HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Ehető fenyőfadíszek

t: 4472

Ehető fenyőfadíszek










Aszalt narancskarikák

Hozzávalók kb. 100 darabhoz
8-10 db narancs

Elkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. Szeletelővel 3 mm-es szeletekre vágjuk. Ha van aszalógépünk, tálcáira terítjük a narancsszeleteket, a gépet 2 óráig magas fokozatra kapcsoljuk, majd 12 óra hosszat közepes fokozaton aszalunk. Ha nincs, akkor sem kell megijedni. Egy deszkára zsípapírt fektetünk, erre tesszük a karikákat, és három-négy napig a radiátoron szárítjuk, időnként meg-megforgatva. A száraz szeletek szélén átbökjük a tűbefűzőt és aranyszálat húzunk keresztül rajtuk. Ha 5-6 darabot díszdobozba csomagolunk, kedves saját készítésű figyelmesség.

+ ötlet: Szeletelhetünk citromot, grépfrútot is. Ez utóbbiból válasszuk a rózsaszín belűt. Gyönyörű, ahogy a fény átvilágít rajta!






Citromos karikák

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1 citrom
20 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4 evőkanál jégcukor (durva szemcsés cukor)

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük, és a levét kinyomjuk. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük.

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citrom héját és levét, a tojássárgákat, és tovább keverjük. Kanalanként beledolgozzuk a lisztes keveréket. A tésztát letakarjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük. Lisztezett deszkán a tésztát kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és nem túl nagy köröket szaggatunk ki belőle. Mindegyik közepét kiszúrjuk úgy, hogy a perem legalább 1 cm vastag maradjon. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt simítunk, és rárakosgatjuk a karikákat. A kenéshez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenegetjük vele a tésztát. Megszórjuk jégcukorral, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A karikákat kissé hűlni hagyjuk, szalagot kötünk rájuk, és a fára akasztgatjuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 95 kcal
Fotó: CMA CUKOR





Mézeskalács figurák

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
25 dkg méz
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál rum
A díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
piros ételfesték
cukorgyöngy

Előkészítés: A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fűszerkeveréket, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.

Elkészítés: A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különböző alakokat szúrunk ki belőle. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át őket, hogy szalagot tudjunk majd fűzni bele. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (sűrű masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínűre, illetve erős pirosra festjük. Sütőpapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Munka: kb. 1 óra 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 110 kcal
Fotó: CMA CUKOR





Habcsók karikák

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
6 tojásfehérje
22 dkg + 5 dkg porcukor
8 étkezési keményítő
A díszítéshez:
3 evőkanál színes cukordara
3-4 csepp piros ételfesték

Előkészítés: A szobahőmérsékletű friss tojásokat gondosan kettéválasztjuk, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem verődik fel kellő keménységűre. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

Elkészítés: A fehérjét mély tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és elektromos habverővel apránként hozzáadagoljuk a 22 dkg cukrot, kemény habbá verjük. A maradék 5 dkg porcukrot és a keményítőt összekeverjük, majd apránként beleszitáljuk a masszába, és ezt már kézi habverővel lazán dolgozzuk bele a felvert tojásfehérjébe. A massza felét csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba tesszük, a zsákot megtekerjük, és egymástól kb. 1 cm távolságra 4-5 cm átmérőjű karikákat nyomunk a tepsire. Megszórjuk a színes cukordarával. A maradék habot megfestjük pár csepp ételfestékkel, és ebből is karikákat nyomunk. A sütőt 100 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Betesszük a habkarikákat, és kb. 3 óra hosszat szárítjuk, 30 percenként megnyitjuk a sütőt és kiszellőztetjük, hogy a gőz eltávozzon, majd tovább szárítjuk. Amikor a karikák megkeményedtek, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan leválasztjuk a papírról, és teljesen kihűtjük. Szalagot kötünk bele, és így akasztjuk a karácsonyfára.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 db: 231 kJ/55 kcal
Fotó: Kerekes





Csillagok

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
2 citrom
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt
A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vagdalt citromhéj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni. A csillagokra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 128 kcal
Fotó: CMA CUKOR

Ötleteink a Kiskegyed Konyhájából valók.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm



2006.12.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Aszalt narancskarikák
Aszalt narancskarikák
Citromos karikák
Citromos karikák
Mézeskalács figurák
Mézeskalács figurák
Habcsók karikák
Habcsók karikák
Csillagok
Csillagok

Legfrissebb magazinok