Locsolókínáló sósak
Tejfölös-zöldfűszeres leves füstölt pisztrángfilével
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg Rama margarin, 5 dkg liszt, 1 liter Knorr Zöldségleves kockából készített alaplé, 20 dkg Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour, 1-1 csokor kapor, petrezselyem és metélőhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, szerecsendió, 2 db paradicsom, 5 dkg füstölt pisztrángfilé, egy kis fűszernövénylevél a díszítéshez
A Rama margarint az edényben felolvasztjuk, a lisztet rászórva elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve a levessel felöntjük, és 10 percig főzzük. Hagyjuk, hogy a leves egy kicsit kihűljön, majd hozzáadjuk a Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour-t, amelyet egy botmixerrel szép krémesre keverünk.
Megmossuk a kaprot, petrezselymet és a metélőhagymát, és megszárítjuk, majd finomra aprítjuk őket, és a levesbe belekeverjük. A levest sóval, borssal és őrölt szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük.
A paradicsomokat megmossuk, négybe vágjuk, belsejét kivágjuk, és a gyümölcshúst finomra vágjuk. Majd a füstölt pisztrángfilét kis darabokra szeljük. A levest a csészékbe töltjük és az apróra vágott paradicsommal, a füstölt pisztrángfilével tálaljuk.
Tipp: amennyiben több személyre szeretnéd elkészíteni a receptet, akkor a hozzávalók mennyiségének megduplázásával 8 személyes vacsorát is készíthetsz. Füstölt lazaccal is készíthető a recept.
Elkészítési idő: kb. 25 perc
Túrókrémes roló
Hozzávalók 4 személyre: 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, fél csokor kapor, 20 dkg Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour, 20 dkg sovány túró, ízlés szerint só, őrölt bors, 1 csomag leveles tészta (fagyasztva kapható), 4-5 evőkanál Bertolli Olívaolaj, díszítéshez fekete és fehér szezámmag
A fokhagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A metélőhagymát kis karikára vágjuk. A petrezselymet és a kaprot megmossuk, megszárítjuk és apróra felvágjuk. A Zöldfűszeres Rama Créme Bonjour-t a túróval, a fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel, kaporral összekeverjük és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát kinyújtjuk és egy kis vízzel megspricceljük. Kb. 10 cm hosszú téglalapokat vágunk ki belőle. A kivágott tésztadarabokra kb. egy púpozott evőkanálnyit teszünk az elkészített töltelékből. Majd mindenegyes téglalapot az ujjainkkal felgörgetünk és a végeket finoman behajtjuk. Felmelegítjük az olajat a serpenyőben, és közepes tűzön a kis rolókat arany színűre sütjük. (Vigyázat gyorsan sül!) Amint a serpenyőből kivesszük, a rolókat meghintjük szezámmaggal.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Fűszeres túrókrém
Hozzávalók 4 személyre: 2 db szardínia konzervből, 15 db kimagozott fekete és zöld olívabogyó, 1 db hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kapribogyó, 15 dkg tejszín, 20 dkg Paprikás Rama Créme Bonjour, ízlés szerint csemege paprika és só, 16 szelet pirítós vagy bagette, a díszítéshez kapribogyó és petrezselyem
A szardíniát és az olajbogyókat finomra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és szintén finomra aprítjuk. A szardíniát, olajbogyót, hagymát, fokhagymát, kapribogyót, a tejszínnel és a Paprikás Rama Créme Bonjour-ral alaposan elkeverjük. Csemege paprikával és sóval ízlés szerint a krémet ízesítjük. A pirított kenyere vagy bagettet az elkészített fűszeres túrókrémmel megkenjük. Kapribogyóval és petrezselyemlevéllel díszítjük.
Legényfogó édességek
Málnás sütemény Rama Krémalappal
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg Rama margarin, 1 csipet só, 1 tojás sárgája
Hozzávalók a töltelékhez: 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, 1 doboz Krémalap (20 dkg), 3 tojás fehérje, 10 dkg málna, 3 dkg mandulareszelék
A díszítéshez: 1 evőkanál porcukor
A sütőforma kikenéséhez: Rama margarin
A málnasodóhoz: 25 dkg málna, 1 evőkanál citromlé, 2-3 evőkanál porcukor, mentalevél és málnaszemek a díszítéshez.
A tésztához valókat összedolgozzuk, és 1 órára a tésztát hűvös helyre tesszük. Egy tortaformát kikenünk Rama margarinnal. A tésztát egy liszttel vékonyan meghintett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tortaformát. A tésztát villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben (elektromos tűzhely esetén: 175 fokon, gáztűzhely estében: 2. fokozaton) kb. 10 percig elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojássárgát a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. A citrom húsát felszeletelve a Rama Krémalappal összeturmixoljuk, amíg egy homogén krémet nem kapunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és az előkészített 10 dkg málnával és a Rama krémalapból készített krémmel az egészet összekeverjük.(Óvatosan kell összekeverni, hogy a málnaszemek ne sérüljenek meg!) Az elősütött tészta tetejére ráöntjük az előbb elkészített masszát, a tetejét elsimítjuk és megszórjuk a mandulareszelékkel. Majd a korábbival azonos hőmérsékleten kb. 40-45 percig tovább sütjük. Kb. 30 perc sütés után a torta tetejét letakarva sütjük tovább, azért, hogy ne barnuljon meg nagyon a teteje. Sütés után a tortát hagyjuk kihűlni, majd egy tortatartóra kitesszük és meghintjük porcukorral a süteményt.
A málnasodóhoz előkészítjük a málnát, amelyet összeturmixolunk, és egy hálón átnyomkodjuk, hogy a magokat kinyerjük a málnapüréből. Majd citromlével és porcukorral ízesítjük.
A tortát a málnasodóval, egész szemű málnával és mentalevéllel szervírozzuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra.
Krémes flammerie málnával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg málna, 1 csomag Rama Krémalap (20 dkg), 20 dkg natúr édes joghurt, 1 rúd vanília, 7,5 dkg cukor, 3 citrom leve, 6 csomag fehér zselatin, 2, 5 dl tejszín
Átválogatjuk a málnaszemeket, és megmossuk, vagy a fagyasztott málnát felolvasztjuk. A Rama Krémalapot a joghurttal simára keverjük. A reszelt vaníliát, 5 dkg cukorral és a 2 citrom kifacsart levével a krémalapos-joghurtos masszához keverjük. A zselatint a csomagolásán található utasítás szerint elkészítjük, langyosra hűtjük és a krémalapos masszához hozzákeverjük. A következő lépésben a kemény habbá vert tejszínt, és 15 dkg málnát hozzáadunk az egész masszához. Majd a masszát kihűtött pudingformákba öntjük és 2-3 órát hűtjük, amíg a krém megszilárdul. Közben a maradék málnát összeturmixoljuk és a maradék cukorral, citromlével ízesítjük. Amikor a masszánk megszilárdult, tányérra tesszük, és óvatosan levesszük róla a pudingformát. Meglocsoljuk az elkészített málnaöntettel, és egész málnaszemekkel, mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc.
Narancsos krém
Hozzávalók 4 személyre: 6 csomag fehér zselatin, 3 db narancs, 2 evőkanál narancslikőr, 1 db vaníliarúd, 4 dl tejszínhab, 2 evőkanál cukor, 1 doboz Rama Krémalap, 20 dkg földieper, mentalevél, fehér és barna csokoládédarabok a díszítéshez.
Két csomagból az elkészítési utasításnak megfelelően zselatint készítünk. Egy narancs levét kipréseljük. A kapott kb.100 ml narancslevet először a narancslikőrrel, majd a két csomagból készített zselatinnal összekeverjük. A négy előhűtött formába beletöltjük az előbb elkészített narancskrémet, majd visszatesszük a formákat a hűtőbe. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A vanília rudat és a tejszínt egy edénybe töltjük és hozzáadjuk a cukrot. Forró gőz fölött kb. 5 percig kevergetve főzzük. Eltávolítjuk a vanília rudat és a Rama Krémalapot azonnal a meleg krémhez keverjük. Majd a maradék 4 csomagból készített zselatint is a krémhez hozzáadjuk, és az egészet kicsit hűlni hagyjuk, és csak ezután, de még folyékony állapotban a már megszilárdult narancském-rétegre öntjük. Kb. 3 órát hűtjük, amíg az egész megszilárdul. A maradék narancsot, a megmosott földiepret felszeleteljük. A kész megszilárdult krémet kivesszük a hűtőből, és a formákat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy könnyen kijöjjön a formából a krém. A tányért a narancs és földieper szeletekkel díszítjük. A krémet csokoládé darabokkal és mentalevéllel szervírozzuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hűtési idő: kb. 4 óra
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)