
A fogyás mellett egy újabb érv a cukrozott italok és ételek kerülésére. A szervezetünkbe bevitt túlzott mennyiségú cukor ugyanis nem csak plusz kilókat eredményez, de számos egyéb egészségügyi probléma mellett növeli a makula degeneráció kockázatát is.
A makula a retina (ideghártya) azon kis területe, mely az éleslátásért felelős. A makula degeneráció során ez a terület károsodik, így bizonyos tevékenységek, például az olvasás nehézzé válnak. Az Egyesült Államokban az időskori makula degeneráció a leggyakoribb tényező, mely vakságot okoz.
Korábbi kutatások igazolták, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend segít a betegség kialakulásának megelőzésében. A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett eredményekből pedig azt is megtudhatjuk, hogy a vércukorszint gyors emelkedését okozó cukrok helyett más módon ajánlatos fedeznünk a szükséges szénhidrát mennyiséget, hogy csökkentsük a betegség kockázatát.
A vizsgálatban közel 4,100 55-80 év közötti felnőtt vett részt. A kitöltött kérdőívek 90 étel nevét tartalmazták, a páciensek pedig bejelölték, melyiket, milyen rendszerességgel fogyasztják. A kutatók különös figyelemmel követték a listán szereplő ételek azon tulajdonságát, melyből megtudható, fogyasztásuk milyen mértékben növeli a vércukorszintet. Ezen kívül elvégezték minden résztvevő szemészeti vizsgálatát is.
Az eredmények azt mutatták, hogy a különösen sok cukrozott terméket fogyasztó résztvevők legalább egyik szemén már jelentkezett a betegség. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a betegséget megelőzzük, a cukrozott, illetve a finomított lisztből készült termékek helyett ajánlott teljes kiőrlésű termékeket, zöldségeket fogyasztanunk.
ma.hu