HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan

Itt az év végi utolsó nagy hajrá. Akad éppen elég tennivaló: bevásárlás, ajádék kergetés, készülődés... Kinek van ideje - és kedve - hosszasan állni a konyhában? A nagy ötlet a tészta!
A gyöngysorként csillogó izzósorok, az ablakokban ácsorgó Mikulás csokik, és lelkesen vásárló emberek tömege azt jelzi: a Karácsony bizony közeleg. Teremtsünk otthon is ünnepi hangulatot, és süssünk mennyei, édes gyümölcskenyeret.
Erdélytől a Lajtáig, Felvidéktől a Bánságig, amíg gazdaember műveli a földjét, állatot is fog nevelni, és disznót is fog vágni. Így volt ez ükapáink idejében, és így lesz ez a határok nélküli Európában is, Magyarországon. Ezért javaslom, hallgassuk meg egy korabeli böllér, több mint száz esztendős, jó tanácsait disznótorra készülődőknek.
Azt mondják, a hosszú házasság egyik titka, hogy az asszony jól főzzön. Sőt, érdekesen, színesen, kreatívan tegye a dolgát a konyhában. A legnagyobb sikere mégis akkor lesz, ha már vacsora puszta látványától kedvesének a szájában összefut a nyál...
A nyugati társadalmakban - különösen az USA-ban - egyre szélsebb körben terjed az a divatos felfogás, hogy akkor táplálkozunk helyesen és leszünk egészségesek, ha az étrendünkből kizárunk minden olyan ételt, ami tápláló ugyan, de nehezen emészthető. E szerint a gondolkodás szerint nem lenne szabad húst, halat, tojást, hüvelyeseket, vajat, olajat stb. fogyasztanunk, vagyis mindazt, ami tápláló hatású. Helyettük a vitaminok és enzimek fontosságát helyezik előtérbe, arra hivatkozván, hogy ezek elősegítik az emésztést. Igen ám, de mit kezdjünk egy jó emésztőrendszerrel, ha annak nincs mit megemésztenie?
Ha eddig még nem ismerte volna őket, itt az ideje, hogy megbarátkozzon a teljes értékű, finomítatlan gabonafélékkel! Két előnyük a sok közül: tápanyagtartalmuk igen magas és rendkívül olcsók.
Nagyanyáink kézzel gyúrták, kelesztették, majd hónuk alá kapták és a falu pékjével süttették ki kenyerüket. Mi rohanunk, semmire sincs időnk. Pedig csak egyszer kellene kipróbálnunk, hogy rájöjjünk: saját sütésű házi kenyerünknél nincs jobb a világon!
Mit hozott az új évezred? Annyi minden szuperszónikusat! Háziasszonyként azonban azt kell mondanom, az új évezred közeledtét egy süti jelezte. Közelgett kétezer és mi megismertuk a muffint!
A vincellér az majdnem „pincellér”, hiszen a szõlõsgazda többnyire a bornak is gazdája. Azt azonban szõlõskert nélkül is érdemes tudni, hogy amelyik bor ivásra nem élvezetes, azzal fõzni sem érdemes – viszont pompás ecet válik belõle!
Mindkettő tojásfehérjehabbal lazított, könnyű, laza szerkezetű édesség, éppen ezért elkészítésüket közvetlen a tálalás pillanatára kell időzíteni, mivel hamar összeesnek. Ebbe az édességcsoportba soroljuk a cukros, tojásos tejbe áztatott zsemléből, kifliből különböző ízesítőanyagokkal rétegezve vagy töltve készülő ''felfújtakat'' is - máglyarakás, mákos guba, túrós guba, túróval töltött zsemle. A pudingok csoportosítása, hogy meleg vagy hideg puding, a tálalási hőmérsékletük alapján történik.
Ha nem megfelelően tároljuk a piacon beszerzett friss zöldséget és gyümölcsöt, hamar tönkremehetnek: megfonnyadnak, elfáradnak, veszítenek vitamin-tartalmukból. Érdemes tehát kitanulni frissességük és tárolásuk titkát.
Rengeteg ételhez szükséges valamilyen levesalap. A legtöbb konyhatündér ezt idő hiányában - na meg kényelmi okokból - inkább kockából készíti. Pedig megéri néha fáradozni vele, hiszen ez az alaplé ízlésünknek megfelelően készíthető, sőt: le is fagyasztható.
Az egyik legjellemzőbb tésztái a magyar konyhának a kelt tészták. Készítésük gyakorlatot, elég sok időt, megfelelő hőmérsékletű nyersanyagokat és helyet igényel.
Akinek volt szerencséje "elsõ kézbõl" megízlelni a sokszínû, finom erdélyi konyhát, az biztosan maga is repertoáron tartja ezt a vineta névre hallgató, vendégörvendeztetõ krémet. Egyetlen baja, hogy jószerivel nem lehet betelni vele, csak abbahagyni...
A frissen szedett fűszernövények illatát és aromáját meg sem közelíti a szárított, üzletekben beszerezhető, díszes csomagolású ízesítőké.

Első Előző Következő Utolsó