HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Mozzarella mia!

t: 2118

Mozzarella mia!

Mozzarellafalatkák

Hozzávalók (kb. 20 darab elkészítéséhez): egy sárga húsú paprika, 5 dkg szardellafilé, 10-15 dkg szardellával töltött zöld olajbogyó, 20 dkg mozzarella (lehetõség szerint a bivalytejbõl készült)
Elkészítés: A paprikát megtisztítjuk, húsával lefelé sütõlapra tesszük, és elõmelegített sütõben (250 fokon/ 5. fokozaton) kb. 15 percig sütjük. Ha elkészült, egy nedves konyharuhát terítünk rá, és hagyjuk kihûlni. A szardellát leöblítjük, majd szárazra töröljük. A mozzarellát és az olajbogyókat lecsepegtetjük, a sajtot felkockázzuk. A paprika héját lehúzzuk, a paprikát kockákra vágjuk, és a többi elõkészített hozzávalóval felváltva fogvájókra tûzzük.

Kókuszos mozzarella

Hozzávalók (kb. 25 darab elkészítéséhez): A szószhoz: 25 dkg sárgabarack, 2 dkg gyömbér, 2 evõkanál édes-pikáns chiliszósz, 2 evõkanál citromlé, só, cukor
A mozzarellához: 6 evõkanál kókuszreszelék, 3 evõkanál liszt, bors,
egy tojás, 10-15 dkg mozzarellagolyó, 7-8 dl olaj a sütéshez
Elkészítés: A sárgabarackokat leöntjük forrásban lévõ vízzel, lehúzzuk a héjukat, és kimagozzuk õket. A gyömbért meghámozzuk, és nagy lyukú reszelõn lereszeljük. Mindkettõt tálba tesszük, és a chiliszósszal meg a citromlével együtt összeturmixoljuk. Sóval, cukorral ízesítjük. A kókuszreszeléket összekeverjük a liszttel, kevés sóval és borssal. A tojást elkeverjük egy kevés vízzel. A lecsepegtetett mozzarellagolyókat kétszer egymás után elõször megmártjuk a tojásban, majd meghempergetjük a kókuszos lisztben - így minden golyón két réteg panír lesz. Forró olajban fél perc alatt készre sütjük, leitatjuk róluk az olajat, és még forrón, a sárgabarackszósszal együtt tálaljuk.

Mozzarellás pirítós

Hozzávalók (kb. 12 db elkészítéséhez): Egy negyed kilós, teljes kiõrlésû lisztbõl készült minikenyér vagy óriáskifli, 6 evõkanál olívaolaj,
40 dkg mozzarella, 2 gerezd fokhagyma, egy nagy, piros chilipaprika,
fél csokor petrezselyem
Elkészítés: A kenyeret 12 szeletre vágjuk, a szeleteket egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, és meglocsoljuk 4 evõkanál olívaolajjal. Elõmelegített sütõben (225 fok/ 4. fokozat) 10 percig sütjük.
A lecsepegtetett mozzarellát vékonyan karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átpréseljük. A chilipaprikát megmossuk, kimagozzuk és apróra vágjuk, majd a felaprított petrezselyemmel és a fokhagymával együtt a maradék olajhoz adjuk. A kenyérszeleteken elosztjuk a mozzarellát, majd további 5 percig sütjük õket. A sütõbõl kivéve meglocsoljuk a fûszeres olajjal.

Almás-mozzarellás saláta

Hozzávalók (négy személyre): 25 dkg mozzarella, fél csokor újhagyma, 20 dkg zöld, mag nélküli szõlõ, 2 alma, egy avokádó, egy zöld citrom, 2 evõkanál fehér balzsamecet, 4 evõkanál olaj, egy csokor bazsalikom, só, bors, cukor
Elkészítés: A lecsepegtetett mozzarellát felkockázzuk. A zöldségeket, gyümölcsöket megtisztítjuk. Az újhagymát karikákra, a szõlõszemeket pedig félbevágjuk. Az almákat kimagozzuk és hasábokra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A zöld citrom levét és lereszelt héját összekeverjük az ecettel, az olajjal és a lecsipkedett bazsalikomlevelekkel, majd az egészet összeturmixoljuk. A szószt sóval, borssal és cukorral ízesítve az elõkészített hozzávalókra öntjük.

Mozzarellás tükörtojás lencseágyon

Hozzávalók (négy személy részére): 20 dkg zöld lencse, 2 hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy piros húsú paprika, 2 evõkanál tökmag, 2 szelet rozskenyér, 4 dkg vaj vagy margarin, egy csokor zsálya, 2 evõkanál olívaolaj, 3 evõkanál balzsamecet, só, bors, egy evõkanál olaj,
4 tojás, 10-15 dkg mozzarella (lehetõleg bivalytejbõl készült)
Elkészítés:A lencsét bõ vízben (kb. fél óra alatt) megfõzzük. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát hasábokra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük. A paprikát megmossuk, magját-szárát kidobjuk, felkockázzuk. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyõben, és félretesszük. A kenyér héját levágjuk, a kenyeret kis hasábokkra aprítjuk, és forró olajban minden oldalon ropogósra pirítjuk. A zsályaleveleket rövid ideig együtt sütjük a kenyérrel. A hagymát és a fokhagymát forró olívaolajban megpirítjuk, kis idõre mellétéve a paprikát. Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét és az ecetet, majd fedõvel lefedve, kis lángon 3-4 percig pároljuk. Sózzuk és borsozzuk, azután hozzákeverjük a tökmagot. Forró olajban kisütünk 4 tükörtojást. A lecsepegtetett mozzarellát felszeleteljük, a tojásokra tesszük, sózzuk és borsozzuk. Letakarjuk a serpenyõt, míg a sajt meg nem olvad egy kicsit. A lencsét tányérra merjük, megszórjuk a ropogósra sütött kenyérdarabkákkal, és a tetejére tesszük a sajtos tojást.

Töltött fogas

Hozzávalók (négy személy részére): 10-15 dkg mozzarella,
2 dkg gyömbérgolyó szirupban, egy csokor koriander, só, bors
4 db (kb. 15 dkg) fogasfilé (bõrével együtt), 2 karalábé (75 dkg), egy evõkanál szezámmag, 3 evõkanál világos szójaszósz, 1 teáskanál szezámolaj, 2 evõkanál olaj, 4 dkg vaj vagy margarin, cukor, õrölt szerecsendió, egy fél citrom leve, egy egész citrom reszelt héja
Elkészítés: A lecsepegtetett mozzarellát és a gyömbért felaprítjuk, és összekeverjük a lecsipkedett korianderlevelekkel, a sóval és a borssal. A halat leöblítjük, szárazra töröljük. A bõr és a hús közé kis zsebet vágunk, ebbe betöltjük a mozzarellás keveréket, majd fogvájóval összetûzzük. A karalábét meghámozzuk és vékony hasábokra vágjuk. A szezámmagot zsiradék nélkül megpirítjuk, kis tálkába tesszük, és összekeverjük a szójaszósszal és a szezámolajjal. A hal húsos felét forró olajon, közepes lángon kb. 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és nagy lángon kb. 2 perc alatt megsütjük a bõrös felét is. Kivesszük, és meglocsoljuk a szójaszószos keverékkel. A karalábét 1 dkg forró vajon megpároljuk. Megszórjuk sóval, borssal, cukorral és õrölt szerecsendióval. Hozzáadjuk a citromlevet, majd 5 percig lefedve pároljuk. A maradék vajat felhabosítjuk, és a citromhéjjal együtt a karalábéra öntjük. A karalábét hallal együtt tálaljuk.

Padlizsános pita

Hozzávalók (négy személy részére): A tésztához: fél kocka élesztõ (kb. 2 g), 30 dkg liszt, egy csipetnyi cukor, só.
A töltelékhez: egy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy padlizsán (kb. 20 dkg-os), 30 dkg darált bárányhús, 3 evõkanál olívaolaj, fél csokor kakukkfû, bors, 20 dkg paradicsom, 10-15 dkg (bivalytejbõl készült) mozzarella, 7-8 dkg juhsajt, fél teáskanál fekete szezámmag
Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk 2 dl meleg vízben, majd összegyúrjuk a liszttel, a cukorral és fél teáskanál sóval. Háromnegyed órán át kelni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát átpréseljük. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A darált húst a padlizsánnal, a hagymával és a fokhagymával forró olajban megsütjük, majd sóval, borssal és kakukkfûvel ízesítjük. A paradicsomokat megmossuk, felszeleteljük. A mozzarellát és a juhsajtot apróra vágjuk és összekeverjük. A tésztát átgyúrjuk, majd négy hosszúkás (kb. 30 cm-es) lepényt nyújtunk belõle. A lepényeket sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, és elosztjuk rajtuk a darált húsos masszát meg a paradicsomokat. A lepény széleit hagyjuk szabadon. A paradicsomokra szórjuk a szezámmagot és a sajtkeveréket. A lepények két végét összenyomjuk úgy, hogy hajóformájú legyen. A tésztát még kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd elõmelegített sütõben (220 fok/ 4. fokozat) 20-25 percig sütjük. (forrás: www.nana.hu)

2005.07.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok