Nem hiába tartják a tésztát az egyik legváltozatosabb ételnek világszerte, hiszen minden alkalomhoz illik: hagyományosan túróval és szalonnával, télen levesbetétként, vendégeknek desszertként, nyáron pedig tésztasaláta formájában, hidegen tálalhatjuk.
A nyár közeledtével mindannyian jobban odafigyelünk vonalainkra, több figyelmet fordítunk étkezésükre, és több időt töltünk az edzőteremben. Sanyargatjuk magunkat, hogy mire fel kell venni a bikinit a hasunk laposabb, a karunk feszesebb legyen, a combunkról pedig eltűnjenek azok az undok kis gödröcskék, amelyek annyi nő életét megkeserítik.
Szerencsére a nyári kánikulában senki sem vágyik nehéz, zsíros ételekre, amelyek teljesen elnehezítik és lelassítják az embert.
Ilyenkor is kitűnő választás a tészta, amelyet a nagy melegben könnyű zöldségekkel, vagy tésztasaláta formájában fogyaszthatunk. Mivel a tészták összetett szénhidrátok, így az aktívabb nyári életmódhoz is elegendő energiát biztosítanak, anélkül, hogy feleslegesen megterhelnénk a gyomrunkat, sőt gyors lebomlásuknak köszönhetően akár fogyókúrákban is alkalmazhatóak. Emellett a tészták táplálkozástanilag nagyon értékes élelmiszerek; a hazánkban oly népszerű tojásos tészták pedig a tojásnak köszönhetően még több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul, a komplex szénhidrátok nemcsak jó hatással vannak immunrendszerünkre, hanem jókedvre is derítenek.
Napjainkban rengeteg ötletes tésztasaláta receptet találhatunk a magazinokban vagy az interneten. Készíthetünk hús mellé, vagy akár önálló fogásként is tálalhatjuk. Az elkészített tésztasalátát tegyük a hűtőbe, így kellemes felfrissülést jelentenek a legnagyobb kánikulában is.
Íme néhány tésztasaláta recept, amellyel feldobhatjuk az egyhangú nyári napjainkat. A vállalkozó kedvűek akár azonnal bele is vághatnak.
Sajtos túrós tésztasaláta
Hozzávalók:
320 g Gyermelyi négytojásos szarvacska,
150 g túró,
150 g sajt,
20db olívabogyó,
0,5 dl olívaolaj,
2 db citrom,
1 szál sárgarépa,
4 szál újhagyma,
400 g saláta vegyesen,
só,
oregánó
Vékony metéltre vágjuk a répát, a sajtot, a salátákat és a hagymát. A tésztát összekeverjük a felvágott zöldségekkel, túróval, olívabogyóval. Sóval citromlével ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, és az olajjal meglocsolva tálaljuk.
Mustáros-lencsés tésztasaláta
Hozzávalók:
320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart,
120 g magos mustár,
2 evőkanál méz,
1 evőkanál finomra vágott bazsalikom,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
1 dl. Olívaolaj,
0,5 dl fehérbor,
só,
őrölt fehérbors,
100 g póréhagyma,
100 g gépsonka,
100 g főtt marhanyelv,
100 g főtt vörös és barna lencse,
saláta a díszítéshez.
A mustárt, sót, borsoz, jól kikeverjük az olajjal majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és salátalevelekre tálaljuk.
Spárgás tésztasaláta pestóval és lazacrózsával
Hozzávalók:
320 g Gyermelyi pipa,
3 evőkanál pesto,
250 g főtt spárga,
50g piros színű paprika,
2 dl majonéz,
1-2 dl tejföl,
só,
2 db citrom,
200 g füstölt lazac,
saláta a díszítéshez.
A majonézt, a tejfölt, a pestót összekeverjük, majd hozzáadjuk a főtt tésztát, spárgát és a darabolt paprikát. Sóval és 1 citrom levével ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk. A salátalevelekkel díszített tányérra tálaljuk, hajtogatott lazacrózsával és citrommal.
Illatos tésztasaláta
Hozzávalók:
35 dkg Gyermelyi kagyló tészta,
só,
olaj,
2 friss paradicsom,
1 sárgarépa,
2 újhagyma,
½ kaliforniai paprika,
2 csokor petrezselyem,
2-3 szál friss kukkfű,
1 csokor bazsalikom,
maroknyi olajbogyó,
10 dkg sajt (mozzarella, trappista, eidami vegyesen)
A tésztát lobogva forró sós vízben – amibe egy kevés olajat is öntöttünk – kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsepegtetjük és egy kevés olajjal összekeverjük. Amíg a többi hozzávalót előkészítjük, hűlni hagyjuk.
Az apró kockára vágott paradicsomot a felkarikázott sárgarépát és újhagymát, valamint a felaprított paprikát összekeverjük. A petrezselymet, a kakukkfüvet és a bazsalikomot felaprítjuk és a zöldségekre hintjük. A kihűlt tésztát beleforgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Az olívabogyóval és a vékony csíkokra vágott sajttal megszórva, bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
forrás: WELL PR Ügynökség