HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Ízes falatok Székelyföldről - Vendégszeretet - Pálinkával és finom étellel kényeztetik a vándort

t: 2244

Ízes falatok Székelyföldről - Vendégszeretet - Pálinkával és finom étellel kényeztetik a vándort

Aki fogyókúrázni akar, jobb, ha nem indul gasztronómiai körutazásra Erdélyben. Talán a hidegebb éghajlat, a csípős hegyi levegő teszi, hogy errefelé a receptekből nem hiányoznak a húsfélék, a szalonna és a jófajta fűszerek. Vidám természetű, mulatni vágyó, s mértéken túl vendégszerető nép lakja a vidéket. Mihály Tibor tanár írja otthonáról, Oroszhegyről: „A székely vendégszeretet itt e falu egyszerű, romlatlan lakóinál egész tisztaságában nyilvánul. S bármikor is ha idegen vetődik oda, azt majd megölik szívességgel, kínálgatással”.

Kedvcsinálónak, no meg az emésztést segítendő, elsőként egy kupica eperfa hordóban érlelt szilvapálinkával érdemes melengetni a gyomrot. Aztán jöhetnek a levesek. A második fogások férfiembert kívánnak. Hús mellé puliszka vagy málé dukál jófajta házi savanyúkkal és ízletes borokkal. Végül asztalra kerülnek az édességek. A híres kürtős kalács, a csörögefánk vagy a nálunk sem ismeretlen, de másként készülő vargabéles.

Szerencsére az évszázados receptek nem vesztek el. Az erdélyiek őrzik a székely konyha titkait is, amelyek generációról generációra szállnak. A különleges fogásokat Ambrus Gizella segítségével gyűjtötte egybe Kútvölgyi Mihály, és összerendezve tárja a havasi ízek szerelmesei elé. A hagyományos ízeiről ismert Gizi csárda tulajdonosa nagyanyjától tanulta a főzés fortélyait. Összeállításunkban az Ízes Erdély című könyv receptjei közül osztunk meg olvasóinkkal néhányat. Jó étvágyat!

Káposztaléleves

Hozzávalók 10 személy részére
1,5 liter víz
2,5 liter káposztalé
0,5 kg fehérkaraj
0,5 kg kolbászhús
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
3-4 szál torma
2-3 evőkanál liszt
1/4 liter tejföl, 2 dl olaj
Elkészítés: A sárgarépát és a fehérrépát felkockázzuk, puhára
pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és a torma felét, néhány percig együtt pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Félfővésben belekeverjük a káposztalevet. A fűszerezett kolbászhúsból gombócokat készítünk, amikor felfőtt a leves, beletesszük. Kevés borssal és sóval ízesítjük. A tejföllel elkevert lisztet a tűzről levett levesbe öntjük. A lereszelt tormából egy-egy csipetnyit helyezünk a tányérok aljába, erre merjük a forró levest. Tipp: Friss, illatos rozskenyérrel az igazi!

Csángó töltelékes málégaluska

Hozzávalók 10 személyre
1 kg szalonna, 25 dkg rizs
50 dkg kukoricadara
2-3 fej vöröshagyma
szőlőlevelek,1 tojás
só, bors
Elkészítés: A rizskását és az előre beáztatott kukoricadarát összekeverjük a hagymásan lesütött, apróra darabolt zsírszalonnával. A tölteléket szőlőlevélbe tekerjük és így főzzük meg. Tálalás előtt szeletelhetjük. Puliszkával kínáljuk. Tipp: uborkával ízletesebb, és könnyebben csúszik!

Vargabéles

Hozzávalók (1 tepsi)
Tésztához:
35 dkg tehéntúró, 12 dkg liszt
4 dkg cukor, 2 tojás, csipet só
Töltelékhez:
4 tojássárgája, 5 dkg vaj
4 dkg porcukor, vanília
2 dkg mazsola, 2 dl tejföl
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk és laskának felvágjuk. Sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A tojás- sárgáját vajjal, porcukorral és vaníliával, tejföllel kikavarjuk, összedolgozzuk. Utoljára a tojás fehérjéből habot készítünk, belekeverjük a mazsolát. Ezt mind összeadva a laskához keverjük és kikent tűzálló tálban vagy tepsiben megsütjük.

Oroszhegyi csomboros uborka

Hozzávalók 10 literes üvegbe
1/2 liter ecet
15 dkg cukor
2-3 evőkanál só
20 szem egész bors
1 szál kapor
1 szál csombor (borsikafű)
5-6 kg uborka
Elkészítés: A vízbe cukrot, ecetet sót és egész borsot rakunk. Amikor lobban a víz, beletesszük az uborkákat. Miután színt vált az uborka, úgy tegyük bele az üvegbe, hogy a csombor és a kapor már az üveg alján legyen. (forrás: www.reggel.hu)



2005.07.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok