HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Egészségtelen anyagok a sültekben?

t: 1188

Egészségtelen anyagok a sültekben?

Azok az ételek - például a hamburger, sült krumpli és más magas hőmérsékleten sütött zsíros étkek -, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukorbomlási végtermékeket, rövid ideig tartó, ám súlyos érműködési zavart okoznak, ami hosszú távon akár szívbetegség kialakulásához is vezethet.

"A káros anyagok hatása csak időleges, azonban idővel a cukorbeteg és az egészséges emberek ereinek épségét is veszélyezteti" - nyilatkozta Dr. Jaime Uribarri, a Sínai Hegy-i Orvosi Egyetemen zajló kutatás vezetője. A szakemberek szerint veszélyes anyagok akkor keletkeznek nagy mennyiségben, ha magas fehérje- és zsírtartalmú ételt magas hőmérsékleten, száraz körülmények között készítünk el. Ilyen szempontból egészségtelen a roston sütés, a grillezés és a zsírban sütés is, míg a párolás és dinsztelés kevesebb cukorlebontási végtermék képződésével jár.

A cukor bontási végtermékei a cukorbaj számos szövődményével (pl. a szívbetegséggel) bizonyítottan összefüggésbe hozhatók. Az új tanulmány szerint ezek az anyagok azonban az eret bélelő hártya nem megfelelő működését okozva nemcsak a diabéteszes, hanem az egészséges emberek ereit is jelentős mértékben károsítják. Az érbelhártya károsodása pedig a szívbetegségekhez vezető érelmeszesedés korai tünete.


ma.hu

2007.10.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok