HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Káposztás ötletek hétvégére

t: 4651

Káposztás ötletek hétvégére

Párolt marhahús kelkáposztával

Hozzávalók: 1 kg marhahús (fehér pecsenye, felsál, vagy comb), 1 közepes fej kelkáposzta, 2 kisebb karalábé, 3 sárgarépa, 0,5 zellergumó, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 babérlevél, 1 szál kakukkfű, metélőhagyma (a szóráshoz), só, bors, olaj

Az anyagokat előkészítjük. Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, a húst sóval, borssal bedörzsölve egyben, minden oldalán gyorsan megpirítjuk, hogy a pórusokat elzárjuk. Kivesszük a serpenyőből.
Nagyobb lábasban a húslevest felforraljuk, a húst beletéve egy órát lassan főzzük, majd a többi anyagot is hozzátesszük, és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön tovább főzzük. Ha a hús megfőtt, kivesszük, nem túl vékony szeletekre vágjuk. Előre melegített tányérokra először a húst, majd a zöldségeket helyezzük, metélőhagymával megszórjuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal

Töltött kelkáposztatekercsek

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg), 1 vöröshagyma, 10 dkg cukkini, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg sárgarépa (a töltelékhez), 0,5 kg sárgarépa (a főzelékhez), 3 dl húsleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, kis csomó turbolya vagy kapor, só, bors

A kelkáposztát megmossuk, leitatjuk, 8 külső, ép levelét leszedjük, a vastagabb ereket simára vágjuk. Sós vízben 3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük.
A hagymát, 10 dkg sárgarépát, a cukkinit apró kockákra vágva a hússal és a fűszerekkel összegyúrjuk, megízleljük, sóval, borssal ízesítjük. A leterített levelekre a keveréket elosztjuk. A leveleket feltekerjük, két végén begyűrjük, forró olajon minden oldalról megpirítjuk. Kivesszük őket a serpenyőből.
A metéltre vágott kelkáposztát, a 0,5 kg felkarikázott sárgarépát a sütőzsíron átsütjük, közben fűszerezzük. Beletesszük a tekercseket, felöntjük a húslével, és az egészet együtt 20-30 percig főzzük, lefedve. Utána a tekercseket kivesszük, a főzelékbe keverjük a tejszínt, és a vágott zöldfűszert. A tányérokra előbb a főzeléket osztjuk el, majd egészben, vagy félbe vágva a tölteléket is rátesszük.

Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 3100 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2002

Pikáns káposztás egytál

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12 dkg húsos füstölt szalonna, 2 közepes burgonya, 0,5 csomó zöldpetrezselyem, 1 liter húsleves (kockából), 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, csipet morzsolt majoránna, késhegynyi köménymag, só, bors

A megmosott káposztát félbevágjuk, a külső hervadt leveleket leszedjük, a torzsát kivágjuk.
A káposztát finom metéltre vágjuk, forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük.
A szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, nem túl kicsi kockákra vágjuk, hideg vízben tartjuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk.
Lábosban a szalonnát kiolvasztjuk, a hagymát, fokhagymát hozzáadva pároljuk, majd a lisztet is rászórva röviden pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel, fűszerezzük a majoránnával, köménnyel. Majd a káposztát és a burgonyát is hozzáadva együtt, lassú tűzön megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003

Borított kelkáposztás lepény

Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 1 réteslap (nem édes, üzletben kapható)
a töltelékhez: 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 evőkanál margarin, 25 dkg darált borjú vagy sertéshús, 3 dl húsleves (kockából), 1 csomó zöldpetrezselyem, só, bors
a mártáshoz: 2 dl tejföl, 2 db tojás, só, bors
a kenéshez: 1 tojás
és 1 fém tortaforma (30 cm átmérőjű) vagy tepsi (42 x 25 cm)

A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, magasabb falú serpenyőben, margarinon megfonnyasztjuk. A megmosott, metéltre vágott kelkáposztát 2 percig a hagymával együtt pároljuk, majd felöntjük a húslevessel, és 15 percig puhára főzzük. Ekkor a petrezselymet is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. A káposztát szűrőkanállal kivesszük, kinyomkodjuk, összekeverjük a darált hússal, és a tortakarika aljára elosztjuk.
A mártáshoz az anyagokat összekeverjük, habosra verjük. Lassan, hogy mindenhova jusson, a káposztás töltelék tetejére locsoljuk.
Kibontjuk a réteslapot, a tortakarika formájára alakítjuk. Lazán ráterítjük a tortára, oldalt kissé benyomkodjuk a torta pereme mellé.
A kenéshez a tojást felverjük, megkenjük vele a réteslapot, amit villával többször megszurkálunk.
Előmelegített sütőben 240 fokon 10 percig sütjük, majd 220 fokra csökkentett hőn még további 35 percig.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2350 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Olaszrizling 2003

Klasszikus savanyú káposztás oldalas

Hozzávalók: 80 dkg oldalas, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír vagy olaj, 1 kg savanyú káposzta, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 db közepes burgonya, 2 db babérlevél, 10 szem borókabogyó

A megtisztított vöröshagymát finom kockákra vágjuk, a libazsíron vagy olajon pároljuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, a hagymához adjuk. Erős tűznél kezdjük főzni, közben a húslével felöntjük. Majd csökkentjük a hőt, és ráreszeljük a meghámozott, megmosott burgonyát. Hozzáadjuk a babérlevelet és borókabogyót is. Fedő alatt enyhébb hőn még egy óra hosszat főzzük.
Az oldalat sózzuk, borsozzuk, és külön kisütjük, majd a kész káposztával tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2003

(forrás: www.origo.hu/noilapozo)

2006.02.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Párolt marhahús kelkáposztával
Párolt marhahús kelkáposztával
Töltött kelkáposztatekercsek
Töltött kelkáposztatekercsek
Pikáns káposztás egytál
Pikáns káposztás egytál
Borított kelkáposztás lepény
Borított kelkáposztás lepény
Klasszikus savanyú káposztás oldalas
Klasszikus savanyú káposztás oldalas

Legfrissebb magazinok