HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Nem az üdítő miatt kövérek a gyerekek

t: 1192

Nem az üdítő miatt kövérek a gyerekek

Gyakran okolják a növekvő üdítőital-fogyasztást az egyre gyakoribb gyermekkori elhízásért, ám az International Journal of Food Sciences and Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány rácáfol erre az elméletre.

Brit kutatók Sigrid Gibson vezetésével 1294, 7-18 év közötti gyermek étkezési és üdítőfogyasztási szokásait vizsgálva kiderítették, hogy a legmagasabb testtömegindexű gyerekek csaknem 300-zal több kalóriát fogyasztottak naponta normális súlyú társaiknál. Ennek mindössze 5 százaléka (kb. 14 kalória) származott üdítőitalokból, a legnagyobb részét zsírok és fehérjék tették ki. Valójában a könnyebb gyerekek hajlamosabbak voltak több cukor fogyasztására, az üdítőivásban pedig nem volt lényeges eltérés.

A kutatók megbecsülték a gyerekek energiafelhasználását és alapanyagcseréjét is, hogy kiderüljön, ha valaki kevesebbet vallott be. "A kövér gyerekek átlagban többet és édesebb ételeket ettek, ráadásul kevesebbet is mozogtak vékonyabb társaiknál. Nincs rá bizonyíték, hogy az elhízottak több energiát vonnának ki az energiadús üdítőkből" - mondta Gibson. Az elhízáshoz vezető okok összetettek, az étrend és az egész életmód befolyásolja a testsúlyt. Nem valószínű, hogy a megoldása tehát egyszerűen az étel- vagy üdítőfogyasztás mérséklése lehet. Számos, még eddig nem tesztelt megelőzési stratégiát felvetettek, melyek a tévézés, a gyorsételek és az adagok csökkentését is javasolják. Ezek hatékonyságának tisztázására azonban még további kutatások szükségesek.

ma.hu

2007.09.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok