HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Szemezgessen velünk!

t: 3632

Szemezgessen velünk!

Tönköly

Tápértéke: Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gabonaféle, esszenciális aminosavakban gazdag. A B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne, emellett jelentős E-vitamin-, kalcium-, magnézium- és szelénforrás.
Előnye: Energiával látja el az izomszöveteket, erősíti az immunrendszert, magas rosttartalma tisztítja a beleket. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, mérsékli az érelmeszesedés veszélyét. Esszenciális zsírsavtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Magas sikértartalma miatt a belőle készült kenyerek kiváló minőségűek és hosszan eltarthatók.

Felhasználása: Liszt, dara, száraztészta formájában. Különleges eljárással búzahús is készíthető belőle. A kenyér mellett édes és sós süteményeket is alkothat belőle.

Főzési tipp: Áztassa főzés előtt 8-10 órán keresztül, máskülönben a tápanyagok felszívódását megakadályozhatja a szemekben lévő gabona-fitinsav, amely csak az áztatás során képes lebomlani. A forrástól számított főzési idő kb. 30 perc. Kenyérsütésnél figyeljen a víz adagolására, mert a tönkönybúzaliszt másképp veszi fel a vizet, mint a finomliszt. Egykilós kenyér esetén 70 dkg liszthez kb. 3-5 dl víz, míg egy adag piskótához kb. 40 dkg liszt és 3-5 dl víz szükséges.

Zab

Tápértéke: Magas a fehérje- és a B-vitamin-tartalma. Kiváló ásványianyag-forrás, rengeteg vas, cink, kálium, kobalt, bór és jód található benne.
Előnye: Rosttartalma elősegíti a bélműködést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, megelőzi a szívbetegségeket, nagyon jó savlekötő hatással bír. Rendszeres fogyasztása megszünteti a vérszegénységet.

Felhasználása: Zabkása, -dara, -pehely formájában. A mag alkoholos kivonata remek nyugtatószer.

Főzési tipp: Nagyjából 6-8 óra előáztatást igényel, forrás után a főzési idő 20-30 perc. Az egész zabszem sós kásának megfőzve laktató köret. A zabpehely forró vízzel, vagy tejjel leöntve, nádcukorral, fahéjjal ízesítve gyermeke kedvenc csemegéje lehet. Ajánlott ízesítőszer még az édeskömény vagy a lestyán.

Rozs

Tápértéke: B1-vitamint, kalciumot, foszfort, kovasavat, vasat, fehérjét, keményítőt és foszfátot tartalmaz.
Előnye: Magas élelmirost-tartalma segíti a bélműködést, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Tésztája nehezebb, mint a búzalisztből készült tészta.

Felhasználása: Ízletes, laktató kenyér süthető belőle. Felhasználják még sör, gin és vodka gyártásához is.

Főzési tipp: Nagyjából 8-10 óra áztatás után a forrást követő főzési idő 1 óra.
A legfinomabb a 80 % tönköly- és 20 % rozsliszt keverékéből készült kenyér. Fogyasztható még köretként, vagy mézzel édesítve desszertként.

Hajdina (pohánka)

Tápértéke: Gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, magnéziumban. Különösen sok benne az antioxidáns P-vitamin, emiatt rákmegelőző hatása is van.
Előnye: Erősíti a szív- és érrendszert, a kötőszöveteket, segíti a sejtfal regenerálódását. Élelmirost-tartalmának köszönhetően kiváló emésztésjavító. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználása: Kiváló vérnyomáscsökkentő a leveléből készült tea, amelyet egyébként gyógyszerek alapanyagául is felhasználnak.

Főzési tipp: Magja fogyasztható pörkölve vagy nyersen, egészben vagy őrölve. A darált hajdinával a levest sűrítheti, 1 liter leveshez kb. 5-8 dkg hajdinát keverjen. A magból finom hajdinalepényt, gombócot készíthet. Kb. 10-15 perc előáztatást igényel, forrás után 15-20 percig kell főzni. Ízesítéséhez majoránna, bazsalikom ajánlott.

Köles

Tápértéke: Kiváló B1-, B2-, B6- és niacinforrás, nagy mennyiségű vas, kalcium és magnézium található benne.
Előnye: A benne lévő sokféle fehérje közül a legjelentősebb a metionin nevű aminosav, amely erősíti az immunrendszert. Ásványi anyag- és nyomelem-tartalmának köszönhetően a csont, a fog erősítésében, a haj és a köröm növekedésében játszik fontos szerepet.
Ha hüvelyesekkel együtt fogyasztja, jobban hasznosul a tápanyagtartalma.

Felhasználása: Leggyakrabban kölespehely formájában, valamint hántolva fogyasztják.

Főzési tipp: Forrás után 5-10 percig főzze. Kiváló levesek sűrítéséhez, literenként kb. 4-5 dkg-ot használjon belőle. Tönkölybúza- és rozsliszttel keverve kenyér is süthető belőle. Ehhez az alábbi arányokat ajánljuk: 10 % köles-, 20 % rozs-, 70 % búzaliszt. A főzött köles péppé törve remek fasírt-alapanyag. Ízesítéséhez magyaros fűszerezés, majoránna, valamint gyömbér és koriander javasolt.

Árpa

Tápértéke: Nagy mennyiségben tartalmaz
B1-, B2-, B5-, B6- és E-vitamint, fehérjét, keményítőt.
Előnye: Csökkenti a vér koleszterinszintjét, segíti a bőrbetegségek gyógyulását, a fogak épségének megőrzését. Remek nyugtató és vizelethajtó.

Felhasználása: A lisztjéből készült kenyér hamar kiszárad, ezért inkább kását készítsen belőle. A sör- és a whiskygyártás egyik alapanyaga.

Főzési tipp: A magokat háromszoros vízmennyiségbe kell beáztatni, legalább 8-10 órára. Az áztatóvízben főzze egy órán át, majd lefedve, közepesen meleg sütőben hagyja dagadni. Sűrítheti vele levesét, de literenként csak 3-4 dkg-ot használjon belőle. Zsályával, babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítse.
(forrás: www.wellmag.hu)

2005.10.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok