HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > A kenyerek királynője

t: 2539

A kenyerek királynője

Az ünnepek annál bensőségesebben telnek, minél jobban készülünk rá. Otthonunkat már hetekkel korábban is díszbe öltöztethetjük: az apró mécsesek, zöldellő fenyőágak, illatos narancsok lépten nyomon eszükbe juttatja majd: nemsokára újra Karácsony van, amikor szeretetben, békében, meghitt hangulatban együtt lehet az egész család. Még kellemesebbé tehetjük az ünnepi készülődést, ha finom süteményeket sütünk, és azzal örvendeztetjük meg szeretteinket. Ne gondoljuk, hogy bonyolult, vagy időigényes receptekről van szó. A különféle ízesítésű gyümölcskenyerek egyszerűen elkészíthetők, rendkívül ízletesek, mutatósak és fém-vagy műanyag dobozokban sokáig elállnak.

Gyümölcskenyér sütés lépésről lépésre - lásd a Képgalériában

Drezdai püspökkenyér

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 10 dkg fekete szemű mazsola, 3 evőkanál rum, 5 dkg élesztő, 1/8 liter tej, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg zsír, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1/2 teáskanál só, fahéj, vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mandula.
Ezen kívül: 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 5 teáskanál porcukor

Elkészítése: A mazsolákat áztassuk a rumban. Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen, 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük. A tésztát kenyér formára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük. Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral.

Mazsolás-mogyorós gyümölcskenyér

Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 10 dkg hámozott mogyoró, 2 tojás, 3 középes banán, 3 dkg vaj+a forma kikenéséhez, 20 dkg vegyes méz, 3 evőkanál tej, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor

Előkészítés: A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. A mogyorót összevagdaljuk. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy 30 cm hosszú tégla alakú formát alaposan kikenünk vajjal.
Elkészítés: A mogyorót száraz serpenyőben aranysárgára-világosbarnára pirítjuk, kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A banánokat meghámozzuk és egy villával összetörjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a banánpépet megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A mézet és a tojások sárgáját habosra verjük, beletesszük a tejet, a vaníliás cukrot és a banánpépet. Ezután belekeverjük a lisztet, a sütőport, csipetnyi sót, a mogyorót és a mazsolát is. A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a tésztával. A masszát a formába töltjük, tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben kb. 60-75 percet sütjük.

Birsalmasajtos gyümölcskenyér

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 dkg sütőpor, 10 dkg porcukor, 3 db tojás, 10 dkg birsalmasajt, 5 dkg dió, 5 dkg csokoládé

Elkészítés: A vajat a cukor felével habosra keverjük. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, míg a tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. Ezután fakanál segítségével hozzáadjuk a sütőporral, durvára vágott dióval és az apró kockára vágott birsalmasajttal elkevert lisztet. A masszát vajazott, lisztezett sütőformába simítjuk, majd 180 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha hurkapálcával megszúrva a pálca száraz marad, a gyümölcskenyér elkészült. Felületét meghintjük kristálycukorral, és rácsra borítva hűtjük.

Banános gyümölcskenyér

Hozzávalók: 1 citrom, 1 alma, 1 körte, 2 banán, 28 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 50 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 mokkacukor, 2 dkg élesztő, 15 dkg vaj/ margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojás
A díszítéshez: 5 dkg darabos cukrozott gyümölcs

Előkészítés: A citromot forró, folyóvíz alatt megmossuk, szárazra törölgetjük, a héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra - a banánokat vékony szeletekre - vágjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál cukorral, összekeverjük, lefedjük, fél órán át érleljük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhával szárazra törölgetjük, apróra vágjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel, és lazán összekeverjük.

Elkészítés: Egy 26-28 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját és oldalát éppen csak megpöttyözzük egy pici vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mokkacukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. Habosra keverjük a vajat/margarint a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként a lisztet, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat és a gyümölcskeveréket a levével együtt. A masszát a tortaformába simítjuk, és kb. 1 órán át sütjük (a sütő ajtaját 35 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!). A tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, aztán lehúzzuk róla a tortakarikát, lehántjuk a papírt, és rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

Különleges gyümölcskenyér

Hozzávalók: 35 dkg margarin, 10 dkg mandula, 5 dkg kandírozott gyömbér, 20 dkg piros mazsola, 10 dkg fekete mazsola, 5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj, 5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj, 1 dl rum, 3 evőkanál gyömbérszirup, 6 dkg élesztő, 12,5 dkg cukor, 1,25 dl tej, 60 dkg liszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, egy csipet só, margarin a sütőforma kikenéséhez, 15 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítés: A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk. A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a két fajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citrom- és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük, és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen.
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarin egyharmadát, és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük, és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütőlapot kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat. Előmelegített sütőben 175-200 fokon kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.

(forrás: www.nana.hu)


2005.12.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
1. Mérjük ki a hozzávalókat. A vajat célszerű kicsit korábban kivenni a hűtőszekrényből, mert ha túl kemény, nehezen lehet eldolgozni a tésztában. Az élesztőt langyos tejjel és kevés cukorral futtassuk fel, majd gyúrjuk bele a tésztába.
1. Mérjük ki a hozzávalókat. A vajat célszerű kicsit korábban kivenni a hűtőszekrényből, mert ha túl kemény, nehezen lehet eldolgozni a tésztában. Az élesztőt langyos tejjel és kevés cukorral futtassuk fel, majd gyúrjuk bele a tésztába.
2. Áztassuk rumba a mazsolát. Mindenekelőtt mossuk meg bő vízben a mazsolaszemeket, mert rengetek por és kosz rakódik rájuk, miközben szárítják őket. Ha nincs otthon rumunk, megteszi egy bögre teába csepegetetett rumaroma is.
2. Áztassuk rumba a mazsolát. Mindenekelőtt mossuk meg bő vízben a mazsolaszemeket, mert rengetek por és kosz rakódik rájuk, miközben szárítják őket. Ha nincs otthon rumunk, megteszi egy bögre teába csepegetetett rumaroma is.
3. Ízlés szerint szórjuk meg a tésztát mindenféle földi jóval: dióval, mogyoróval, fekete és fehér szemű mazsolával, aszalt szilvával, ananásszal, papayával, almakarikákkal - amit csak megkívánunk
3. Ízlés szerint szórjuk meg a tésztát mindenféle földi jóval: dióval, mogyoróval, fekete és fehér szemű mazsolával, aszalt szilvával, ananásszal, papayával, almakarikákkal - amit csak megkívánunk
4. Nagyon alaposan mossunk meg egy citromot, hogy eltávolítsuk róla a káros vegyszereket, majd töröljük szárazra, és sárga héját reszeljük bele a tésztába. Vigyázat, a sárga réteg alatti fehér héj keserű lehet!
4. Nagyon alaposan mossunk meg egy citromot, hogy eltávolítsuk róla a káros vegyszereket, majd töröljük szárazra, és sárga héját reszeljük bele a tésztába. Vigyázat, a sárga réteg alatti fehér héj keserű lehet!
5. Még egyszer gondosan gyúrjuk át a tésztát, hogy az összes hozzávaló egyenletesen el tudjon oszlani a kenyérben. Nem érdemes az aszalt gyümölcsökkel túlzsúfolni a tésztát, mert nagyon nehezen fog megsülni.
5. Még egyszer gondosan gyúrjuk át a tésztát, hogy az összes hozzávaló egyenletesen el tudjon oszlani a kenyérben. Nem érdemes az aszalt gyümölcsökkel túlzsúfolni a tésztát, mert nagyon nehezen fog megsülni.
6. Keressünk egy műanyag tálat, és az előre megformázott gyümölcskenyeret helyezzük bele, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és legalább egy órán keresztül meleg helyen kelesszük.
6. Keressünk egy műanyag tálat, és az előre megformázott gyümölcskenyeret helyezzük bele, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és legalább egy órán keresztül meleg helyen kelesszük.
7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepes fokozaton kb. 45 percig süssük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje nem ragad-e. Ha a teteje nagyon megpirulna, fóliával fedjük le.
7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, közepes fokozaton kb. 45 percig süssük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje nem ragad-e. Ha a teteje nagyon megpirulna, fóliával fedjük le.
8. Ha a tészta megsült, még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg vastagon porcukorral.
8. Ha a tészta megsült, még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg vastagon porcukorral.
Mazsolás-mogyorós gyümölcskenyér
Mazsolás-mogyorós gyümölcskenyér
Birsalmasajtos gyümölcskenyér
Birsalmasajtos gyümölcskenyér
Banános gyümölcskenyér
Banános gyümölcskenyér
Különleges gyümölcskenyér
Különleges gyümölcskenyér

Legfrissebb magazinok