Olaszország évtizedek óta a magyarok kedvelt úti céljai közé tartozik, eljött hát az ideje annak, hogy egy-egy régió is bemutatkozzon látványosságaival, leghíresebb ételeivel. Ennek a gondolatnak a jegyében került sor kedden a budapesti Mercure Budapest Korona szállóban egy különleges ételbemutatóra és tájékoztatóra, az Udinei Kereskedelmi Kamara támogatásával.
Carlo Matisa, a híres séf évek óta rajongója Friuli Venezia Giulia tartománynak, amely a különleges összetételű termőtalajoknak és a rendkívüli mikroklímának köszönhetően a nagy hírű olasz élelmiszerek egyik kincsesbányája.
A tenger közelségének köszönhetően kellemesen meleg, de szinte soha sem forró, édes levegő áramlik az itteni dombok közé. Ennek hatására csúcsminőségű a zöldség, gyümölcs, szőlő és olíva termesztés. Itt érlelődik a zamatos San Daniele sonka és a Montasio sajt, híres a finom spárga és a ropogós salátafélék.
A rendezvényen először Walter Filiputti, író, újságíró és étteremtulajdonos mutatta be Olaszország észek-keleti tartományát. Majd a legjellemzőbb helyi alapanyagoknak a felhasználásával tartott röpke főzőtanfolyamot két, Friuliból érkező olasz séf. Kreatív stílusban alkotott, ugyanakkor a hagyományokat megőrző fogásaik közül a halakból készülteknek különösen nagy sikere volt.
Mint a tájékoztatón elhangzott, a tartomány tipikus ételei nemzetközi gyökerűek, megőrizve a mediterrán, a venetói, a dalmát, a magyar, az osztrák, a szláv, török vagy görög ízeket. A tenger gyümölcsei és a vadhúsok ugyanúgy jellemző alapanyagok, mint a zöldségek gazdag arzenálja.
Ezt követően kezdődött el az olasz élelmiszeripari workshop, amelynek keretében az Észak-Olaszországból érkező borászok, sajtmesterek és sonkakészítők adtak kóstolót a tartomány jellegzetes ízeiből.
hirado