HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > A hasábburgonya, mint luxuscikk!

t: 2085

A hasábburgonya, mint luxuscikk!

Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelől a rossz európai termés, másfelől pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszereződött a krumpli ára.

A belga burgonyatőzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növényből.

Az árváltozás fő oka azonban a kínai ízlés változása. Kína 2005-ben a világ burgonyatermelésének csaknem negyedét biztosította 74 millió tonnával, ennek ellenére nem tudja kielégíteni belőle a hazai keresletet, az életszínvonal emelkedésével annyira divatba jött a világ legnépesebb országában a hasábburgonya és a chips - különösen az amerikai tulajdonú vagy mintára működő gyorsétkezési láncok étrendjén.

A burgonyatermelésre szánt területeket nemrég 50 százalékkal növelték Kínában, ennek ellenére a feldolgozott hasábburgonya- és chips-termékek 70 százalékát importálják - méghozzá főleg az Egyesült Államokból.

A burgonya divatja egyébként a múlt század második felében, az életszínvonal javulásával párhuzamosan csökkent a nyugati országokban. 1960-ban például egy francia átlag csaknem 100 kilót fogyasztott belőle, a kilencvenes években már csak 61-et. Néhány éve azonban az új, iparilag feldolgozott, alacsonyabb glucidtartalmú termékek megjelenésével ismét nőtt a krumpli ázsiója, ma már ismét 69 kilóra emelkedett az egy francia által évente "lenyelt" burgonya mennyisége. Azt még nem tudni, lenyelik-e a fogyasztók az új, alaposan megnőtt árat is.

hirado

2007.02.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok