HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > MINDEN, AMI TÁPLÁLÓ, EGYBEN NEHEZEN IS EMÉSZTHETŐ

t: 5620

MINDEN, AMI TÁPLÁLÓ, EGYBEN NEHEZEN IS EMÉSZTHETŐ

"A hús rossz, a zsír egészségtelen, a vaj pedig túlsavasítja a szervezetet." Az ilyen és az ehhez hasonló elméletek vezettek oda, hogy a modern, "egészségesen" táplálkozó ember salátákon és vitamintablettákon vegetál.

Manapság a legtöbb irányzat túlbonyolítja az egészséges táplálkozás fogalmát. Ehhez kapunk még "eligazítást" a reklámokban elhangzó "jobbnál jobb" tanácsokból.

Ebben a kavarodásban segíthet nekünk a következő kínai mondás:

"Minden, ami édes (föld), vagyis a hús, a hal, a tojás, a gabonafélék, a hüvelyesek és a zsírfélék tápláló, ugyanakkor nehezen emészthető. Minden, ami savanyú (fa), keserű (tűz), csípős (fém), sós (víz) azt segíti, hogy a tápláló és egyben nehezen emészthető ételt mégis jól megemésszük."

Így mind az öt elem egymásra talál, és "kéz a kézben" együtt munkálkodnak azon, amire valamennyien törekszünk, vagyis hogy a harmónikus étkezésünkkel egyensúlyt teremtsünk testünk, lelkünk és szellemünk számára, amit EGÉSZSÉG-nek nevezünk.

MAGYAROS ÉTELEINK MEGFELELŐ FŰSZEREZÉSE

LEVESEK

Bableves: vöröshagyma, pirospaprika, babérlevél, gyömbér, tárkony
Gulyásleves: vöröshagyma, pirospaprika, bors, kömény, petrezselyemzöld
Húsleves, erőleves: vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, sáfrány, szerecsendió, zeller, petrezselyemgyökér
Paradicsomleves: babér, zeller, gyömbér
Ragulevesek: vöröshagyma, bors, gyömér, petrezselyemzöld és -gyökér, citromlé
Vegyes zöldségleves: vöröshagyma, gyömbér, zeller, petrezselyemzöld és -gyökér
Tojásleves: vöröshagyma, pirospaprika, babérlevél, bors, kömény
Burgonyaleves: vöröshagyma, babérlevél, majoránna, bors, kömény, petrezselyemgyökér
Gyümölcsleves: fahéj, szegfűszeg, vanília, citromlé

HÚSOK

Grillezett húsok: vöröhagyma, fokhagyma, bors, szerecsendió, curry, majoránna, kakukkfű, rozmaring
Sertéshús: vöröshagyma, fokhagyma, kömény, curry, gyömbér, kakukkfű, majoránna, rozmaring
Marhahús: vöröshagyma, fokhagyma, chili, curry, kömény, babérlevél, borókabogyó, majoránna, lestyán
Szárnyasok: vöröshagyma, bors, kömény, curry, tárkony, kakukkfű, majoránna, borsikafű
Halak: vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsikafű, citrom, petrezselyem
Vadak: fokhagyma, bors, tárkony, majoránna, rozmaring, borókabogyó, áfonyabogyó
Páclé: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, gyömbér, majoránna, bazsalikom, borókabogyó, tárkony, petrezselyemzöld

FŐZELÉKEK

Burgonyafőzelék: bors, őrölt babérlevél, őrlt kömény, kurkuma, gyömbér
Babfőzelék: vöröshagyma, fokhagyma, bors, kapor, petrezselyemzöld
Zöldborsófőzelék: kapor, gyömbér, kurkuma, petrezselyemzöld
Tökfőzelék: pirospaprika, kömény, babérlevél, gyömbér, kapor
Kelkáposzta főzelék: fokhagyma, kömény, bors, babérlevél, majoránna
Spenót: fokhagyma, szerecsendió, bors, kurkuma, tandori masala (indiai fűszerkevesék)
Lencsefőzelék: vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, kömény, bors, gyömbér
Spárgafőzelék: kömény, gyömbér, babérlevél, kurkuma, pirospaprika

RIZSÉTELEK

Zöldséges rizs: vöröshagyma, curry, gyömbér, bors, szerecsendió
Rizs mákkal: darált mák, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, vanília
Rizs dióval: darált dió, bors, mazsola, citromlé, tandori masala
Rizs mandulával: darált mandula, kókuszreszelék, szerecsendió, bors, fahéj, citromlé
Rizs mogyoróval és almával: darabolt alma, kurkuma, fahéj, vanília, tandori masala
Ezeket a rizsételeket általában reggelire vagy vacsorára fogyasztjuk.

KÖRETEK

Rizs 1.: curry, friss petrezselyemzöld
Rizs 2.: kurkuma, friss petrezselyemzöld
Főtt burgonya: kömény, hagyma, petrezselyemzöld
Sült burgonya: fokhagyma, kömény, petrezselyemzöld
Burgonyapüré: vaj, bors, szerecsendió, köménx, gyömbér, őrölt babérlevél, kakukkfű, hagyma, fokhagyma, tárkony

TÉSZTÁK

Túrós tészta 1.: őrölt szegfűszeg, fahéj, kakó, vanília, kapor
Túrós tészta 2.: szerecsendió, bors, őrölt köménx, kardamom
Mákos tészta: mazsola, reszelt alma, vanília, őrölt szegfűszeg, kakó, fahéj, citromhéj
Diós tészta: fahéj, szegfűszeg, vanília, kókuszreszelék, mazsola
Lekváros tészta: fahéj, kakaó, vanília
Káposztás tészta: bors, szerecsendió, őrölt köménx
Krumplis tészta: vöröshagyma, bors, szerecsendió, kömény, kurkuma, őrölt babér
Húsos makaróni: fokhagyma, bors, bazsalikom, gyömbér, kömény

EGYÉB ÉTELEK

PALACSINTÁK: a töltelékek ízesítése meggyezik a tészták ízesítésével. A palacsintatésztába keverjünk kevés borsot és köményt, vagy kardamomot és citromlevet.
PIZZÁK
Zöldséges pizza: vöröshagyma, fokhagyma, szerecsendió, kömény, gyömbér, zsálya
Húsos pizza: vöröshagyma, fokhagyma, curry, kurkuma, gyömbér, zsálya, majoránna

LÁNGOSOK

Tejfölös lángos: fokhagyma, kardamom, tandori masala
Sajtos-tejfölös lángos: fokhagyma, kardamom, kurkuma, chili
Káposztás lángos: bors, szerecsendió, kömény, kurkuma

MELEG SZENDVICSEK

Sajtos: fokhagyma, chili, kömény. friss petrezselyemzöld
Sonkás-sajtos: hagyma, fokhagyma, kömény, gyömbér, majoránna, petrezselyemzöld
Májkrémes: bors, majoránna, hagyma, fokhagyma, kömény

TOJÁSÉTELEK: gyömbér, pirospaprika, kömény, citromlé

VIRSLI: torma, mustár

TARTÁSMÁRTÁS: olívaolaj, mustár, kömény, tárkony, bors

PAPRIKÁS ÉTELEK: babérlevél, kömény, curry, gyömbér, bors, majoránna, lestyán

TÖLTÖTT KÁPOSZTA: chili, kömény, bors, őrölt babér, majoránna, fokhagyma, rozmaring

TÖLTÖTT PAPRIKA: gyömbér, kömény, garam masala, őrölt babér, koriander

JOGHURT, KEFÍR, TEJFÖL: fokhagyma, bors, szerecsendió, kardamom, kurkuma, chili, bazsalikom, citromlé, tandori masala, fahéj, vanília, szegfűszeg

SALÁTÁK: vöröshagyma, fokhagyma, bors, gyömbér, petrezselyem, zsálya

KOMPÓTOK: fahéj, szegfűszeg, vanília, mazsola, citrom. a kompótokat melegen és inkább télen fogyasszuk, nyáron nyersen és éretten együk a szezonális gyümölcsöt. A nyers gyümölcsokből egyszerre ne fogyasszunk sokat, mert lehűtik a gyomrot!

TEJES REGGELI GYEREKEKNEK: lehetőleg kecsketejből vagy házi tehéntejből készüljön.
Tejberizs/tejbegríz: kakaó, fahéj, kardamom, mazsola, bármilyen gyümölcs
Kakaós tej: kakaópor, fahéj, méz

Az ételeket ne édesítsük semmilyen édesítőszerrel. A gyerekek ételeibe tehetünk egy keveset, de próbáljuk fokozatosan elhagyni.
Az ételek fűszerezésekor nem kell mereven ragaszkodni ahhoz, hogy az összes javasolt fűszer benne legyen.
Tóth György: A kínai öt elem szakácskönyve alapján (A szerk.)



2005.11.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok