HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Töltött torták - sósan, édesen

t: 2063

Töltött torták - sósan, édesen

A szakácskönyvek hasábjain található különféle sós tortácskák mindig csodálattal töltöttek el, de sosem fogtam hozzá az elkészítésükhöz, mert úgy gondoltam, nem lenne türelmem hozzá. Azt hittem, hosszadalmas, időigényes és nehéz megsütni egy ilyen mutatós tésztát. Aztán egyszer mégiscsak rászántam magam, és legnagyobb meglepetésemre hihetetlen könnyen és gyorsan elkészült a művem. Sőt, annyira jól sikerült, hogy azóta a család már-már követeli a látványnak sem utolsó vasárnapi finomságot.

Alap-tészta recept, ami mindenféle töltelékhez jó:

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 8 evőkanál víz, 2 teáskanál só
(Amennyiben édes gyümölcsökkel szeretnénk megtölteni, tegyünk a tésztába 2-3 evőkanál cukrot és egy csipet sót)

A tészta sütése lépésről-lépésre - ld. a galériában

Darálthúsos töltelék

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja, zsír, fűszerek (só, bors, paprika, oragano, csípős pirosarany)
Elkészítés: A zsírban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát és az apró kockára vágott füstölt tarját. Belerakjuk a darált húst, ízlés szerint fűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük, és készre főzzük.

Borsos csirkemájas töltelék

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 30 dkg csirkemáj, zsír, fűszerek (fehérbors, majoránna, só)
Elkészítés: A megtisztított és negyedekbe vágott csirkemájat a zsírban megfuttatott hagymához adjuk. Majoránnával és fehérborssal fűszerezzük (só csak a végén), és víz nélkül fedő alatt a saját levében pároljuk, majd zsírjára sütjük. Csak a végén sózzuk meg, másképp kemény lesz a máj.

Sonkás töltelék

Hozzávalók: 5 szelet pármai sonka, 4 db 8 percig főzött tojás, 20 dkg füstölt sajt (de jó bármilyen maradék is), szárított őrölt rozmaring, 2 db paradicsom, extraszűz olívaolaj, őrölt bors
Elkészítés: A kinyújtott tésztába tesszük a szeletelt sonkákat hosszában elrendezve, majd a karikára vágott tojásokat (egyben is lehet hagyni), a paradicsomot, majd sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Meglocsoljuk extraszűz olívaolajjal és rászorjuk a rozmaringot.

Brokkolis töltelék

Hozzávalók: 30 dkg tisztított brokkoli, 1 csipet őrölt, szerecsendió, 15-20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 tojás
Elkészítés: Megtisztítjuk a brokkolit, kisebb rózsákra szedjük, megmossuk. lobogó, enyhén sós vízben 7-8 percen át főzzük, majd kiszedjük, és hideg vízben lehűtjük. Alaposan lecsepegtetjük. A brokkolit sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Összekeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a petrezselymet, a tojást és a tésztából kimaradt tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, majd az egész keveréket ráöntjük a brokkolira.

Gombás töltelék

Hozzávalók: 25-30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, só, fehérbors, 3 evőkanál vaj, 1 tojás sárgája, liszt
Elkészítés: Egy teflonban melegítjük a vajat, megpároljuk benne az aprított hagymát. Ezután hozzátesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor majdnem kész, és még a levét se főtte el, készítsünk rántást, de olaj helyett vajjal készítsük. Amikor berántottuk, üssünk bele 1 tojás sárgáját. Amikor besűrűsödött, készen is van.

Spenótos-rákos töltelék

Hozzávalók: 30 dkg friss, leforrázott spenót (mélyhűtött is lehet), 1 pohár natúr joghurt, 15 dkg garnélarák, 15 dkg reszelt emmentáli, 1 evőkanál liszt
Elkészítés: A garnélarákot olvasszuk ki vagy ha friss, enyhén sós vízben forraljuk két percig, szűrjük le. A leforrázott és leszűrt spenótot aprítsuk össze késsel, keverjük össze a joghurttal, a garnélarákkal és a sajt felével. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a maradék sajttal. (Az ínyencebbek felcserélhetik a joghurtot egy felvert tojással és egy kevés tejszínnel: krémesebb, lágyabb lesz.)

Banános almás töltelék

Hozzávalók: 4 savanykás alma, 2 banán, 5 dkg cukor, mazsola
Elkészítés: 2 almából főzzünk kompótot, majd amikor megfőtt, szűrjük le, és keverjünk hozzá 2 villával összetört banánt. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a tésztát, majd a maradék 2 almát karikázzuk fel, és ezzel borítsuk be a tetejét, végül szórjuk meg cukorral.

Szilvás töltelék

Hozzávalók: 30 dkg szilva, 5 dkg porcukor, 3 dkg morzsa, 2 db tojássárgája, 5 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 2 dkg darás liszt, a habhoz 2 db tojásfehérje
Elkészítés: A kimagvazott, kettéhasított szilvával sűrűn, egyenletesen kirakjuk a tésztát. A gyümölcs tetejét megszórjuk az 5 dkg porcukorral és a 3 dkg morzsaval, majd elkészítjük a következő masszát:a tojássárgáját és a tejfölt a 4 dkg porcukorral habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a 2 dkg darás lisztet, a 2 tojásfehérjéből felvert habot és a másik 5 dkg cukrot, és a szilvákra borítjuk.
(forrás: www.nana.hu)



2005.11.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. (Megkönnyíthetjük a gyúrást, ha a vajat egy picit felolvasztjuk előtte). Amikor elkészültünk, csomagoljuk be a tésztát egy darabka fóliába, tegyük a hűtőbe egy órára (de legalább addig, amíg a töltelékünk elkészül).
1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. (Megkönnyíthetjük a gyúrást, ha a vajat egy picit felolvasztjuk előtte). Amikor elkészültünk, csomagoljuk be a tésztát egy darabka fóliába, tegyük a hűtőbe egy órára (de legalább addig, amíg a töltelékünk elkészül).
2. Vágjuk össze a zöldségeket: 1 db póréhagymát, 1 db paprikát, 1 nagyobb paradicsomot és pároljuk puhára 3-4 kanál olíván. (Kevés vizet is hozzáadhatunk, úgy még gyorsabban megpuhulnak a zöldségek.)
2. Vágjuk össze a zöldségeket: 1 db póréhagymát, 1 db paprikát, 1 nagyobb paradicsomot és pároljuk puhára 3-4 kanál olíván. (Kevés vizet is hozzáadhatunk, úgy még gyorsabban megpuhulnak a zöldségek.)
3. A párolt zöldségekhez keverjünk körülbelül 20-25 dkg darált pulyka- vagy csirkemellet, és ízesítsük vegetával, sóval, borssal, pirospaprikával, bazsalikommal, húsfűszerrel és petrezselyemmel.
3. A párolt zöldségekhez keverjünk körülbelül 20-25 dkg darált pulyka- vagy csirkemellet, és ízesítsük vegetával, sóval, borssal, pirospaprikával, bazsalikommal, húsfűszerrel és petrezselyemmel.
4. Amikor a hús is megpirult és összeértek az ízek, keverjünk 1 doboz azték vagy mexikói zöldségkeveréket a már kész raguba, és hagyjuk állni, amíg egy kicsit kihűl.
4. Amikor a hús is megpirult és összeértek az ízek, keverjünk 1 doboz azték vagy mexikói zöldségkeveréket a már kész raguba, és hagyjuk állni, amíg egy kicsit kihűl.
5. Vegyük elő a tésztát a hűtőből és vágjuk ketté. Célszerű az egyik felet kicsit nagyobbra hagyni az alsó laphoz, mivel a tál oldalát is azzal fogjuk kibélelni. Nyújtsuk ki a nagyobb darabot akkorára, hogy bőven befedje a sütőformánkat.
5. Vegyük elő a tésztát a hűtőből és vágjuk ketté. Célszerű az egyik felet kicsit nagyobbra hagyni az alsó laphoz, mivel a tál oldalát is azzal fogjuk kibélelni. Nyújtsuk ki a nagyobb darabot akkorára, hogy bőven befedje a sütőformánkat.
6. Kenjük ki vajjal a sütőformát, majd borítsuk be a kinyújtott tésztalappal. A szélein nyomkodjuk óvatosan a tésztát a tál peremére. Végül szurkáljuk meg villával a tésztát  néhány helyen.
6. Kenjük ki vajjal a sütőformát, majd borítsuk be a kinyújtott tésztalappal. A szélein nyomkodjuk óvatosan a tésztát a tál peremére. Végül szurkáljuk meg villával a tésztát néhány helyen.
7. Töltsük meg a tésztát az elkészült és kissé kihűlt húsos töltelékkel, és egyengessük el a masszát.
7. Töltsük meg a tésztát az elkészült és kissé kihűlt húsos töltelékkel, és egyengessük el a masszát.
8. Nyújtsuk ki a maradék (kisebb) tésztagolyót, és fedjük be vele a sütőformát. Az alsó- és fölső tésztalapot nyomkodjuk össze alaposan, majd a tál szélén lelógó
8. Nyújtsuk ki a maradék (kisebb) tésztagolyót, és fedjük be vele a sütőformát. Az alsó- és fölső tésztalapot nyomkodjuk össze alaposan, majd a tál szélén lelógó "felesleget" késsel óvatosan vágjuk le.
9. A tál széléről levágott tésztamaradékot nyújtsuk ki, és valamilyen apró formával (szív, csillag, gomba, falevél) szúrjunk ki apró tésztadarabokat. Villával óvatosan szúrkáljuk meg a tészta tetejét, helyezzük rá az apró csillagokat, majd kenjük le felvert tojással az egészet.
9. A tál széléről levágott tésztamaradékot nyújtsuk ki, és valamilyen apró formával (szív, csillag, gomba, falevél) szúrjunk ki apró tésztadarabokat. Villával óvatosan szúrkáljuk meg a tészta tetejét, helyezzük rá az apró csillagokat, majd kenjük le felvert tojással az egészet.
10.  Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát és fogyasszuk azon melegiben!
10. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát és fogyasszuk azon melegiben!

Legfrissebb magazinok