HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Bodzadzsem és bodzaszörp

t: 7497

Bodzadzsem és bodzaszörp

Gyerekkorunkban, vidéken és a kertvárosokban majd mindnyájan ismertük ezt a vadon élő növényt, hiszen ágaiból sípot készítettünk, virágait szörphöz, vagy gyógyteának gyűjtöttük, fekete bogyós termését pedig lekvár főzéshez, vagy a gyümölcsborok színezésére szedtük vesszőkosarakba.

Szörpje nyáron lehűtve, vízzel hígítva kiváló üdítőital, dzsemje pedig télen a meghűléses betegségek legjobb gyógyszere. Aki teheti ma is éljen az alkalommal, és lepje meg - a természet ingyen kínálta ajándékából készült - egészséges üdítőitallal és még egészségesebb bodzadzsemmel családja tagjait.


Bodzaszörp (3,5-4 l szörp készítéséhez)

10-12 db nagyobb, kinyílt bodzavirág ernyő
2 kg befőző cukor
2,5 l víz
5 gr aszkorbinsav (citrompótló)
2 db citrom

A vizet a cukorral és az ízesítővel sziruppá forraljuk (habját lefölözzük). Az egészséges virágernyőket megmossuk, majd lecsepegtetjük.
Kb. egy 5 l-es üveg, vagy műanyag edénybe belekarikázzuk a gondosan megmosott citromokat és rátesszük a virágernyőket.
Az edényt és tartalmát felöntjük a meleg, de már nem forró sziruppal, majd a teljes kihűlés után kistányérral lefedjük.
Szobahőmérsékleten 5-6 napig érleljük, ezután a virágokat és a citromkarikákat eltávolítjuk, a levét pedig finom szűrön keresztül derítjük.
A szörpöt zárt edénybe a hűtőszekrényben hónapokig tárolhatjuk. Ásványvízzel, vízzel, gyengébb minőségű pezsgőkkel keverve fogyaszthatjuk.


Bodzadzsem

1 kg teljesen érett (fekete) bodzagyümölcs leszemezve
80 dkg befőző cukor
1 gr aszkorbinsav (citrompótló)
3 dl víz
1,5 gr benzoesav nátrium (tartósító)

Autóutaktól távolabbi bokrokról gyűjtsük a termést! Szüretre a teljesen megfeketedett egészséges bogyók alkalmasak. Mosás után a fürtöket lecsepegtetjük, majd az ernyős szárról a bogyókat villával egy műanyag edénybe lehúzzuk.
Lassú tűzön a cukrot vízzel sziruppá főzzük, közben lehabozzuk. Beletesszük a gyümölcsszemeket és gyors tűznél, addig forraljuk, míg sűrű pépet nem nyerünk. A tűzről levéve hozzákeverjük az ízesítőt és a tartósítót, majd előmelegített üvegekbe a dzsemet forrón belemerjük. Az üvegeket légmentes lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Lepjük meg családunkat a természetes ízek és illatok élményével.

Egészségükre!

(lakberendezes.hu)

¨ajánló


GASZTRONÓMIA: Általános


                            Befőzés, tartósítás


2006.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok