HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának főorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit.
Három vidéki és három budapesti egyetemen indított tavaly felmérést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Felmérésükből kitűnik, hogy a fiatalok nem táplálkoznak egészségesen és keveset mozognak.
Az ünnepek előtt különösen fontos megfogadni és betartani az alapvető élelmiszer-bevásárlási tanácsokat. Ezeket szedte egy csokorba a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH).
A korábbi évek népszerűsége töretlen, holnap több mint ezer helyen várják a torkoskodókat
Néha a túl egyszerűnek tűnő megoldások bizonyulnak a leghatékonyabbnak. Gondoljunk például a joghurtra, amelynek rendszeres fogyasztása számos betegségtől védheti meg szervezetünket.
Két tanulmány kétféle nézőpontból is rámutatott arra, hogy a szinte járványszerűen terjedő iskoláskori elhízás világszerte emelni fogja az idő előtti infarktusos megbetegedések és agyi érkatasztrófák számát.
Megdöbbentő, hogy a magyar vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évről-évre egyre nagyobb piaci értékben előforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erősíthetnék, de úgy tűnik nem teszik...
A mai világ a cérnavékony, magas, tökéletes külsővel rendelkező nőké - legalábbis a kifutókon. Sajnos egyre több az olyan nő, aki bármire képes, hogy elérje a kívánt testsúlyt. Koplalnak, sanyargatják magukat, és közben észre sem veszik, hogy már orvosi segítségre szorulnának. Dr. Belső Nóra pszichológus szerint az evészavar 98 százalékban a nőket érintő betegség, ami a testséma-zavarból alakul ki. Détár Enikő saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen bulímiásnak lenni, és most megosztja velünk tapasztalatait.
Az elhízás az egész világon problémát jelent, ezért az élelmiszerek címkéjén lévő energia- és tápanyagjelölés fontos segítséget adhat a vásárlóknak az élelmiszerek kiválasztásakor, illetve a kiegyensúlyozott étrend összeállításakor.
Gaesser professzor számos tanulmányt vizsgált meg, melyek az étkezési szokásokkal és sokszázezer nő és férfi egészségével foglalkoztak és azt állították, hogy aki sok szénhidrátot evett, nem volt súlyosabb.
Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hőmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érműködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet.
Gyakran okolják a növekvő üdítőital-fogyasztást az egyre gyakoribb gyermekkori elhízásért, ám az International Journal of Food Sciences and Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány rácáfol erre az elméletre.
A nyár a strand, a napozás időszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hűvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.
A fogyás mellett egy újabb érv a cukrozott italok és ételek kerülésére. A szervezetünkbe bevitt túlzott mennyiségú cukor ugyanis nem csak plusz kilókat eredményez, de számos egyéb egészségügyi probléma mellett növeli a makula degeneráció kockázatát is.
Ezzel a diétával nemcsak a felesleges kilóktól szabadulhatsz meg, de az emésztésednek is jót teszel, hiszen a joghurt gyomorbarát eledel.

Következő Utolsó