HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > A nyár csábítása

t: 2654

A nyár csábítása








Gyümölcsös felhők

Hozzávalók 1 tepsihez

A tésztához: 6 dkg vaj, 2 csipet só, 15 dkg liszt, 5 tojás
A töltelékhez, díszítéshez: 50 dkg vegyes gyümölcs (befőtt vagy friss), 6 fehér zselatinlap, 2 ek málnapálinka, 50 dkg habtejszín, 2 ek cukor, 1 kiskanál őrölt vanília, 1 tasak habfixáló, porcukor a beszóráshoz

- Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegítjük a sütőt.
- Felforralunk 2,5 dl vizet a sóval és vajjal. A lisztet beleszórjuk, és addig keverjük, amíg a massza összeáll, és elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
- A tésztát a tepsibe simítjuk, benedvesítjük, és 10-12 percig sütjük. (Közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) A kisült tortalapot kivesszük, és kihűtjük.
- A tésztalapot három 8x40 centis csíkra vágjuk. A tésztamaradékot szétmorzsoljuk.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanálnyi gyümölcslevet a málnapálinkával felforrósítunk, és feloldjuk benne a zselatint. A gyümölcsökhöz keverjük, behűtjük.
- A tejszínből a cukorral, a vaníliával és a habfixálóval kemény habot verünk. 2 tésztacsíkot megkenünk a gyümölcskeverékkel és a tejszínhabbal, és egymásra tesszük őket. A harmadik csíkot 4 cm vastag szeletekre vágjuk és a tortára tesszük. Az oldalait bekenjük tejszínhabbal, rátapasztjuk a tésztamorzsát és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Tejszínhabos mangótorta

Hozzávalók (1 kapcsos, 26 cm-es sütőformához):

20 dkg liszt, fél kiskanál sütőpor, fél kiskanál só, 10 dkg vaj, 6 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 2 mangó, 2 ek citromlé, 2 tojássárgája, 6 fehér zselatinlap, 1 dl almalé, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg habtejszín, 3 dkg csokoládéreszelék, zsiradék a tortaforma kikenéséhez

- A tésztához a lisztet, sütőport és a sót összekeverjük, majd a vajjal, 2 ek cukorral, 1 tasak vaníliáscukrral, a tojással és 2 ek vízzel összegyúrjuk. Cipót formálunk és behűtjük.
- Kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát. A sütőt előmelegítjük. A tésztát 15-20 perc alatt kisütjük, tortakarimát teszünk rá.
- Meghámozzuk a mangót. Levágjuk a húsát a magról, kis kockára aprítjuk, és összekeverjük a citromlével. 12 kockát félreteszünk, a többit a tojássárgájával és a maradék cukorral pürés állagúra keverjük. Beáztatjuk a zselatint. 3 ek almalevet felforrósítunk, és a zselatint feloldjuk benne. A többi almalevet a mangókrémhez keverjük, majd az egészet behűtjük.
- Megolvasztjuk a csokoládét, és a tortalapra kenjük. A 4 dl tejszínből habot verünk, és ha a mangókrém dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk. Elosztjuk a tortalapon. Éjszakára behűtjük. 1 dl tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk, a habbal és mangókockákkal feldíszítjük a süteményt. Csokireszelékkel megszórjuk.

Szamócás gyűrű

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg szamóca, 25 dkg eperfagylalt, 25 dkg vaníliafagylalt, 15 dkg kókuszreszelék

- A szamócát megtisztítjuk, megmossuk, és a felét kettévágjuk. Egy 22 cm átmérőjű gyűrű alakú forma alját kissé benedvesítjük, belerakjuk az eperfagylaltot, és kanállal lenyomkodjuk, hogy ne maradjanak benne levegővel telt üregek.
- Rászórjuk a félbevágott szamócákat. Ezt a vaníliafagylalttal fedjük, amit szintén jól lenyomkodunk. A formát betesszük a hűtőbe.
- A formát 30 másodpercre meleg vízbe mártjuk, és a fagylaltot kiborítjuk egy üvegtálra.
- A fagylaltgyűrűt megszórjuk a kókuszreszelékkel, közepén és körülötte elrendezzük a gyümölcsöt. Ha tetszik, kevés konyakkal meglocsoljuk.

(gyongy.hu)

2006.08.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Gyümölcsös felhők
Gyümölcsös felhők
Tejszínhabos mangótorta
Tejszínhabos mangótorta

Legfrissebb magazinok