HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > A francia konyha

t: 3392

A francia konyha

A francia konyha főbb jellemzői, hogy az ételek vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, tehát könnyen emészthetőek. A másik tulajdonsága a nagy változatosság. Az édesvízi és tengeri halak, a csigák, a rákok hidegen vagy melegen elkészített formái számtalan változatban, hozzáillő mártásokkal szerepelnek étrendjeikben. A hideg és meleg tojás- és egyéb előételeik készítésének módjai megszámlálhatatlanok. A francia konyhán a húsételek - ugyancsak sok-sok változatban - marha-, borjú-, ürü- és bárányhúsból készülnek, míg a sertéshúsból készített ételek ritkábban szerepelnek konyháikon. Igen elterjedt a házi- és vadszárnyasok, valamint a vadhúsok felhasználása is. A zöldfőzelékek bőséges választéka kiegészíti a húsételeket, de ezek külön fogásként is megtalálhatók étrendjeikben. A főzelékek készítésénél rántást, habarást nem alkalmaznak. A zöldségféléket megfőzik, párolják és olvasztott vajjal leöntve, tálalják, vagy külön olvasztott vajat szolgálnak fel hozzá. Gyakran készítik a főzelékeket vajban párolva, rántva, töltve vagy csőben sütve. A salátafélék változata rendkívül gazdag. Az egyszerű fejes salátát ecettel, olajjal vagy majonézzel, mustárral, vagy különféle mártásokkal ízesítik. A francia éttermekben általában a zöldsalátát ízesítés nélkül, a hozzávaló ecettel, olajjal, borssal, mustárral, főtt tojással tálalják, és a vendég ízlése szerint maga készíti el. Tésztáik, desszertjeik könnyűek, finomak. A franciák az étkezés igazi befejezőjének a sajtot tekintik. Szivesen és gyakran alkalmaz a francia konyha gyümölcsöt bizonyos ételek és ételcsoportok kiegészítőjeként.

NORMANDIAI CSIRKEMELL

6 személy részére
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
6 db egyenként
15-20 dkg-os csirkemell (bőr nélkül)
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál feketebors
5 evőkanál brandy
1/2 csésze szeletelt zöldhagyma
300g gomba
2/3 csésze 2%-os tej
1 kimagozott, szeletelt alma
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt. Tegyük bele a vajat és az olajat, és addig melegítsük, míg a vaj (forrni) nem kezd. Fűszerezze a csirkehúst a sóval és a borssal, majd tegye a serpenyőbe. Hirtelen kisütjük (sauté), míg mindkét oldala meg nem sül. Tegyük tányérra, és készítsük elő a többi hozzávalót. Öntsük a brandyt és a zöld hagymát a serpenyőbe és forraljuk fel. A serpenyő aljára lesült részeket óvatosan kaparjuk fel. Keverjük hozzá a gombát és a tejet, és keverjük el. Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe az almával együtt. Vegyük lentebb a hőforrást, és 15 percen keresztül pároljuk a csirkét, többször kevergetve, míg teljesen át nem forrósodik. Forrón tálaljuk.

GOMBÁS TONHALFEJFÚJT

4 személy részére
Előkészítési idő: kb. 17 perc
Főzési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
1 csésze szeletelt gomba
1/4 csésze finomra vágott hagyma
2 evőkanál liszt
1 csésze 2%-os tej
5 tojás
1 lecsepegtetett tonhalkonzerv
1/2 teáskanál kapor
1/4 teáskanál só
1/8 teáskanál feketebors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vajazzunk ki egy kb. 2 literes felfújtas tálat. Közepes lángon forrósítson fel egy nehéz serpenyőt. Olvassza meg benne a vajat, és kb. 5 perc alatt hirtelen süssük át benne (sauté) a gombát és a hagymát, míg meg nem puhulnak. Tegye bele a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá lassan a tejet. Addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Vegyük le a hőforrásról, és keverjük hozzá a tojások sárgáját, a halat, a kaprot, a sót és a borsot. Közepes edényben verjük fel a tojások fehérjét. A tojáshabot ezután óvatosan keverjük a zöldséges-halas keverékhez, és az egészet öntsük a már előkészített sütőedénybe. Süssük kb. 30-40 percig, illetve addig, míg az egész felfújódik, és aranyszínű nem lesz. Akkor készült el az étel, ha a közepébe szúrt fogpiszkálón szinte semmi nem marad. Forrón tálaljuk.

EGYSZERŰ PALACSINTA

Előkészítési idő: kb. 4 perc
Főzési idő: kb. 22 perc
Hűtési idő: 1 óra
Hozzávalók:
1/2 csésze 2%-os tej
1/3 csésze liszt
3 tojás
1/2 teáskanál só
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a tejet, lisztet, tojást és sót, majd robotgéppel keverjük kb. 1 percig. Ezután tegyük a keveréket hűtőbe 1 órára. Fújjuk be egy nyeletlen serpenyő alját olaj spray-vel. Hevítsük fel a serpenyőt közepes lángon úgy, hogy forró legyen, de ne füstöljön. Tegyünk kb. 3 evőkanálnyi tésztát a serpenyőbe. Gyorsan döntsük-forgassuk a serpenyőt, hogy a tészta a teljes főzőfelületet beterítse, majd süssük kb. 1 percig. Ez után emeljük meg a széleket, hogy megsült-e, majd fordítsuk meg, s süssük a másik oldalát is kb. 30 másodpercig. Az elkészült palacsintákat tegyük zsírpapír közé, hogy ne ragadjanak össze.

CITROMKRÉM TORTA

8 személy részére
Előkészítési idő: kb. 40 perc
Hűtési idő: 4 óra
Hozzávalók:
3/4 csésze porcukor
6 evőkanál friss citromlé
1/4 csésze krém sherry
24 db babapiskóta sütemény (kb. 20 dkg)
2 dl tejszín
1 csomag krémsajt (kb. 25 dkg)
2 evőkanál 2%-os tej
1 teáskanál vaniliáscukor
1 csésze natúr joghurt
1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
Egy kis edényben keverjünk össze 1 csésze citromlevet és 3 evőkanál porcukrot, majd keverjünk hozzá 1 csésze sherryt. Egy kb. 20 cm-es négyszögletes edény alját kenje meg ezzel a citromos mázzal, és fektessünk rá 10 db babapiskótát (egy rétegre elegendő). Ezt kenjük meg a citromos máz felével. Egy közepes keverőtálban verjük fel a tejszínt, majd keverjünk hozzá 1 csésze porcukrot. Egy másik tálban keverjük simára a krémsajtot, a tejet, a vaníliát és 1 csésze porcukrot, majd óvatosan keverjük bele a tejszínhabot. A maradék 2 evőkanál citromlevet keverjük össze a joghurttal és a citrom héjával egy kis edényben. A felét öntsük a sütemények tetejére, majd erre a tejszínhabos massza felét tegyük, és egy újabb réteg babapiskóta. Erre citromos massza, majd joghurtos és tejszínhabos réteg következik. A megmaradt babapiskótákat törjük össze (pl. egy mixerben), és szórjuk a torta tetejére. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 4-6 órára. Tálalás előtt a kész torta tetejét szórjuk meg porcukorral.

(forrás: www.aquastic.hu)

2005.04.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok