HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Vendégváró falatok

t: 4453

Vendégváró falatok





Diós vajkrém

Hozzávalók 8 személyre: 12,5 dkg tisztított dió, 25 dkg lágy vaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál körtepálinka, 1 kg fehérkenyér

Előkészítés: A diót kiválogatjuk, és ledaráljuk.

Elkészítés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a darált diót. A mézzel, sóval, borssal és a körtepálinkával ízesítjük. A kenyeret szeletekre vágjuk, megpirítjuk, és kis tálkákban kínáljuk hozzá a vajat. Kenjük a meleg pirítósra!

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 15 perc múlva
1 adag: 2764 kJ/660 kcal

Halas falatka

Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv tonhal saját levében, 1 konzerv ringli, 1 teáskanál kapribogyó + 4 szem a díszítéshez, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél dl tokaji aszú,
2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 szelet gouda sajt, 6 szelet szendvics kenyér

Előkészítés: A tonhal és ringli levét lecsepegtetjük. A kapribogyót villával összetörjük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk.

Elkészítés: A tokaji aszút, a majonézt, a hagymát, a fokhagymát, az olajat, a kaprit és a tonhalat tálba tesszük, villával összetörjük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, majd hűtőbe tesszük kb. 1 óra hosszára. A sajtból kis darabkákat vágunk a díszítéshez. A kenyérszeleteket négyfelé vágjuk, megkenjük a jól lehűlt pástétommal. Mindegyikre teszünk egy kis darab sajtot, ringli darabkát és kapribogyót.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1óra 30 perc múlva
1 darab: 580 kJ/140 kcal

Paprikasaláta juhsajttal

Hozzávalók: 1-1 zöld és piros színű paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanál olívaolaj, só,
fekete bors, petrezselyem, bazsalikomlevél, 5 dkg juhsajt

Elkészítése: A paprikát előmelegített grillsütőben addig süssük, amíg a héja hólyagos lesz és kicsit megbarnul. Tegyük tálba, fóliával takarva öt percig hagyjuk állni. A gőzben így felpuhul, levet ereszt, és ezután a paprika héját éles késsel könnyű lesz eltávolítani. A paprika húsát vágjuk vékony csíkokra.
Serpenyőben a forrósított olajba tegyük az apróra vágott fokhagymát és azt a levet, amely a paprika alatt maradt a tálon. Öt percig lassú tűzön pároljuk. A paprikacsíkokat helyezzük tálra, és a serpenyő tartalmát öntsük rá. Ezután locsoljuk meg az ecettel, és szórjuk a tetejére az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot. Ha közben kicsit kihűlt, mikróban melegítsük át, és tálalás előtt szórjuk rá az apró kockákra vágott juhsajtot.

Elkészítési idő: 25 perc
1 adag: 300 kcal

Sonkás szárzeller stangli

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta, 50 dkg szárzeller, 20 dkg főtt, füstölt sonka, 1,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, őrölt bors, mustár, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán).

A tészta nyújtásához: liszt, a tetejére: tojás

Elkészítése: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A sonkát apróra daraboljuk és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 centi távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya.

Elkészítési idő: 50 perc + a tészta felengedése
1 adag 3679 kj, 881 kcal

Szardíniás korongok

Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya, só, reszelt szerecsendió, 4 tojás, 15 dkg liszt, 1 kiskanál szárított sütőélesztő

A töltéshez: 2 doboz szardínia
A tepsi kikenéséhez és a formáláshoz: olaj

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még forrón áttörjük. Amikor kihűlt, megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a tojással meg a liszttel összegyúrjuk, az élesztőt is beledolgozzuk. A szardíniát lecsöpögtetjük. A burgonyás masszából olajos kézzel pingponglabda nagyságú gömböket formálunk, majd tenyérrel ellapítjuk. Mindegyik közepére egy-egy halat fektetünk, és a tészta széleit ráhajtjuk. Megolajozott tepsibe rakosgatjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal aranybarnára sütjük. Meleg előételként forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Vegyes kínáló rokfortos öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej saláta, 4 paprika, 4 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 póréhagyma
1 fej lilahagyma, 2 sárgarépa, 1 kis csokor kapor, 20 dkg rokfort sajt, 1 nagy tubus majonéz,
1 dl tejszín

Előkészítés: A salátát levelekre szedjük, alaposan megmossuk, leszárítjuk, és csíkokra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot, az uborkát megmossuk, és kockára vágjuk. A póréhagymát, a lilahagymát meghámozzuk, és finomra metéljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A kaprot megmossuk,
és finomra aprítjuk.

Elkészítés: Az előkészített zöldségeket a sárgarépa kivételével mély tálba tesszük és összekeverjük. A rokfortot burgonyanyomón (vagy villával) áttörjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejszínt, a kaprot, csipetnyi sót és borsot. Összekeverjük, a salátára öntjük, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tetejét a sárgarépával megszórjuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 1060 kJ/254 kcal

(mindmegette.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.08.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Diós vajkrém
Diós vajkrém
Halas falatka
Halas falatka
Paprikasaláta juhsajttal
Paprikasaláta juhsajttal
Sonkás szárzeller stangli
Sonkás szárzeller stangli
Szardíniás korongok
Szardíniás korongok
Vegyes kínáló rokfortos öntettel
Vegyes kínáló rokfortos öntettel

Legfrissebb magazinok