HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > SZÛZPECSENYE VINCELLÉR MÓDRA - LAJOS MARI ISKOLÁJA

t: 5470

SZÛZPECSENYE VINCELLÉR MÓDRA - LAJOS MARI ISKOLÁJA

Hozzávalók, 4 személyre:

800 g fehér és vörös csemegeszõlõ, vegyesen
2 szûzpecsenye (összesen 600-700 g)
30 g vaj/margarin
2 ek. olaj
2 dl félszáraz fehérbor
só, bors
1 babérlevél
3 cl brandy

A mártáshoz:
30 g vaj/margarin
1 ek. kristálycukor
2 ek. borecet
4 dl testes vörösbor
1 ek. ételkeményítõ
(forrás: www.lakaskultura.hu)

2005.09.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
1. A szõlõt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába takarjuk, szárazra törölgetjük. Ha túl nagyok a magok, félbevágjuk a szõlõszemeket és késheggyel kimagozzuk.
1. A szõlõt megmossuk, leszemezzük, konyharuhába takarjuk, szárazra törölgetjük. Ha túl nagyok a magok, félbevágjuk a szõlõszemeket és késheggyel kimagozzuk.
2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat és ezüstös hártyákat – éles késsel alászúrva – eltávolítjuk.
2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, az inakat és ezüstös hártyákat – éles késsel alászúrva – eltávolítjuk.
3. A vajat/margarint az olajjal felforrósítjuk. A szûzpecsenyéket – ha nem eléggé nagy a serpenyõ, hogy kényelmesen elférjenek benne – kettévágjuk, a forró zsiradékba tesszük, 3-4 percig erõs tûzön, aranybarnára pirítjuk, megfordítjuk.
3. A vajat/margarint az olajjal felforrósítjuk. A szûzpecsenyéket – ha nem eléggé nagy a serpenyõ, hogy kényelmesen elférjenek benne – kettévágjuk, a forró zsiradékba tesszük, 3-4 percig erõs tûzön, aranybarnára pirítjuk, megfordítjuk.
4. Megpirítjuk a másik oldalát is, aláöntjük a fehérbort, meghintjük sóval és frissen õrölt borssal, hozzáadjuk a babérlevelet, takarékra kapcsolunk, és fedõ alatt mindössze 10 percig pároljuk-érleljük.
4. Megpirítjuk a másik oldalát is, aláöntjük a fehérbort, meghintjük sóval és frissen õrölt borssal, hozzáadjuk a babérlevelet, takarékra kapcsolunk, és fedõ alatt mindössze 10 percig pároljuk-érleljük.
5. Közben a mártáshoz barnára pirítjuk a vajjal/margarinnal a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral (vigyázat, sistereg!), kevés sót adunk hozzá, és erõs tûzön, fedõ nélkül a felére beforraljuk. A keményítõt elkeverjük 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz keverjük, és most már csak éppen egyet forralunk rajta, hogy besûrûsödjön.
5. Közben a mártáshoz barnára pirítjuk a vajjal/margarinnal a cukrot, felöntjük a borecettel és a borral (vigyázat, sistereg!), kevés sót adunk hozzá, és erõs tûzön, fedõ nélkül a felére beforraljuk. A keményítõt elkeverjük 2-3 ek. hideg vízzel, a mártáshoz keverjük, és most már csak éppen egyet forralunk rajta, hogy besûrûsödjön.
6. A húsdarabokat deszkára emeljük, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyelébe dobjuk a szõlõt, erõs tûzön 2-3 percig forraljuk-forgatjuk. Lehúzzuk a tûzrõl, meglocsoljuk a brandyvel, és fedõ alatt néhány percig pihentetjük.
6. A húsdarabokat deszkára emeljük, alufóliával betakarva melegen tartjuk. A pecsenyelébe dobjuk a szõlõt, erõs tûzön 2-3 percig forraljuk-forgatjuk. Lehúzzuk a tûzrõl, meglocsoljuk a brandyvel, és fedõ alatt néhány percig pihentetjük.
Tálalás 
A húst nem túl vékony szeletekre vágjuk, elõmelegített tálra fektetjük, melléjük-köréjük halmozzuk a szõlõt, bevonjuk az átszûrt szõlõ-pecsenyelével. A bormártást elõmelegített csészében, külön kínáljuk. Szerecsendióval illatosított burgonyapüré, krokett, párolt rizs illik hozzá.
Italajánlat: félszáraz rozé, vagy fehérbor
Tálalás A húst nem túl vékony szeletekre vágjuk, elõmelegített tálra fektetjük, melléjük-köréjük halmozzuk a szõlõt, bevonjuk az átszûrt szõlõ-pecsenyelével. A bormártást elõmelegített csészében, külön kínáljuk. Szerecsendióval illatosított burgonyapüré, krokett, párolt rizs illik hozzá. Italajánlat: félszáraz rozé, vagy fehérbor

Legfrissebb magazinok