HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Csábítóan könnyű, ínycsiklandó csirke - VARIÁCIÓK - Soha nem unjuk meg, ha sokféleképpen tudjuk az asztalra tenni

t: 2282

Csábítóan könnyű, ínycsiklandó csirke - VARIÁCIÓK - Soha nem unjuk meg, ha sokféleképpen tudjuk az asztalra tenni









Tésztás csirke, salátás csirke, csirkés kenyér. A csirke talán a legkönnyebb hús. Nem telepszik rá a gyomorra, mint a marha vagy a disznó. Ami ilyenkor nyáron igencsak értékelendő egy eledeltől. Különösen a közelgő hétvégén, amikor rövid időre bár, de ismét támad a kánikula. A tikkasztó hőségben csökken az étvágy – ám szervezetünknek ilyenkor is szüksége van a hasznos tápanyagokra. A fehérjékre, vitaminokra, ásványi sókra. Az alábbi receptekben mindezt megtalálhatjuk. A húsban rejlő fehérjetartalom a paradicsom, a paprika, a saláta, a petrezselyem, olívaolaj és más finom fűszerek vitaminjaival, sóival párosul. S mindez ráadásul finom is. Úgy laktató, hogy nem pukkadunk szét tőle, nyugodtan hajthatjuk fejünket a párnára. Nem lesznek rémálmaink. Feltéve, ha sikerült a melegtől felforrósodott hálószobában is valamilyen módszerrel némi hűvöset csinálnunk.


Kreol csirkés fettuccini


Hozzávalók 8 személyre
2 ek. édes pirospaprikaőrlemény
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk. durván őrölt feketebors
2 ek. köménymag
1 ek. koriander
1/2 ek. chilipor
6 db felszeletelt csirkemellfilé
75 dkg fettuccini (szalagtészta)

A paradicsomos raguhoz:
6 szem érett, apróra vágott paradicsom
2 db friss, kimagozott, apróra vágott piros chilipaprika
1 apróra vágott zöldpaprika
1 ek. barnacukor
3 ek. vörösborecet

Elkészítés:
1. A paradicsomos raguhoz jól keverje össze a paradicsomot, a chilipaprikát, a zöldpaprikát, a cukrot és a vörösborecetet, majd tegye félre.
2. Keverje össze alaposan a paprikaőrleményt, a fokhagymát, a feketeborsot, a köménymagot, a koriandert és a chiliport, majd forgassa bele a csirkeszeleteket. Forró olajban 5 perc alatt pirítsa meg a fűszerbe forgatott húst. Emelje ki a szeleteket, és tegye félre.
3. Forrásban lévő vízben főzze meg a tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint. Ha kész, keverje hozzá a csirkét, majd a tetejére halmozza a paradicsomos ragut.

főzési idő: 20 perc
elkészítési idő: 20 perc

Tipp:
A ragut egy nappal előbb, a fűszerezett csirkehúst a főzés előtt több órával érdemes elkészíteni.


Langyos, fűszeres csirke zöldsaláta ágyon


Hozzávalók 4 személyre
60 g margarin, 4 db főtt
feldarabolt csirkemellfilé
só, 1/4 csésze (50 ml) fűszerecet
200 g főtt cukorborsó
borsmustár
téli kötözősaláta-levél salátalevél megmosva, lecsurgatva

A mártáshoz
1 ek. méz, 25 ml fűszerecet
1 tk. só, 2 ek. apróra vágott snidling
1 db kimagozott
lehéjazott, felszeletelt őszibarack
4 db friss chilipaprika rézsútosan felszeletelve
1/2 csésze (100 ml) olívaolaj

Elkészítés:
1. Olvassza meg és forrósítsa fel a vajat egy serpenyőben. Tegye bele a csirkét, és kevergetés mellett pirítsa meg. Ízesítse sóval, locsolja meg ecettel. Forralja össze, majd vegye le a tűzről, és hagyja állni.
2. A mártáshoz keverje össze a mézet az ecettel és a sóval. Ezután adja hozzá a snidlinget, a barackot és a chilipaprika felét. Olaj lassú hozzáadásával habverővel addig keverje, amíg lágy és sima lesz a massza.
3. Egy nagy tálon a salátalevelekből készítsen salátaágyat. Halmozza rá a csirkét és a főtt cukorborsót. Öntse rá a mártást, és végül szórja a tetejére a megmaradt chilipaprikát.

főzési idő: 10 perc
elkészítési idő: 30 perc

Tipp:
E saláta télen és nyáron, előételként vagy főfogásként is fogyasztható.


Csirkés Waldorf kenyér


Hozzávalók 8 személyre
1 házi kenyér
1 alma felszeletelve
60 g durván felaprított dió
3 hagyma apróra vágva
2 ek. friss, aprított petrezselyem
125 g majonéz
frissen őrölt feketebors
10 db spenótlevél
3 db főtt, felszeletelt csirkemellfilé
4 szem paradicsom felkarikázva

Elkészítés:
1. A kenyér tetejét vágja le. Kaparja ki a belsejét úgy, hogy csak a héja maradjon meg. Tegye félre a kenyér levágott tetejét. A kikapart kenyérbelet ennél a receptnél nem használja fel, de készíthet belőle zsemlemorzsát más alkalomra.
2. Keverje össze alaposan az almát, a diót, a hagymát, a petrezselymet, a majonézt és ízlés szerint az őrölt borsot. Helyezzen egy réteget a spenótlevelekből a kenyér belsejébe, majd egy réteget a csirkéből, végül egy réteget az almás masszából. A tetejére tegye rá a paradicsomkarikákat. Ismételje ezt addig, ameddig az összes alkotóelem elfogy, és a kenyér belseje teljesen megtöltődik a rétegekkel.
3. Ezután helyezze vissza a kenyér levágott tetejét. Csomagolja be az egészet alufóliába, jól nyomkodja rá, majd tegye egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Tálaláskor úgy szeletelje, mint a tortát.

elkészítési idő: 30 perc

Tipp:
Kiváló hideg étel piknikekhez, kirándulásokhoz.

(reggel.hu)

Linkajánló:

Recept ABC


2006.08.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kreol csirkés fettuccini
Kreol csirkés fettuccini
Langyos, fűszeres csirke zöldsaláta ágyon
Langyos, fűszeres csirke zöldsaláta ágyon
Csirkés Waldorf kenyér
Csirkés Waldorf kenyér

Legfrissebb magazinok