HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Ünnepi asztal

A hagyományos szaloncukor, a dió, az alma mellett (vagy helyettük) még sokféle házilag elkészíthető, hangulatos, olcsó, jó illatú és ízű dísz kerülhet a karácsonyfára a tarka-barka díszek helyett - vagy éppen mellett.
December hónap szép és látványos ünnepeink – Mikulás, aztán Karácsony és Szilveszter – ideje. Még az utcák és az ablakok is gyönyörű lámpafüzér díszekbe öltöznek, hogy a hideg éjszakákba melegséget hozzanak.
A mákos és diós bejgli tradicionális ünnepi sütemény, amelyet sokféleképpen el lehet készíteni. Az alábbiakban a hagyományos receptek mellett alternatív recepteket szeretnénk megosztani veletek.
Vendégeskedni jó. De a legjobb akkor - vendégnek és vendéglátónak -, ha nem kell valakinek állandóan a konyhába szaladgálni, hogy begyújtsa, eloltsa, felszeletelje, kitálalja... a finomságokat. Az a legjobb, ha minden kész van, és kedvünkre beszélgethetünk a büféasztal mellett. Mi most *nyugis* vendégváró falatokat gyűjtöttünk össze - nektek!
Sonka, sonka, sonka .... de milyen?
A húsvéti vendégeskedés egyik fénypontja a sok finom falat elfogyasztása. A sonkák, főtt tojások, zserbók és kalácsok hadával nehezen megbirkózó, könnyű, de ízletes étkekre vágyakozóknak ajánljuk a következő tavaszias recepteket, melyek között vannak egyszerű sósak és a locsolók elcsábítására alkalmas rafinált édességek is.
Ottlik Géza felesége vallotta, hogy az ételt nem főzni, bűvölni kell. Állni mellette, koncentrálni, hogy finom legyen. Nos, amennyire az étel bűvölésének szükségessége igaz a levesekre és a sültekre, ez sonkáról is elmondható.
Itt a húsvéti csokinyuszik szezonja. Ám többségünk nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel. Érdemes megnéznünk a címkén, mely alapanyagokból készült a termék, s valóban „csokoládét” kapunk-e a pénzünkért.
A káposztáról sokkal kevesebbet beszélünk, mint amennyire gyakran használjuk. A káposzta és a kelkáposzta is az egyik legfontosabb zöldségünk. Hegyekben áll a piacon, visszük is szívesen, egyrészt mert olcsó, másrészt meg azért, mert csodálatosan sokféleképpen felhasználhatjuk.
A báli szezon kedvenceit ne csak lekvárral kínáld! Igaz, nagyi fánkjánál, házi baracklekvárjánál nincs ízletesebb, de azért időnként nem árt változtatni a bevett szokásokon. A maszkabálok hagyományos édességét számtalan izgalmas recept szerint készítheted el.
Egy jól működő kapcsolatban nincs szükség arra, hogy külön bejegyzett napokon deklaráljuk érzelmeinket, hiszen az igazi szeretet mindig jelen van, és éppen ettől olyan megfoghatatlan.
Mitől lesz szalagos a fánk? Ha az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd amikor megfordítjuk, levesszük a fedőt, és nélküle sütjük tovább. További fánkstratégiákról is olvashatsz cikkünkben!
A farsangi lakomákat bőségesen terített asztalok jellemzik: levesek, sültek, cibere, kocsonya, fánk és rétes minden mennyiségben és a legkülönfélébb ízesítésben, és persze a mulatozáshoz nélkülözehetetlen italok. Néhány recept a nagy farsangi lakomához.

Első Előző