HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > A fiatalok nem táplálkoznak egészségesen - Kevés halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az egyetemisták

t: 1704

A fiatalok nem táplálkoznak egészségesen - Kevés halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az egyetemisták

Három vidéki és három budapesti egyetemen indított tavaly felmérést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Felmérésükből kitűnik, hogy a fiatalok nem táplálkoznak egészségesen és keveset mozognak.

Több mint kétezer egyetemista egészségi állapotát mérték fel. Kiderült, hogy a hallgatók 69 százalékánál tapasztalható a családban magas vérnyomásos betegség, 50 százalékban fordul elő szív- és érrendszeri betegség, 41 százalékuk családjában jelen van a cukorbetegség és 35 százalékuk rokonságában jelentősen elhízott személy található. A fiatalok nagy része soha nem reggelizik, ami egészségtelen, a fehér kenyeret választják a teljes kiőrlésű helyett és szinte egyáltalán nem esznek halat.

Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a teljes kiőrlésű kenyér helyett még mindig többen választják a fehér kenyeret, különösen a férfiak. A magas cukortartalmú szénsavas üdítőket nagyobb gyakorisággal fogyasztják a férfiak, mint a nők. A különbség számottevő. Ugyanakkor feketekávét a nők isznak többet. Hetente járnak gyorsétterembe, a húsfélék fogyasztásában dominál a sertés- és a marhahús, fogyasztása.

A vaj helyett viszont többen választják a margarint. Örvendetes, hogy magas a nemdohányzók aránya. A hallgatóknak csupán a 15 százaléka dohányzik naponta. Ezek az arányok sokkal jobbak, mint a fiatalabb életkorú, középfokú tanintézetbe járó fiatalok arányai. E tekintetben jelentős ugyanis a különbség a gimnáziumba, illetve a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó tanulók között és egyetemre elsősorban a gimnáziumi tanulók kerülnek.

Egyötödük számára nincs szervezett testnevelés az egyetemen, nem sportolnak eleget - főleg a nők - és 3-4 órát ülnek a számítógép előtt naponta - állapítja meg dr. Aszmann Anna, aki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megbízásából kikérdezett egyetemisták válaszait feldolgozta.

ma.hu

2008.03.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok