HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Mediterrán kalandozás

t: 2588

Mediterrán kalandozás

Spanakopita (Görögország)

Hozzávalók 4 személyre: 2 csomag réteslap, 50 dkg friss parajlevél, 2 szál újhagyma, 15 dkg feta sajt, 1 tojás, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, szerecsendió

A zöldjével együtt felkarikázott újhagymát kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, felaprított spenótot. Sózzuk, borsozzuk és kis lángon megpároljuk. - Ha kihűlt, belekeverjük a tojást és a morzsolt feta sajtot. Reszelt szerecsendióval fűszerezzük. - A réteslapokat hosszában négy csíkra vágjuk. Nedves konyharuhára terítjük. A csíkok aljára 1 evőkanálnyi tölteléket simítunk, majd a tésztát palacsintaszerűen feltekerjük. - Lapát segítségével áttesszük egy kiolajozott tepsibe. Tetejét is megkenjük olajjal, majd 170 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Halfilé paradicsommal (Olaszország)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg tengeri halfilé, 30 dkg koktélparadicsom, 12 szelet bagett, 4 gerezd fokhagyma, 2 kisebb csípős fűszerpaprika, 2 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors

A halfilét felszeleteljük, hideg vízzel leöblítjük. A megmosott paradicsomot félbevágjuk, a megtisztított fokhagymagerezdet ugyancsak félbevágjuk. A paprika erét ízlés szerint kivágjuk, húsát csíkokra vágjuk. A megmosott petrezselyem leveleit lecsipkedjük, a szárat félretesszük. - Lábosba tesszük a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymagerezdet és az összekötözött petrezselyemszárakat. Felöntjük egy pohár vízzel, sóval, borssal ízesítjük. 2 percig főzzük, majd beletesszük a sóval, borssal bedörzsölt halat. Kis lángon, 7-10 percig főzzük, amíg a hal megpuhul. - Közben a kenyérszeleteket olívaolajjal megkenjük és mindkét oldalon megpirítjuk. A petrezselyemszárakat eltávolítjuk. A pirítóst a paradicsomos hal mellé kínáljuk. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Baklava (Montenegro)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg rétestészta, 30 dkg darált mandula, 9 dkg cukor, 20 dkg olvasztott vaj, 2 teáskanál őrölt fahéj. A sziruphoz: 30 dkg cukor, 20 dkg méz, 5 dl víz, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj

A darált mandulát tálba tesszük és összekeverjük a cukorral és az őrölt fahéjjal. A réteslapokat olvasztott vajjal megkenjük és kettesével tepsibe helyezzük, a rétegeket cukros-fahéjas mandulával megszórjuk. A tetejére réteslap kerüljön. - A legfelső réteget éles késsel kis rombuszokra vágjuk. Olvasztott vajjal megkenjük és kevés vizet permetezünk rá. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük. a hőmérsékletet 200 fokra emeljük és a tésztát kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. - Közben elkészítjük a szirupot. Ehhez minden hozzávalót lábosba öntünk és kb. 15 percig gyöngyözve forraljuk. Amikor a tepsit kivesszük a sütőből, a baklavát még melegen leöntjük a forró sziruppal. - A süteményt az előzetesen bevágott rombuszvonalak mentén felvágjuk.

Tipp
Mandula helyett dióval vagy mogyoróval is készíthetjük.
(forrás: Gyöngy Online)


2005.07.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok