HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Levesek és előételek > Kenyérre kenlek!

t: 5588

Kenyérre kenlek!

Az alábbi recepteket érdemes hétközben is kipróbálni, hiszen reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is rendkívül finomak és laktatóak. Kenyér helyett paprikára, paradicsomkarikákra, uborkacsíkokra vagy nyers cukkini-szeletekre is kenhetjük a legtöbb krémet, így azok is megkóstolják, akik egyébként nem nagyon kedvelik a szendvicseket.

Csirkemájpástétom

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemáj, 50 dkg csirkemell, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál pástétomfűszer
Elkészítés: A hártyájától, ereitől megtisztított csirkemájat néhányszor átdaráljuk, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Hozzáadjuk a két nyers tojást, a sót, a borsot, majoránnát, a pástétomfűszert, és az egészet jól összedolgozzuk. Pástétomformát kibélelünk vékonyra szeletelt szalonnával, beletesszük a máj felét, ráfektetjük a kicsontozott, enyhén megsózott nyers csirkemelleket, lefedjük a maradék töltelékkel, és a tetejére is szalonnát teszünk. A pástétomformát kevés vízzel töltött mélyebb tepsibe állítjuk, és közepesen meleg sütőben kigőzöljük. A sütőből kivéve kissé lepréseljük, lehűtjük, a formából tálra borítjuk, és félujjnyi vastagra szeletelve kínáljuk.

Fűszeres túrókrém

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg túró, 1 csokor snidling, fél csokor kapor, fél csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál tej, 4 nagy szelet rozskenyér
Előkészítés: A túrót átpasszírozzuk. A snidlinget, a kaprot, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A túróhoz keverjük a tejet, a snidlinget, a kaprot, a petrezselymet, a hagymát, a fokhagymát, majd megsózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük. A rozskenyeret kettévágjuk, megkenjük a krémmel, és paradicsommal díszítjük.
Tipp: Pudingformába töltve tegyük hűtőbe néhány órára, megtartja a formáját!

Tojáskrém

Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 12,5 dkg margarin, kevés ételízesítő, újhagyma, petrezselyem
Elkészítés: A főtt tojást kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát is felszeleteljük, a margarint önmagában kikeverjük habosra. Az összes alapanyagot fakanállal belekeverjük. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve reggelire ajánlom. A petrezselyem kihagyható.

Füstöltsajt-krém

Hozzávalók: 20 dkg karaván füstölt sajt, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés: A sajtot lereszelem, hozzáteszem a vajat, és összeturmixolom vagy habbá verem az egészet, beleteszem a fokhagymát és a pirospaprikát. Pirítóssal ideális.

Sárgarépa pástétom

Hozzávalók: 1 nagy sárgarépa egészben megpárolva, 1/2-1 csésze víz, 10 dkg füstölt tofu, 1/2 dl olívaolaj, 1 evőkanál vegamix, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 csapott teáskanál tengeri só, 1-2 teáskanál lenmag
Elkészítés: A hozzávalókat turmixgépben alaposan keverjük össze. Egészséges, kolbászkrém ízű pástétomot kapunk. Friss kenyérrel vagy pirítós kenyérrel fogyasszuk. Friss vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Karfiolkrém gazdagon

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 5 dkg sajt, 3 dkg vaj, 1 pohár joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet só, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 csipet kapor, 3 dkg mandula vagy kesudió
Elkészítés: A megtisztított karfiolt felrakjuk főni, közben a sajtot megreszeljük. Ha jó puha már a karfiol, leszűrjük, kihűtjük. Turmixgépbe öntjük a joghurtot, a vajat, az apró rózsáira szedett karfiolt, a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Bő 3-4 percig turmixoljuk, ha nehezen forog, villával megkavargatjuk. A masszát félretesszük pihenni (akár hűtőbe), hogy az ízek jól összeérjenek. Sült húsok mellé kínáljuk, lehet előételként is zöldségmártogatós, de pirított kenyérre kenve is kitűnő.

Padlizsánkrém

Hozzávalók 4 személyre: 2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só és törött fekete bors ízlés szerint.
Előkészítés: a padlizsánt megmosom, héjastul karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyom állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítom és kockákra vágom. A padlizsán levét leszűröm, és szűrőben le is öblítem. Ha lecsöpögött, ugyancsak felkockázom.
Elkészítés: a felhevített olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagymát, majd hozzáadom a padlizsánt. Megsózom, megborsozom. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Turmixgép poharába teszem, kevés citromlevet ráöntök, beleszórom a zúzott fokhagymát, és pépesre töröm. Ha már teljesen kihűlt, megkóstolom, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítem. Zárható üvegbe teszem, és hűtőszekrényben tartom. Sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.

Ajoli krém

Hozzávalók: 5-6 szem nagyobb főtt krumpli, só, olaj, tojássárgája, fokhagyma
Elkészítés: Az összetört főtt krumplit sózzuk, hozzáadunk 3-4 tojás sárgáját, legalább egy nagy fej összetört fokhagymát (de inkább kicsivel többet, ízlés szerint), majd amennyi olajat felvesz. Simára keverjük. Kenyérre kenve fogyasztjuk. Pecsenye mellé is finom.

Élesztő pástétom

Hozzávalók: 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl tej, kb. 2-3 dl víz, só, bors, pirospaprika, majoranna, bazsalikom, 1 kocka élesztő
Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk egy mély tálban, ráütjük a tojásokat, belekanalazzuk a zsemlemorzsát, majd felöntjük a tejjel és habverővel az egészet csomómentesre keverjük. (állagra úgy fog kinézni, mint egy nagyon sűrű tejbegríz)
A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásos masszát, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük gazdagon, és kevergetés közben hozzáöntünk kb. 2 dl vizet. Állandó kevergetés mellett felforraljuk - akkor van kész, amikor a forró krém a pudinghoz hasonlóan, "pöfög". Üvetálba kanalazzuk, paradicsommal és uborkával díszítjük, majd ha kihűlt, pirítóssal tálaljuk.

Céklás szendvicskrém

Hozzávalók 10 adaghoz: 15 dkg natúr vajkrém, 15 dkg cékla, kevés őrölt kömény, kevés fokhagyma
Elkészítése: A nyers céklát lereszeljük, a hozzáadjuk a vajkrémet, ízesítjük, majd jól összekeverjük. (apróra tépkedett salátalevelekkel különösen finom!)

Kőrözött

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg juh vagy tehéntóró, esetleg vegyesen, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, ízlés szerint tejföl
Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom kőrözött.

Tonhal pástétom

Hozzávalók: 2 db burgonya, egy doboz olajos tonhal konzerv, majonéz, fokhagyma, citromlé, bors, só, kapri vagy olívabogyó a díszítéshez
Elkészítése: Megfõzzük héjában a 2 szép krumplit. Még melegen áttörjük és összekeverjük az olajos tonhal konzervvel. Ízlés szerint majonézzel hígítjuk, ízesítjük fokhagymával, citromlével, borssal, sóval. A tálaló tálcán halformában halmozzuk fel, majonézbõl pikkelyeket formázunk rá, (akkor egyszerû, ha tubusos majonézünk van), szemét egy olívabogyóval vagy kapribogyóval alakítjuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.

Zöld és fekete olívapástétom

Hozzávalók:
a zöldhöz: 30 dkg magozott zöld olajbogyó, 4 ringli, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál kapribogyó, bors,
a feketéhez: 25 dkg magozott fekete olajbogyó, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál kakukkfű
Elkészítés: a hozzávalókat (külön a zöldet, külön a feketét) öntsük mixerbe, és gyors fordulaton pépesítsük össze. Kenyérre kenve, saláta mellé kínáljuk.
(forrás: www.nana.hu)


2005.10.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Csirkemájpástétom
Csirkemájpástétom
Fűszeres túrókrém
Fűszeres túrókrém
Tojáskrém
Tojáskrém
Sárgarépa pástétom
Sárgarépa pástétom
Karfiolkrém gazdagon
Karfiolkrém gazdagon
Padlizsánkrém
Padlizsánkrém
Élesztő pástétom
Élesztő pástétom
Tonhal pástétom
Tonhal pástétom
Zöld és fekete olívapástétom
Zöld és fekete olívapástétom

Legfrissebb magazinok