Elkészítés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót. A mézzel, sóval, borssal és a körtepálinkával ízesítjük. A kenyeret szeletekre vágjuk, megpirítjuk, és kis tálkákban kínáljuk hozzá a vajat. Kenjük a meleg pirítósra!
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 15 perc múlva
1 adag: 2764 kJ/660 kcal
Halas falatka
Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv tonhal saját levében, 1 konzerv ringli, 1 teáskanál kapribogyó + 4 szem a díszítéshez, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl tokaji aszú,
2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 szelet gouda sajt, 6 szelet szendvics kenyér
Előkészítés: A tonhal és ringli levét lecsepegtetjük. A kapribogyót villával összetörjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.
Elkészítés: A tokaji aszút, a majonézt, a hagymát, a fokhagymát, az olajat, a kaprit és a tonhalat tálba tesszük, villával összetörjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára. A sajtból kis darabkákat vágunk a díszítéshez. A kenyérszeleteket négyfelé vágjuk, megkenjük a jól lehűlt pástétommal. Mindegyikre teszünk egy kis darab sajtot, ringli darabkát és kapribogyót.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1óra 30 perc múlva
1 darab: 580 kJ/140 kcal
Paprikasaláta juhsajttal
Hozzávalók: 1-1 zöld és piros színű paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanál olívaolaj, só,
fekete bors, petrezselyem, bazsalikomlevél, 5 dkg juhsajt
Elkészítése: A paprikát előmelegített grillsütőben addig süssük, amíg a héja hólyagos lesz és kicsit megbarnul. Tegyük tálba, fóliával takarva öt percig hagyjuk állni. A gőzben így felpuhul, levet ereszt, és ezután a paprika héját éles késsel könnyű lesz eltávolítani. A paprika húsát vágjuk vékony csíkokra.
Serpenyőben a forrósított olajba tegyük az apróra vágott fokhagymát és azt a levet, amely a paprika alatt maradt a tálon. Öt percig lassú tűzön pároljuk. A paprikacsíkokat helyezzük tálra, és a serpenyő tartalmát öntsük rá. Ezután locsoljuk meg az ecettel, és szórjuk a tetejére az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot. Ha közben kicsit kihűlt, mikróban melegítsük át, és tálalás előtt szórjuk rá az apró kockákra vágott juhsajtot.
Elkészítése: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A sonkát apróra daraboljuk és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 centi távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya.
Elkészítési idő: 50 perc + a tészta felengedése
1 adag 3679 kj, 881 kcal
Szardíniás korongok
Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya, só, reszelt szerecsendió, 4 tojás, 15 dkg liszt, 1 kiskanál szárított sütőélesztő
A töltéshez: 2 doboz szardínia
A tepsi kikenéséhez és a formáláshoz: olaj
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még forrón áttörjük. Amikor kihűlt, megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a tojással meg a liszttel összegyúrjuk, az élesztőt is beledolgozzuk. A szardíniát lecsöpögtetjük. A burgonyás masszából olajos kézzel pingponglabda nagyságú gömböket formálunk, majd tenyérrel ellapítjuk. Mindegyik közepére egy-egy halat fektetünk, és a tészta széleit ráhajtjuk. Megolajozott tepsibe rakosgatjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal aranybarnára sütjük. Meleg előételként forrón tálaljuk.
Előkészítés: A salátát levelekre szedjük, alaposan megmossuk, leszárítjuk, és csíkokra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot, az uborkát megmossuk, és kockára vágjuk. A póréhagymát, a lilahagymát meghámozzuk, és finomra metéljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A kaprot megmossuk,
és finomra aprítjuk.
Elkészítés: Az előkészített zöldségeket a sárgarépa kivételével mély tálba tesszük és összekeverjük. A rokfortot burgonyanyomón (vagy villával) áttörjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejszínt, a kaprot, csipetnyi sót és borsot. Összekeverjük, a salátára öntjük, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tetejét a sárgarépával megszórjuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 1060 kJ/254 kcal