MAGAZINOK > KONYHA > Halételek > Hallal készülünk a karácsonyra - HAGYOMÁNY - Ponty, harcsa, fogas kerüljön az ünnepi asztalra
t: 4276
Hallal készülünk a karácsonyra - HAGYOMÁNY - Ponty, harcsa, fogas kerüljön az ünnepi asztalra
Hal, hal és hal. Alábbi receptjeinkben a ponty, a harcsa és a fogas egy-egy különleges elkészítési módját ajánljuk. A piacon élőben is hozzájuk juthatunk, de aki nem akar a kádban halat úsztatni, filé formájában is megvásárolhatja gasztronómiai vágyának tárgyát.
Húsuk könnyű, finom és egészséges. Állati eredetű fehérjét bőven tartalmaznak. Aki sokáig akar élni, egyen sok halat – ez a hosszú élet egyik titka. A tengerek mellett élők körében például nagyon magas az átlagéletkor. Némelyek szerint azért, mert hagyományosan rengeteg halat esznek.
A forrázáshoz:
1 db citrom
1 db babérlevél
1 fej hagyma,
Só
Köretnek:
párolt rizs
Elkészítés
1. A halat mossa meg, szárítsa le, és sűrűn vagdossa be. Tisztítsa meg és mossa meg a zöldségeket. Kevés vizet tegyen fel forrni. Amikor zubog, tegye bele a babérlevelet, a hagymát, a sót, a citromlevet. Forralja össze 5 percen át, majd tegye bele a haltejet, ikrát. Nagyon kíméletesen főzze még 3–4 percig, hogy megszilárduljanak. A vízből kivéve a tejet kicsit vágja össze, az ikrát nagyobb darabokban hagyja. A levet szűrje le és tegye félre.
2. A halat sózza, és az olaj felén mindkét oldalát süsse meg. A maradék olajon futtassa meg a gorombára vágott pórét, majd tegye rá a cikkekre vágott gombát. Pirítsa össze, sózza, borsozza, tegye rá a tárkonyt. Forgassa össze, majd adja hozzá a haltejet, ikrát.
3. Keverjen hozzá keveset a félretett forrázóvízből, hogy jó szaftos legyen. Szórja bele a lehéjazott, összevágott paradicsomot. Amikor összeforr, vegye le a tűzről. Tegye tányérra a párolt rizst, rá a sült halat, és bőven tegyen mellé, illetve rá is a raguból.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Mennyiség: 4 adag
1 adag: 750 kcal (köret nélkül 498 kcal)
1. A káposztát mossa át, csepegtesse le. A halat mossa meg, szárítsa le és szeletelje. A zsiradék felén futtassa a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd tegye rá a káposztát. Sózza, és kevés víz hozzáöntésével 50 percen át főzze. Szórja meg a csomborral, tegye rá a babérlevelet, ha szükséges, kevés vizet öntsön alá, és lefedve még 20 percig párolja.
2. A halszeletek sózza, 10 percig pihentesse. A zsiradék másik felében, mindkét oldalukon süsse elő. Amikor a káposzta elkészült, tegye hőálló tálba, szeletelje rá a tisztított főtt burgonyát, arra a halszeleteket.
3. Locsolja meg tejföllel, és tegye rá a szalonnaszeleteket. 200 C-fokos sütőbe tegye. Amikor a szalonna szépen megsült a tetején, vegye ki a sütőből és tálalja.
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 100 perc
Mennyiség: 4-6 adag
1 adag: 402 kcal
Fogasfilé friss morzsával
Hozzávalók:
60 dkg fogasfilé
1 db tojás
8 szelet tósztkenyér
0,5 dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál grapefruit lé
1 evőkanál narancslé
1 teáskanál méz
só
1. A halat mossa meg, szárítsa le és szeletelje. A kenyérszeleteknek távolítsa el a héját, és nagyon finomra vágja össze. A halszeleteket sózza, mártsa a tojásba az egyik felét, és nyomkodja rá a friss morzsát. Sütőpapírral borított tepsire tegye, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben süsse pirosra.
2. Ameddig sül, készítse el a mártást. Az olívaolajat keverje ki a mézzel, és lassan hozzácsurgatva keverje össze a citrusok levével is. Amikor elkészült a hal, rendezze tányérra a megmosott, leszárított salátaleveleket. Tegye mellé az áttört főtt burgonyát, amit a vajban megfuttatott petrezselyemmel és sóval keverje össze.
3. Tegye mellé a halszeleteket, és bőven locsolja meg a mártással.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 4 adag
1 adag: 772 kcal