HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Öntetek salátákhoz

t: 2596

Öntetek salátákhoz







A saláták bőven pótolják a szervezetünk ásványi só szükségletét, de nem pótolják, a különféle húsételek ásványi anyagait és nyomelemeit, melyek az élő sejtek építő kövei.

Ebből következik, hogy csak salátával, vagy csak hússal élni elhibázott étkezési anomália lenne.

Sok külhoni országban a saláta, mint előétel színesíti az étkezési szokások palettáját, míg hazánkban a főfogások, többnyire nehéz húsos ételek, kiegészítőjeként kerül az asztalunkra, általában cukros ecetes lében megforgatva. A saláták ilyen módon való elkészítése is csodálatos ízhatást eredményez, de mindezt még fokozhatjuk különféle öntetekkel, fűszerezett szószokkal.

Ismerkedjünk meg elkészítésükkel, mivel készen 'dresszing' néven, megvásárlásuk igen drága és ízben meg sem közelítik a magunk készítette öntetek zamatát, illatát.


Juhtúrós

Hozzávalók:

10 dkg juhtúró
1 dl sovány tejföl
1/2 citrom leve
2 evőkanál tökmag- vagy kukoricacsíraolaj
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 csokor apróra vágott kapor
só, őrölt bors

A tejfölt kanalanként a túróhoz adva habosra keverjük, majd a citromlével, az olajjal, a hagymával, a kaporral és a fűszerekkel ízesítjük. Lehet turmixolni is. Minden nyersen készült salátához kitűnő.


--------------------------------------------------------------------------------

Uborkás-kapros

Hozzávalók:

1 doboz úgynevezett natúr vagy örmény szendvicstúrókrém
2 dl kefir
2 ecetes uborka
1 evőkanál apróra vágott kapor
só, őrölt bors

A túrókrémet a kefírrel együtt turmixoljuk, a kaprot meg az apró kockákra vágott uborkát beleszórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, alaposan összekeverjük és tálalásig a hűtőszekrénybe rakjuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Ketchupos

Hozzávalók:

1/2 doboz mirelit majonéz
1 dl kefír
5 evőkanál ketchup
1 evőkanál finomra reszelt vöröshagyma
késhegynyi őrölt bors
(mokkáskanálnyi porcukor)

A majonézt a kefírrel meg a ketchuppal simára keverjük, a borssal és a hagymával ízesítjük. Jól behűtve, gomba- és babsalátákhoz ajánljuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Mustáros

Hozzávalók:

4 kis fej vöröshagyma
1 kis fej zeller
3 evőkanál fehérbor
1/2 citrom leve
3 evőkanál csípős mustár


A hagymát és a zellert megtisztítjuk, feldaraboljuk, és egy kevés sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a borral nyolc evőkanál főzővízzel és a citromlével turmixoljuk. Végül a mustárral ízesítjük és jégbe hűtve halhoz, tojásból készült salátákhoz kínáljuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Céklás-tormás

Hozzávalók:

1/2 doboz mirelit majonéz
3 evőkanál ecetes torma
1 dl céklasalátalé
só, késhegyoyi őrölt bors, cukor, ecet, borsikafű

A majonézt a tormával simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a céklalével kanalanként habosra keverjük. A legjobb az egészet turmixolni. Ha nincs kéznél céklasaláta, akkor elegendő egy darab céklát meghámozva, felszeletelve sós-ecetes-cukros vízben puhára főzni, és a levét felhasználni. Nagyon mutatós öntet sárga zöldbabra vagy tojássalátára.


--------------------------------------------------------------------------------

Metélőhagymásmustáros

Hozzávalók:

1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
1 pohár joghurt
3 evőkanál mustár
1 mokkáskanál porcukor vagy más édesítőszer
só, őrölt bors

A megmosott, szárazra törölt snidlinget egy konyhai ollóval apróra vágjuk, majd a mustárba keverjük. Cukorral, borssal, sóval alaposan kikeverjük, nehogy a cukortól csomós legyen, majd a joghurtot is hozzáadjuk. Kézi habverővel vagy turmixgéppel jól öszszekeverjük.


--------------------------------------------------------------------------------

Rokfortos

Hozzávalók:

1/2 doboz majonéz
1/2 dl száraz fehérbor
10 dkg rokfort (márváuysajt)
2 dl tejföl
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 gerezd tört fokhagyma só, őrölt bors

A majonézt a borral meg a tejföllel felengedjük, és a vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Reszelt vagy villával ősszetört rokforttal gazdagítjuk, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.


--------------------------------------------------------------------------------

Paprikás:

Hozzávalók:

1 kemény tojás sárgája
1 evőkauál apróra vágott zöld- vagy paradicsompaprika
1 dl tejszín
1 evőkanál mustár
1 mokkáskanál porcukor
1 evőkanál Piros Arany krém


A tojássárgát villával szétnyomkodjuk és a mustárral, a paprikával, a Piros Arany krémmel és a cukorral kikeverjük. Tejszínnel hígítjuk, és kissé megsózzuk.


--------------------------------------------------------------------------------

Saláta-tudnivalók
A salátát alaposan, de gyorsan kell megmosni, utána lecsöpögtetni, hogy a levelek minél szárazabbak maradjanak. Felhasználásig egy tálba rakjuk, amit nedves konyharuhával letakarunk. A nagy levelű salátát - a hazai szokásoktól eltérően - kisebb darabokra tépkedjük, mert így könnyebben ehető, és a salátalé is jobban átjárja. A leveles salátát a salátaöntettel csak közvetlenül tálalás előtt kell jól összekeverni, és csak annyi öntettel, amennyit a levelek felvesznek; a saláta soha ne ússzon a lében.

Másfajta zöldségféléből készített salátát - a fajtától és a felaprítás mértékétől függően - tálalás előtt 10-20 percig hagyjuk állni az öntetben, de sohasem a hűtőszekrényben! Tanácsos közben egyszer-kétszer megkóstolni, hogy jó-e az íze, jól átjárta-e a zöldséget. Ne felejtsük el: ha a zöldségfélének az aromája erős, jellegzetes, akkor erősebben fűszerezett öntetet kíván.

(lakberendezes.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.08.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok