praktikus, mert az elkészített húsféleségeket ezen melegen tarthatjuk a tálalásig. Ha teflonbevonatú wokot vásároltunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a fémkanalakat, eszközöket kerüljük, nehogy a bevonatot felsértsük. Az étel keveréséhez fa- vagy műanyag kanalat használjunk.

Mentolos pulykamáj dobva-rázva

Hozzávalók: 50 dkg pulykamáj, 1 db újhagyma, 3 db három színű paprika, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál mentalevél, 30 dkg gomba, 1 kávéskanál ételízesítő, 2 evőkanál olaj, 25 dkg rizs, só, őrölt bors

A pulykamájat készítsük elő, hártyáit távolítsuk el, szeleteljük nagyobb kockákra. A három színű paprikákat csumázzuk ki, és vágjuk vékony csíkokra. Az újhagymát és a gombát szeleteljük fel. A mentalevelet apróra vágjuk össze.
A wokban olajat forrósítunk, a pulykamájat megpirítjuk benne, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd a sütőrácsra szedjük. A visszamaradt olajban az újhagymát, a paprikát és a gombát megsütjük. Ételízesítővel ízesítjük, a mentalevelet is hozzátéve, tejszínnel és fehérborral összefőzzük. A pulykamájat visszahelyezve elkeverjük, még egyet forralunk rajta, és párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1760 kJ/420 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Shiraz 2002

Sertéshús káposztával

Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 pár virsli, 2 dl fehérbor, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 15 dkg koktélparadicsom, 1 db sárgarépa, 1 dl olaj, 60 dkg sertéslapocka, só, őrölt bors

A sertéslapockát kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a felhevített olajban a füstölt szalonnakockával együtt aranysárgára pirítjuk. Vízzel felengedjük és hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és fedő nélkül pároljuk. Őrölt borssal fűszerezzük, kevés bort öntünk alá és rövid lében pároljuk.
Majd hozzátesszük a reszelt fokhagymát és a paradicsompürét. Ha a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a kockákra vágott zöldpaprikát és a szeletelt sárgarépát, a cikkekre vágott kelkáposztát, és készre pároljuk.
Közben a virslit megmossuk, bőrét lehúzzuk és egyenletes karikákra vágjuk. Forró olajban a szeletelt virslit és a koktélparadicsomot megfuttatjuk, és a sertéshúshoz adjuk. Összeforraljuk, rizskoszorúkban tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 3110 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Egri Kékfrankos Rosé 2003

Szójás zöldséghegy ananászos csirkével

Hozzávalók: 1 db kínai kel, 1 csomag wok zöldségkeverék (325 g), 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma, diónyi gyömbér, 4 db csirkemell, 4 evőkanál szójamártás, 1 kávéskanálnyi piros arany, 1 kupica rizsbor, 1 doboz ananászkocka, 25 dkg rizs

A csirkemelleket lebőrözzük, vékony szeletkékre vágjuk, piros arannyal és szójamártással bekenjük, sütésig félretesszük. A kínai kelt felcsíkozzuk, elkészítjük a párolt rizst. A wokban az olajat felforrósítjuk, a csirkemell szeletkéket pirosra sütjük és a sütőrácsra tesszük.
Az olajba a kínai kelt tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, az őrölt gyömbért, a szójamártást, a ketchupöt, végül a rizsbort is, majd felforraljuk. Most belekeverjük a zöldségkeveréket, és az ananászdarabokat. Összeforraljuk és párolt rizzsel tálaljuk. Százéves

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2799 KJ/549 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Petit Villány Chardonnay 2001

Ropogós párolt zöldségtál

Hozzávalók: 2 db cukkini, 1 db padlizsán, 2 db újhagyma, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg gomba, 20 dkg kelbimbó, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál gyömbérpor, kevés só, 3 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál ketchup, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csomag friss bazsalikom, 20 dkg tészta

A hozzávaló zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, előkészítjük. A tésztát külön edényben megfőzzük, leszűrjük. A friss bazsalikomot nagyobb darabokra aprítjuk. Az előkészített darabolt zöldségeket forró olívaolajon külön-külön ropogósra megsütjük. Végül a wokba visszatéve lazán összekeverjük. A mézet, a szójaszószt, a ketchupöt is hozzáadva sóval, cukorral, gyömbérrel ízesítjük. Végül a főtt tésztát és a bazsalikomot is hozzákeverve forrón tálaljuk. Egészséges vegetáriánus fogás.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1839 KJ/439 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Virgin Vintage Chardonnay 2002

Cukkini szamuráj módon

Hozzávalók: 4 evőkanál szójacsíra, 30 dkg cukkini, 1 diónyi gyömbér, 2 db zöldhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál kukoricaliszt, 2 evőkanál szezámolaj, só, darált erős paprika, friss oregánó, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg koktél-paradicsom, 20 dkg patisszon, 1 db citrom, 10 dkg főtt rizs

A cukkinit megmossuk és felkarikázzuk. A patisszont megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, az oregánót apróra vágjuk. A szezámolajat felforrósítjuk, hozzátesszük a szeletelt újhagymát, üvegesre sütjük, hozzákeverjük a szeletelt cukkinit és a patisszont, sózzuk.

Reszelt fokhagymával, erős paprikával, gyömbérrel, oregánóval ízesítjük. Egy kis kanál kukoricaliszttel megszórjuk, szójaszósszal, citromlével és 1 dl vízzel felöntjük. Végül a koktélparadicsomot és szójacsírát is hozzákeverve összeforraljuk és már tálalhatjuk is. Kevés főtt rizzsel megszórhatjuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1530 KJ/360 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Cabernet Sauvignon

Finomságok üvegtésztával

Ha kedveljük az ázsiai konyhát, érdemes egy érdekes étellel, az üvegtésztával is megismerkedünk A tészta különlegessége abban van, hogy főzés után is átlátszó marad. Elkészítésénél előbb hideg vízben kell áztatni addig, amíg könnyen hajlítható nem lesz. Ekkor olló segítségével akkora darabokra vághatjuk, amekkorára szeretnénk. A főzésnél arra kell ügyelni, hogy 4-5 percnél tovább ne főjön, mert szétmállik.

Az üvegtészta vagy rizstészta Ázsia konyhájában ismert étel, többnyire halakhoz szokták adni. Kínában, Indonéziában, Sri Lankán és még számos országban ezt fogyasztják, nem a tojásból és gabonalisztből készült száraztésztát. Legfőbb előnye, hogy könnyen emészthető. Sajátossága, hogy nincs saját íze, az ételhez tartozó ízeket, aromákat viszont remekül átveszi, felerősíti. Kitűnő köret. Apró darabokra vágva, ropogósra süthetjük, hasonló lesz, mint a lisztbe forgatott sült hagyma.
Az üvegtészta napjainkra az egész világon elterjedt és használatos. Kedvelői úgy tartják, készítéséhez a legkiválóbb alapanyag a burmai rizs lisztje, ezt követi a kínai rizsé, de a Pó-síkságon termesztett rizsből készült lisztből is kitűnő üvegtészta készíthető. Hófehér színe, állaga, egészséges volta egyaránt népszerűvé teszi. Hazánkban az úgynevezett Ázsia-boltokban kapható.

Üvegtésztás ráksaláta

Hozzávalók: 40 dkg üvegtészta, 40 dkg koktél garnéla (pucolt, előfőzött), 1 db zöld színű paprika, 15 dkg kígyóuborka, 2 db kemény paradicsom, 1 köteg snidling
A dresszinghez: 1 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál friss zöldcitrom leve, 1 teáskanál reszelt friss gyömbér, 1 db thai citromfű, 1 db piros chilipaprika, só

A tésztát áztassuk be hideg vízbe. Amíg a tészta ázik, készítsük el a dresszinget: a chilipaprikát vágjuk karikára, a citromfüvet vágjuk finomra és a többi hozzávalóval keverjük össze. A tésztát szűrjük le, ollóval vágjuk 10 cm-es darabokra, majd sós vízben főzzük 2-3 percig. Szűrjük le, folyó vízzel hűtsük ki, és jól csöpögtessük le. A paprikát és az uborkát vágjuk gyufaszál vékony csíkokra, a paradicsom húsát vágjuk kockára, a snidlinget pedig 2-3 cm-es darabokra. Az előkészített zöldségeket keverjük össze a tésztával és a rákkal. Osszuk négy részre, és mindenki locsolja meg tetszőlegesen a dresszinggel.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Pázmándi Pinot Noir Rosé 2004

Vörössügér-leves üvegtésztával

Hozzávalók: 4 db vörös sügér filé (kb. 60 dkg), 1 fej lilahagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 db fokhagymagerezd, 2 db citromfű, 4 db paradicsom, 20 dkg üvegtészta, 10 dkg szójacsíra, 2 evőkanál mogyoró, 1 marék bazsalikomlevél, só

A hagymát pucoljuk meg és szeleteljük fel, tegyük vízbe, sózzuk meg és forraljuk fel.
A halfiléket tegyük a forrásban lévő hagymás vízbe, és főzzük lassú tűzön, amíg meg nem fő (max. 5 perc). Óvatosan vegyük ki a szeleteket és szűrjük le a levet.
Tisztítsuk meg a fokhagymát, aprítsuk fel. A citromfüvet vágjuk finomra vagy reszeljük le, és mindkettőt az olívaolajon pirítsuk meg (néhány másodperc). A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk kockára és öntsük a fokhagymás alapra. Tegyük hozzá a szójacsírát, és lassú tűzön néhány percig pirítsuk, majd engedjük fel a hal leszűrt főzőlevével és forraljuk fel.

Az üvegtésztát áztassuk be langyos vízbe addig, amíg meg nem puhul, majd néhány percre tegyük forrásban lévő sós vízbe. Szűrjük le és osszuk szét négy tányérba. Helyezzük a tetejére a halfiléket, öntsük rá a levest és szórjuk meg a bazsalikomlevéllel.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1500 kJ/360 kcal

Egészben sült keszeg üvegtésztával

Hozzávalók: 40 dkg üvegtészta, 4 db keszeg, só, bors ízlés szerint
A dresszinghez: 1 fej lilahagyma, 2 db újhagyma, 2 db zöldcitrom, 3 db chili, 4 ágacska menta, 1 csomag snidling

A tésztát áztassuk be hideg vízbe. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk kockára és tegyük egy edénybe. Az újhagymát és a snidlinget mossuk meg és vágjuk 3-4 cm-es darabokra, majd tegyük az összevágott hagymára. A chilipaprikát mossuk meg, vágjuk karikára és tegyük a hagymákhoz. A menta leveleit szedjük le a száráról, tegyük a zöldségekre. A zöldcitrom héját reszeljük rá az egészre, majd a levét facsarjuk rá és jól keverjük össze. A tésztáról öntsük le a vizet, ollóval vágjuk 10 cm-es darabokra, és sós vízben főzzük 2-3 percig. Szűrjük le és folyó vízzel hűtsük ki, majd keverjük össze a dresszinggel.
A halakat tisztítsuk meg a pikkelyektől, belezzük ki, irdaljuk be, ízesítsük sóval és borssal, majd forró sütőben süssük meg. A tésztát osszuk négyfelé. Mindegyik tetejére tegyünk 1-1 halat.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1720 kJ/410 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2004

Üvegtésztában sült harcsafilé

Hozzávalók: 60 dkg harcsafilé, 2 cm gyömbérgyökér, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 20 dkg üvegtészta, 5 dkg kukoricaliszt, 2 db tojás, só, olaj a sütéshez
A szószhoz: 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál cukor, 2 db chilipaprika, 1 db újhagyma

A halfilét vágjuk gyufásdoboz nagyságú darabokra. A gyömbért tisztítsuk meg és reszeljük le, a fokhagyma gerezdeket vágjuk finomra, majd e két finomságot keverjük össze a szójaszósszal és enyhén sózzuk meg. Az így elkészített páccal kenjük be a halszeleteket és tegyük hűtőbe néhány órára.
Míg a hal érlelődik, készítsük el a mártogató szószt: a szójaszószt keverjük össze a rizsecettel és a cukorral, majd forraljuk össze. A chilit és az újhagymát vágjuk karikára és tegyük a forró szószba, majd együtt hagyjuk kihűlni.
Az üvegtésztát ollóval vágjuk 3-4 cm hosszú darabokra. A tojásokat üssük fel és gyengén verjük fel. A kukoricalisztet öntsük kis tányérba. A páccal összeérett halszeleteket forgassuk meg a kukoricalisztben, tegyük a felvert tojásba, majd hempergessük meg a méretre vágott üvegtésztában, és forró olajban süssük aranysárgára.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2080 kJ/490 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2002
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.09.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Mentolos pulykamáj dobva-rázva
Mentolos pulykamáj dobva-rázva
Sertéshús káposztával
Sertéshús káposztával
Szójás zöldséghegy ananászos csirkével
Szójás zöldséghegy ananászos csirkével
Ropogós párolt zöldségtál
Ropogós párolt zöldségtál
Cukkini szamuráj módon
Cukkini szamuráj módon
Üvegtésztás ráksaláta
Üvegtésztás ráksaláta
Vörössügér-leves üvegtésztával
Vörössügér-leves üvegtésztával
Egészben sült keszeg üvegtésztával
Egészben sült keszeg üvegtésztával
Üvegtésztában sült harcsafilé
Üvegtésztában sült harcsafilé

Legfrissebb magazinok