HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > A grillételek fogyasztása növeli a rák kockázatát

t: 1258

A grillételek fogyasztása növeli a rák kockázatát

A nyár a strand, a napozás időszaka. Ebben az évszakban, amikor csak tehetjük szívesen tartózkodunk a szabadban, s egy kellemes vacsora is jobban esik a hűvös teraszon. Nem árt azonban ügyelnünk, a kerti grillen elkészített finomság ugyanis veszélyes is lehet.

Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza időszakán már átesett hölgyek körében.

A vizsgálat során az ő esetükben heti egy adagnál nagyobb mennyiségű grillezett, vagy füstölt hús fogyasztása már 47 százalékkal növelte a melldaganat kockázatát. A menopauza időszakát megelőzően azonban fogyasztásuk hatására sem nőtt a betegség kialakulásának veszélye.

A kutatók mindezek alapján úgy vélik, a grillezés és füstölés által a táplálékokba kerülő karcinogének felhalmozódásához és egészségkárosító hatásuk kifejtéséhez évek szükségesek. Ennek megfelelően minél előbb változtatunk szokásinkon, annál inkább védekezünk a mellrák ellen. A grillezést, füstölés helyett a húsokat készítsük sütve, s törekedjünk napi öt adagnak megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs elfogyasztására.

(gondola.hu) / hirtv.hu

2007.08.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok