Lecsó alaprecept
Hozzávalók: adagonként
2 nagy zöldpaprika, egy nagy paradicsom, kis fej hagyma, két deka füstölt szalonna (vagy egy kanál zsír ill. olaj), só. Ízlés szerint (fehér) bors, szerecsendió, zöldfűszerek (rozmaring, bazsalikom, petrezselyem) jöhet hozzá, használhatunk só helyett szétmorzsolt leveskockát vagy más ételízesítőt is. Van, aki pirospaprikát is tesz bele.
Tojásos lecsó
Hozzávalók: adagonként
Az alaphozzávalókon* kívül két tojás.
Ha a paradicsom is megfőtt, a lecsó levét egészen elfőzzük, majd ráöntjük a felvert (megsózott) tojásokat, és kevergetve készre sütjük.
*Lehet kolbászos alap is
Kolbászos lecsó
Hozzávalók: adagonként
Az alaphozzávalókon kívül 5-8 dkg füstölt kolbász (lehet lecsókolbász is, de szerintem az igazi füstölt - vagy legalább lángolt - kolbász jobb)
A felkarikázott kolbászt a paprika "félkész" állapotában keverjük hozzá, és néhány percig együtt sütjük, mielőtt hozzátennénk a paradicsomot.
Rizses lecsó
Hozzávalók: adagonként
Az alaphozzávalókon* kívül két kanál rizs, ha van, kevés paradicsomlé.
Amikor a paprika zsírjára sült, hozzákeverjük és fehérre hevítjük a rizst, majd hozzáadjuk a paradicsomot is, és annyi paradicsomlét (vagy vizet), ami épp csak ellepi. Megfűszerezzük, nem nagyon kevergetve, fedő alatt, a levét szükség szerint utánapótolva készre főzzük.
*Lehet kolbászos alap is
Lecsós virsli
Hozzávalók: adagonként
Mint a lecsóhoz, és egy pár virsli.
A virsliket "kockásra" bevagdossuk. Amikor a paprika zsírjára sült, hozzátesszük, és szükség szerint forgatva átsütjük, hogy a vágásoknál kinyíljon. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket is, és készre főzzük.
Lecsó zöldbabbal
Hozzávalók: adagonként
Mint a lecsóhoz, és egy jó marék (8-10 dkg) zöldbab, pirospaprika, tálaláskor tejföl.
A pirospaprikát a paradicsom előtt, a nagyon finomra vágott zöldbabot a paradicsommal együtt adjuk a lecsóhoz.
Káposztás lecsó
Hozzávalók: adagonként
Mint a lecsóhoz, és kb. 15 dkg káposzta, köménymag.
A lesózott, jól kicsavart káposztát a hagymás zsírban rózsaszínűre pirítjuk, utána kerül bele a paprika, együtt lepirítjuk, majd a paradicsommal és a fűszerekkel készre pároljuk. Jó, ha marad egy kis leve. Tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Lecsós káposzta
Hozzávalók: adagonként
Mint a lecsóhoz, 5-8 dkg főtt füstölt hús (legjobb oldalassal vagy orjával) vagy kolbász, 10-15 dkg jól kimosott savanyú (vagy lesózott friss) káposzta, köménymag, babérlevél, borókabogyó.
A káposztát és a feldarabolt füstölt húst a paradicsommal együtt tesszük a lecsóhoz, befűszerezzük, és szükség szerint a füstölt hús levével felengedve, fedő alatt, rövid lére pároljuk. Tejfölt kínáljunk hozzá.
Gombás lecsó
Hozzávalók:
75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál Vegeta és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.
A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a gombát, megsózzuk és saját levében, fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. Fűszerezzük Vegetával, petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal és készre főzzük. Tálaláskor a tejföllel meg lehet locsolni a tetejét.
Lecsós tarhonya
Hozzávalók:
4-5 személyre
25 dkg tarhonya, egy nagyobb hagyma, 2 nagyobb paradicsom, 3 zöldpaprika (ha lehet, különböző színűek), kevés zsiradék, só, esetleg felkarikázott kolbász vagy virsli.
A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tarhonyát, és állandóan keverve aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a karikára vágott paradicsomot, a kolbászt, szükség szerint megsózzuk. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi; felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a tarhonya megpuhul, a levét szükség szerint apránként pótolva.
Bármilyen savanyúságot kínálhatunk hozzá.
(mulan.tar.hu)
Linkajánló:
RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok,
Egészség, orvos,
Táplálékkiegészítők,
Szépségápolás, bio,
vegetáriánus