HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Gyorsan valami finomat!

t: 1852

Gyorsan valami finomat!

Kevesen vannak, akik nem szeretik a tésztaféléket. Olyan sokféle módon készíthetők el belőle a kitűnő fogások, hogy a legfinynyásabbak is megtalálják az ízlésüknek megfelelőt. A tészták semleges ízük miatt mindig igényelnek valamilyen mártást, édes vagy sós fűszerezést.

Bár tagadhatatlan, hogy egy tál forró spagetti extraszűz olívaolajjal, egy darabka vajjal, sóval és borssal önmagában is fenséges étel, mégis érdemes megismerni a különböző típusú tészták alakjához és jellegzetességéhez legjobban illő mártásokat.

A tészta alakja határozza meg ugyanis leginkább, hogy milyen ízek illenek hozzá. Például a tollhegytésztához (penne), és általában mindenféle csőtésztához jól illenek a bőséges, zöldséges alapú mártások. A csokornyakkendő- vagy pillangótészta (farfalle), a szárított gnocchi és a kagylótészta a darált húsokhoz, illetve a zöldséges, paradicsomos vagy cukkinis mártásokhoz megfelelő köret. A spagettikhez rákfélék, carbonara vagy bolognai mártás, pestó illik. A szélesmetéltekre (fettuce, tagliatelle) és a felcsavart vagy egyenes cérnatésztákra krémes mártásokat javaslunk. Az angyalhaj (hosszú cérnatészta) pedig a wokban készülő fogásokhoz és más keleti specialitásokhoz használható.

Mivel a tésztákból szükséges mennyiséget nem könnyű kiszámolni, gyakran marad a főzőben néhány adagnyi csupasz metélt. Ezt sem kell kidobni. Keverjük össze fehér mártással, szórjuk meg sajttal, grillezve kitűnő vacsora néhány perc alatt.

Ha könnyebb ételre vágynánk, keverjünk a maradékhoz avokádót, paradicsomot, esetleg garnélarákot, néhány csepp olívaolajat és citromlevet. Sóval, borssal keverve percek alatt finom salátát varázsolhatunk.

Citromos ravioli

Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sajtos-parajos ravioli
- 30 dkg szeletelt mandula pirítva
Citromos-tejszínes mártáshoz
- 30 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 1/4 csésze tejszín
- 1/4 csésze citromlé
- 30 dkg reszelt parmezán sajt
- 3 ek. felaprított snidling
- 1 tk. finomra reszelt citromhéj
- 2 ek. felaprított petrezselyem
- frissen őrölt feketebors

Elkészítés:

1. Főzzük meg a tésztát a csomagoláson lévő előírás szerint. Szűrjük le, tegyük félre, de tartsuk melegen.
2. A mártás elkészítéséhez egy serpenyőben alacsony hőfokon olvaszunk fel vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsuk 1 percig. Keverjük bele a tejszínt, a citromlevet, a parmezánt, a snidlinget és a citromhéjat. Melegítsük gyöngyözésig, majd főzzük még 2 percig. Ha kész, forgassuk össze a tésztával. Szórjunk rá mandulát és kész!

Tipp: ugyanilyen finom, ha sajtos-parajos derelyével (félhold alakú raviolival) vagy tortellinivel készítjük.

(forrás: www.nana.hu)

2005.12.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok