HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Mire kell figyeljünk? - Tanácsok a húsvéti bevásárláshoz

t: 2256

Mire kell figyeljünk? - Tanácsok a húsvéti bevásárláshoz

Az ünnepek előtt különösen fontos megfogadni és betartani az alapvető élelmiszer-bevásárlási tanácsokat. Ezeket szedte egy csokorba a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH).

Bár magától értetődőnek tűnik, sokan mégsem tartják be azt a szabályt, hogy ellenőrizetlen helyről, alkalmi árustól nem szabad vásárolni élelmiszert vagy élelmiszer-alapanyagot. Vásárláskor mindig érdemes megnézni a termék jelölését - ha szükséges, szemüveggel vagy nagyítóval.

A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, fel van tüntetve rajta a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele - az összetevők csökkenő mennyisége szerint - valamint a tároláshoz javasolt körülmények. Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásároljon meg senki - javasolja a MÉBIH. - Arra is figyelni kell, hogy nincs-e a címke átjavítva, letakarva.

Zúzmarás vagy tömbbé fagyott mélyhűtött terméket nem szabad megvenni, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó. A hús és a sonka beszerzésénél különösen óvatosnak kell lenni manapság. Még a vásárlás helyszínén érdemes az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket ellenőrizni. Darált húst csak megbízható helyről jó vásárolni, de az a biztos, ha otthon történik a darálás.

Ha húsvét, akkor csokoládényúl: csakhogy a legtöbb bevonómasszából készül. A valódi csokoládéból formázott nyuszi és egyéb figurák ára jóval magasabb, de a minősége is más. A zöldség-gyümölcs esetében nem nehéz észrevenni, ha az áru nem friss. Aszalt gyümölcsöknél hasznos figyelni arra, nem molyosok, penészesek-e.

Jó, ha az élelmiszerekről is megőrzi a vevő a számlát, vásárlási blokkot, nyugtát, mert csak így van lehetőség bármilyen reklamációra.

További részletek és jótanácsok a www.mebih.gov.hu weboldalon olvashatók.

ma.hu

2008.03.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok