HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Táplálkozás > Vigyázzon gyermekére! - Hamar infarktust okozhat az iskoláskori elhízás

t: 2062

Vigyázzon gyermekére! - Hamar infarktust okozhat az iskoláskori elhízás

Két tanulmány kétféle nézőpontból is rámutatott arra, hogy a szinte járványszerűen terjedő iskoláskori elhízás világszerte emelni fogja az idő előtti infarktusos megbetegedések és agyi érkatasztrófák számát.

Az egyik azt vizsgálta, hogy a túlsúly miképpen befolyásolta annak a több mint negyedmillió fiatalnak a sorsát, akiket 1930-tól fogva kísértek figyelemmel felnőttkorukig. A másik egy számítógépes modellezőprogramot hívott segítségül, mely kimutatta, hogy 35 év felett a szív-és érrendszeri megbetegedések által okozott halálozás 19 %-kal növekszik.

Az orvosok véleménye szerint a tanulmányok bizonyítják, hogy a túlsúly hosszú távon igenis befolyásolja a gyermekek szívbetegségekre való hajlamát, és az életkilátásaikat. Az előző tanulmányok ezzel ellentétes eredményeket hoztak.

Nem lesz értelme vitázni, ha majd szembesülünk a gyermekkori tömeges elhízás hatásaival, állítja a Bostoni Gyermekkorház orvosa, David Ludwig. Megfigyelései szerint egy átlagos gyermek életét 2-5 évvel rövidíti meg a súlyfelesleg.

A félreértés oka, hogy az elhízás világméretű elterjedése ellenére csökken a szív-és érrendszeri halálozások száma az egyre javuló terápiás lehetőségek miatt. A koleszterinszint-és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek azonban nem gyógyítják a cukorbetegséget, az elhízás egyik legfőbb kockázatát és a súlyos szívbetegségek egyik okát.

A legimpozánsabb bizonyítékot talán Jennifer Baker tanulmánya adja, aki dán iskolásokat vizsgált hosszú távon. Minél magasabb volt a gyermekek testtömeg-indexe, annál nagyobb valószínűséggel lettek szívbetegek. Ráadásul a dán gyermekek súlyeloszlása nem hasonlítható össze az Egyesült Államokban élő társaikéval.

Az előrejelzések szerint 2035-re a jelenleg túlsúllyal küzdő amerikai gyermekek 100 000-el fogják növelni a szívbetegek számát. Gyökeres változtatásokra van szükség, hogy biztosítsuk gyermekeink számára az egészséges étkezés, a testmozgás és a biztonságos sportolás lehetőségét, mert így megelőzhető a gyermekkori elhízás.

ma.hu

2007.12.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok