HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Számos betegségtől megóv! Joghurttal a gyógyulásért

t: 2458

Számos betegségtől megóv! Joghurttal a gyógyulásért

Néha a túl egyszerűnek tűnő megoldások bizonyulnak a leghatékonyabbnak. Gondoljunk például a joghurtra, amelynek rendszeres fogyasztása számos betegségtől védheti meg szervezetünket.

Ha valaki azt mondaná, hogy együnk nap, mint nap egy nagy kanál baktériumot, kinevetnénk. Pedig a joghurttal ezt tesszük, ugyanis jelentős mennyiségű jótékony baktériumflórával rendelkezik. Miért jótékony? Mert erősíti az immunrendszert, segíti a fekélyes gyomor gyógyulását. Eileen Hilton (Long Islad Jewish University) kutatásai szerint a joghurtnak kitüntetett szerepe van a recurráló (visszatérő) élesztő-infekció kivédésében.

Ez a fertőzés sajnos igen elterjedt (hazánkban candidiázisnak nevezik). Létrejötte úgy történik, hogy a vagina (hüvely) természetes gombaflórája megduplázódik és testszerte elszaporodik, mely nagyon kellemetlen panaszokat eredményez (viszketést, égő érzést, stb.). Hilton doktor vizsgálatai szerint a joghurtban élő Lactobacillus acidophylus képes ellenőrzés alatt tartani a gombát és gátolja szaporodását.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a joghurt gazdag kalciumforrás, de szinte az egész vitamin és ásványi anyag spektrum jelen van benne. Említésre méltóak a California Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok is, melyek szerint, akik négy hónapon át naponta két pohár joghurtot ettek, azoknál az immunkémiai vegyületek száma (pl. gamma interferon) megnégyszereződött. Ennek köszönhetően nem csupán a vírusos, hanem a bakteriális fertőzések nagy része kivédhetővé vált. Isadore Rosenfeld professzor napi 1-4 pohár joghurt elfogyasztását javasolja gyomorfekélyben szenvedőknek.

A joghurtok nagy részében megtalálható organizmusok a gyomorba jutva úgy viselkednek, mint az antibiotikumok. - mondja Shahani professzor.

ma.hu

2008.02.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok