Párolt marhahús kelkáposztával
Hozzávalók: 1 kg marhahús (fehér pecsenye, felsál, vagy comb), 1 közepes fej kelkáposzta, 2 kisebb karalábé, 3 sárgarépa, 0,5 zellergumó, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 babérlevél, 1 szál kakukkfű, metélőhagyma (a szóráshoz), só, bors, olaj
Az anyagokat előkészítjük. Egy nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, a húst sóval, borssal bedörzsölve egyben, minden oldalán gyorsan megpirítjuk, hogy a pórusokat elzárjuk. Kivesszük a serpenyőből.
Nagyobb lábasban a húslevest felforraljuk, a húst beletéve egy órát lassan főzzük, majd a többi anyagot is hozzátesszük, és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön tovább főzzük. Ha a hús megfőtt, kivesszük, nem túl vékony szeletekre vágjuk. Előre melegített tányérokra először a húst, majd a zöldségeket helyezzük, metélőhagymával megszórjuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1180 kJ/280 kcal
Töltött kelkáposztatekercsek
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg), 1 vöröshagyma, 10 dkg cukkini, 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg sárgarépa (a töltelékhez), 0,5 kg sárgarépa (a főzelékhez), 3 dl húsleves (kockából), 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, kis csomó turbolya vagy kapor, só, bors
A kelkáposztát megmossuk, leitatjuk, 8 külső, ép levelét leszedjük, a vastagabb ereket simára vágjuk. Sós vízben 3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük.
A hagymát, 10 dkg sárgarépát, a cukkinit apró kockákra vágva a hússal és a fűszerekkel összegyúrjuk, megízleljük, sóval, borssal ízesítjük. A leterített levelekre a keveréket elosztjuk. A leveleket feltekerjük, két végén begyűrjük, forró olajon minden oldalról megpirítjuk. Kivesszük őket a serpenyőből.
A metéltre vágott kelkáposztát, a 0,5 kg felkarikázott sárgarépát a sütőzsíron átsütjük, közben fűszerezzük. Beletesszük a tekercseket, felöntjük a húslével, és az egészet együtt 20-30 percig főzzük, lefedve. Utána a tekercseket kivesszük, a főzelékbe keverjük a tejszínt, és a vágott zöldfűszert. A tányérokra előbb a főzeléket osztjuk el, majd egészben, vagy félbe vágva a tölteléket is rátesszük.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 3100 kJ/740 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Juhfark 2002
Pikáns káposztás egytál
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 12 dkg húsos füstölt szalonna, 2 közepes burgonya, 0,5 csomó zöldpetrezselyem, 1 liter húsleves (kockából), 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, csipet morzsolt majoránna, késhegynyi köménymag, só, bors
A megmosott káposztát félbevágjuk, a külső hervadt leveleket leszedjük, a torzsát kivágjuk.
A káposztát finom metéltre vágjuk, forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük.
A szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, nem túl kicsi kockákra vágjuk, hideg vízben tartjuk. A petrezselymet megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk.
Lábosban a szalonnát kiolvasztjuk, a hagymát, fokhagymát hozzáadva pároljuk, majd a lisztet is rászórva röviden pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel, fűszerezzük a majoránnával, köménnyel. Majd a káposztát és a burgonyát is hozzáadva együtt, lassú tűzön megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003
Borított kelkáposztás lepény
Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 1 réteslap (nem édes, üzletben kapható)
a töltelékhez: 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 evőkanál margarin, 25 dkg darált borjú vagy sertéshús, 3 dl húsleves (kockából), 1 csomó zöldpetrezselyem, só, bors
a mártáshoz: 2 dl tejföl, 2 db tojás, só, bors
a kenéshez: 1 tojás
és 1 fém tortaforma (30 cm átmérőjű) vagy tepsi (42 x 25 cm)
A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, magasabb falú serpenyőben, margarinon megfonnyasztjuk. A megmosott, metéltre vágott kelkáposztát 2 percig a hagymával együtt pároljuk, majd felöntjük a húslevessel, és 15 percig puhára főzzük. Ekkor a petrezselymet is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. A káposztát szűrőkanállal kivesszük, kinyomkodjuk, összekeverjük a darált hússal, és a tortakarika aljára elosztjuk.
A mártáshoz az anyagokat összekeverjük, habosra verjük. Lassan, hogy mindenhova jusson, a káposztás töltelék tetejére locsoljuk.
Kibontjuk a réteslapot, a tortakarika formájára alakítjuk. Lazán ráterítjük a tortára, oldalt kissé benyomkodjuk a torta pereme mellé.
A kenéshez a tojást felverjük, megkenjük vele a réteslapot, amit villával többször megszurkálunk.
Előmelegített sütőben 240 fokon 10 percig sütjük, majd 220 fokra csökkentett hőn még további 35 percig.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2350 kJ/560 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Somlói Olaszrizling 2003
Klasszikus savanyú káposztás oldalas
Hozzávalók: 80 dkg oldalas, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír vagy olaj, 1 kg savanyú káposzta, 0,5 liter húsleves (kockából), 1 db közepes burgonya, 2 db babérlevél, 10 szem borókabogyó
A megtisztított vöröshagymát finom kockákra vágjuk, a libazsíron vagy olajon pároljuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, a hagymához adjuk. Erős tűznél kezdjük főzni, közben a húslével felöntjük. Majd csökkentjük a hőt, és ráreszeljük a meghámozott, megmosott burgonyát. Hozzáadjuk a babérlevelet és borókabogyót is. Fedő alatt enyhébb hőn még egy óra hosszat főzzük.
Az oldalat sózzuk, borsozzuk, és külön kisütjük, majd a kész káposztával tálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2100 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Tokaji Furmint 2003
(forrás: www.origo.hu/noilapozo)