Szeretnéd megédesíteni a nyári napokat? Próbáld ki te is a mennyei édességek egyikét!
Sulyánné Benkó Katalin és Gombai Gábor mestercukrász ajánl most néhány receptet.
Joghurtos kehely
Hozzávalók: 7 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8 dkg méz, 11 dkg zabpehely, 1,5 dl gyümölcslikőr, só. A krémhez: 5 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. kristálycukor, 1 nagy doboz joghurt, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 dl bodzaszörp
Elkészítés: A vajat kikeverjük a mézzel, majd eldolgozzuk a liszttel, a zabpehellyel és egy csipetnyi sóval. A tésztát vékonyan sütőpapírra kenjük, 200 fokon pirosra sütjük, majd kihűtjük. A tésztát kisebb darabokra törjük, és a tálaláshoz előkészített üvegpoharak alján elosztjuk, egy-egy evőkanál likőrrel meglocsoljuk, a tetejére pedig friss gyümölcsöt teszünk. A pudingot a csomagoláson leírtaknak megfelelően elkészítjük, majd folpackkal letakarva – hogy meg ne bőrösödjön – hagyjuk kihűlni. Elkeverjük a joghurttal, a szörppel, a citrom héjával és levével és a bodza lecsipkedett, apró virágaival. A krémmel felöntjük a kekszes, gyümölcsös kelyheket, végül gyümölccsel, citromkarikával díszítjük.
Barackos túrókrém csokilábon
Hozzávalók: 1 kg krémes túró, 50 dkg cukrozott tejszínhab, 15 dkg sárga- vagy őszibarack, esetleg nektarin, 2 dkg zselatin, 50 dkg kukoricapehely, 35 dkg étcsokoládé, 1,5 dl víz
Elkészítés: A túrót elkeverjük a tejszínhabbal és az apróra vágott sárga vagy őszibarackkal, a vízben feloldott zselatinnal, majd vízzel kiöblített, egyforma kis tálkákba töltjük. A csokoládét vízgőzben felolvasztjuk, elkeverjük a kukoricapehellyel, s ha kissé kihűlt, mindegyik tálkába simítunk belőle egy nem túl vékony réteget a túrókrém tetejére. Két-három órára hűtőszekrénybe tesszük, tálalás előtt óvatosan tányérokra borítjuk, barackszeletekkel, citromfűvel vagy mentával díszítjük.
Túrókrémes puffancs
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tojásfehérje. A krémhez: 50 dkg áttört tehéntúró, 15 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés: Az élesztőt egy deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejet és cukrot elkeverjük, majd az olvasztott vajjal, a liszttel és az élesztős keverékkel lágy tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, 20 egyenlő részre osztjuk, és kis gömböcöket formálunk. Kiolajozott sütőedényre tesszük, a tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, s még további 20 percig kelesztjük, mielőtt betennénk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt készre sütjük. A túrót kikeverjük a cukorral s a citromhéjjal. A krémet a puffancsokba töltjük, gyümölccsel megrakjuk.
Citromfüves sajtdesszert
Hozzávalók: 1 kg krémsajt, 50 dkg cukrozott tejszínhab, 1 csokor citromfű, 2 dkg zselatin, 1,5 dl víz, 50 dkg kukoricapehely, 40 dkg méz
Elkészítés: A mézet felmelegítjük, a kukoricapehellyel elkeverjük, majd a pogácsaszaggató aljában kb. 2 centiméter vastag, kerek lapocskákat formázunk belőle. A krémsajtot eldolgozzuk a tejszínhabbal, a feloldott zselatinnal, hozzákeverjük a felaprított citromfüvet, majd a pogácsaszaggatóval megegyező nagyságú formákba töltjük. Dermedés után a mézes kukoricalapokra borítjuk, végül citromfűvel, citromkarikával díszítve kínáljuk.
blikk