HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Finomságok két személyre és gyertyafényre

t: 2818

Finomságok két személyre és gyertyafényre

Mindettől függetlenül évente egyszer játékosan is felfoghatjuk a szerelmesek napját, és ezen a napon előregyártott giccsek nélkül is jól érezhetjük magunkat.

Az amerikaiaktól átvett Valentin-napot sokan erőltetetett, negédes álünnepnek tartják, amely a legnagyobb örömet (és bevételt) a virágot és csecsebecséket áruló kereskedőknek okozza. Mások viszont örömüket lelik benne: szív alakú lufikat, kisebb ajándéktárgyakat, szexi fehérneműket, zamatos borokat, desszerteket és virágkölteményeket vásárolnak, hogy ezzel mutassák ki kedvesüknek szerelmüket.

Lakásdekorációt és ajándékokat saját kezűleg is készíthetünk, de ha nincs különösebb kézügyességünk, néhány mécsessel és egy üveg borral egy pillanat alatt romantikus hangulatot teremthetünk otthonunkban. A mécsesgyújtásig pedig csak annyi dolgunk van, hogy vacsoravendégünk számára néhány gyorsan és könnyen elkészíthető, de mégis különleges fogást készítsünk.

Avokádósaláta grépfrúttal

Hozzávalók: 2 nagyobbacska grépfrút, 1 evőkanál fehérborecet, 3 evőkanál kukoricacsíra-olaj (másfajta is lehet), só, őrölt bors, 1 érett avokádó, 1 kis köteg madársaláta (galambbegysaláta)

Elkészítés: A grépfrútot megmossuk és meghámozzuk. Egy kis darab héjat – miután fehér bundáját is lefejtettük róla – elfelezünk. Az egyik felét gyufaszálnyi csíkokra, a másikat finomra vágjuk. Előbbit leforrázva félrerakjuk. Utóbbit tálba szórjuk, a borecettel, a kukoricacsíra-olajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A grépfrútot tovább hámozzuk, tehát körben fehér húsát is levágjuk. Ha már teljesen „kopasz”, egy tál fölött kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágva, a gyümölcs húsát – a filéket – kiemeljük. Rostos vázát kissé kinyomkodjuk, mert akkor jó, ha azzal együtt, ami filézés közben a tálba csöpögött, 2 evőkanálnyi lesz belőle; ezt az ízes olajhoz öntjük. Az avokádót félbevágjuk, közben magját kiszedjük, húsát kanállal a héjból egyben kiemeljük, vékonyan fölszeleteljük. 4 tányéron a grépfrútfilékkel váltogatva elosztjuk. Az olajos öntettel meglocsoljuk, a csíkokra metélt narancshéjjal és salátával díszítjük. Pirítóst is kínálhatunk hozzá.

Rokfortos körtehajó

Hozzávalók 2 személyre: 2 nagy, lédús körte, fél citrom leve, 6 dkg márvány sajt, 0,5 evőkanál tejszín, 3 dkg darált dió, 0,5 evőkanál brandy

Előkészítés: A körtéket megmossuk, hámozatlanul kettévágjuk, és egy kiskanál segítségével mélyedést vájunk a belsejükbe. Azonnal meglocsoljuk citromlével, és félretesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A rokfortot összemorzsoljuk egy tálban, összekeverjük a tejszínnel, a darált dióval, és a brandyvel. A körtéket megtöltjük a rokfortos krémmel, tűzálló tálba tesszük, és a sütőben 5 percig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul. Kivesszük a körtéket, megborsozzuk, és azonnal tálaljuk. A tetejüket díszíthetjük fél dióval.

Rakott halfilé kapros kapribogyós burgonyával

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg tengeri halfilé, 1 kis paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 0,5 dl fehérbor, 0,5 teáskanál vágott bazsalikom, 1 evőkanál olaj
A kapribogyós burgonyához: 30 dkg burgonya, 0,5 evőkanál vaj, 0,5 evőkanál vágott kapor, fél teáskanál vágott kapribogyó, 1 dl tejszín

Előkészítés: A halfiléket felszeleteljük, úgy, hogy 4 szeletet kapjunk, sózzuk, és 5-6 percig állni hagyjuk. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk. A hagymát meghámozzuk, fél karikákra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítunk fél evőkanál vajat, megfuttatjuk benne a hagymát, majd a borral, a bazsalikommal, kevés vízzel és sóval megpároljuk. A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, felkarikázzuk. Felforrósítjuk az evőkanálnyi vajat, megfuttatjuk benne a kaprot, rátesszük a kapribogyót, majd ráöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk a burgonyával. Az olajat és a maradék fél evőkanál vajat felhevítjük, majd megsütjük rajta a halszeleteket és a felezett paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk. Tálalásnál tányérra tesszük a burgonyát, rá egy szelet halat, arra párolt hagymát, és ismét halat. Mellé szedjük a sült paradicsomot, és forrón tálaljuk.

Tudtad-e?

A korabeli feljegyzések szerint élt valaha Rómában bizonyos Valentin nevű szerzetes, aki súlyos törvényszegéssel vívta ki Claudius császár haragját. Az imperátor ugyanis megtiltotta katonáinak, hogy a hadba vonulás előtt házasságot kössenek. A derék atya fittyet hányt a rendeletre, és titokban összeeskette a szerelmespárokat. Ezért büntetésül tömlöcbe vetették. Ugyancsak a legendához tartozik, hogy a börtönőr lánya heves érzelemre gyúlt a pap iránt. Szerelmük már csak azért sem teljesedhetett be, mert sohasem találkozhattak, csupán apró kártyákat írogattak egymásnak. Valentin atya mártírhalált halt a börtönben. Ám az emléke ma is él. Hiszen rá is emlékeznek a szerelmesek február 14-én szerte a világon, amikor üdvözlőkártyát küldenek egymásnak.

Roston sült csirkemell zöldségekkel

Hozzávalók 2 fő részére: 50 dkg csirkemellfilé, 7 dkg sárgarépa, 7 dkg padlizsán, 7 dkg zeller, 7 dkg karalábé, 7 dkg cukkíni, fél fej saláta, só, bors, fél evőkanál oregánó, fél evőkanál kakukkfű, fél dl olaj a sütéshez

Elkészítés: A csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket felkockázzuk, serpenyőbe tesszük, kevés olajon a fűszerekkel együtt megsütjük. Eközben a csirkemellet is felkockázzuk, és egy másik serpenyőben, kevés olajon a fűszerekkel együtt szintén megsütjük. Tálalásnál a salátaleveleket közepes darabokra tépjük, így helyezzük a tányér közepére, tetejére halmozzuk a zöldségeket, azokra a csirkemellet, végül az egészet meglocsoljuk a maradék fűszeres olajjal.

Barackos túrótorta

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 1 db kerek piskóta tortalap, 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vanília ízű krémpor, 50 dkg őszibarack (használhatunk befőttet vagy konzervet is), reszelt csokoládé, tejszínhab, mandulaforgács, friss gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom lereszelt héját, néhány csepp citromlevet, a vaníliás cukrot, a krémport, és csomómentesre keverjük. A Krémalapot kihabosítjuk, a túrókrémmel összedolgozzuk, amíg sima, laza krémet kapunk. Az őszibarackból néhányat félreteszünk, a többit feldaraboljuk, és a krémhez keverjük. A tortalapot három részre vágjuk, a lapokat megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük, végül a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Barackszeletekkel és tejszínhabbal díszítjük, a torta oldalát mandulaforgáccsal megszórjuk, közepét pedig reszelt csokoládéval hintjük meg.

Csokis-mandulás töltött alma

Hozzávalók 2 személyre: 2 szép nagy alma, 4 dkg cérnametélt
A mártáshoz: 1 tojás, 2,5 dkg cukor, 2,5 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, fél csomag vaníliás cukor, csipetnyi őrölt gyömbér, 2 dkg tisztított szeletelt mandula, fél citrom reszelt héja, fél dl tejföl
A tepsi kikenéséhez: vaj
A tálaláshoz: 1 tasak hidegen kikeverhető pudingpor, ízlés szerint, porcukor, tetszőleges gyümölcs, citromfű

Előkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. A csokoládét durvára lereszeljük.

Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével (5 dkg), a vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, a gyömbért, a reszelt (vagy vágott) csokoládét, a mandulát (meg is piríthatjuk kicsit), csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a tejfölt. Összekeverjük. A tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, összeforgatjuk, és óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét is. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az almák kalapját levágjuk, magházukat kivájjuk, gyümölcsöket a tűzállótálba állítjuk, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük. A sütőből kivéve, ha már nem túl forró, beletöltjük a tésztát, majd visszatéve még 20 percig sütjük. A pudingporból , az elkészítési utasítás szerint öntetet készítünk. Az almákat meghinthetjük porcukorral, díszíthetjük gyümölcsökkel, és az öntettel együtt forrón tálaljuk.

Vaníliás szív

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt), 2 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál porcukor, 2 nagy narancs, 1 teáskanál vaníliás pudingpor (vagy liszt), 2 evőkanál narancslikőr, friss mentalevél a díszítéshez

Előkészítés: A sajtot a kétféle cukorral összekeverjük. Vízzel kiöblítünk egy szív alakú tortaformát, beleöntjük a masszát, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítés: A vacsora előtt elkészítjük a mártást. Az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másikat éles késsel vastagon meghámozzuk, és kifilézzük, azaz a narancshúst kivágjuk a hártyák közül. A narancs levét másfél dl vízzel felmelegítjük. Állandó keverés mellett besűrítjük a pudingporral vagy a liszttel. Végül hozzákeverjük a narancslikőrt, és a narancsszeleteket. Kihűtjük. Tálaláskor a szívet tányérra borítjuk, köré öntjük a mártást. Friss mentalevéllel díszítjük. Egy tányérból – két kiskanállal - fogyasztjuk. Kínáljuk hozzá a pezsgőt.

(forrás: www.nana.hu)

2006.02.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Avokádósaláta grépfrúttal
Avokádósaláta grépfrúttal
Rokfortos körtehajó
Rokfortos körtehajó
Rakott halfilé kapros kapribogyós burgonyával
Rakott halfilé kapros kapribogyós burgonyával
Barackos túrótorta
Barackos túrótorta
Roston sült csirkemell zöldségekkel
Roston sült csirkemell zöldségekkel
Csokis-mandulás töltött alma
Csokis-mandulás töltött alma
Vaníliás szív
Vaníliás szív

Legfrissebb magazinok