HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Unom a menzát!

t: 1730

Unom a menzát!

Reggeli munkamegbeszélés müzlivel

Ha rohanunk reggel, de jól tudjuk, hogy az éhség nem csak a gyomrunkat fogja nyomni délelőtt, hanem a fejünk is megfájdul tőle, akkor a legjobb, ha még otthon bekészítünk magunknak a kedvenc müzlinkből vagy kukoricapelyhünkből egy kis műanyag edénykébe. Elég az asztal mellett nyakon önteni tejjel vagy gyümölcslével, de megszórhatjuk egy doboznyi gurulós gyümölccsel is.

Olyan joghurtitalt is könnyen készíthetünk otthon, amilyet a menzán vagy a munkahelyi kávézóban biztosan nem kapunk: egy nyolc deciliteres befőttes üvegbe tegyünk előző este vagy reggel annyi megmosott málnát, illetve szedret, valamint egy evőkanálnyi zabkorpát, hogy körülbelül az üveg egyharmadáig érjen a tartalom.

Amint megéhezünk egy kis finomságra a munkahelyen, öntsünk a gyümölcsös pelyhekre egy pohár natúr vagy ízesített joghurtot, valamint körülbelül ugyanannyi tejet. Ha a munkahelyi konyhában akad egy kézi mixer, akkor pürésítsük össze az italt, ha nincs, akkor egyszerűen a felöntés előtt villával törjük jól össze a gyümölcsöket.

Kencék kenyérre

Ha nincs időnk két tárgyalás között lerohanni ebédelni, valami különlegesre is vágyunk, plusz ebben a hőségben nem ragaszkodunk a meleg ételekhez, akkor vigyünk be egy ételhordóban különféle kenyérre kenhető krémeket.

Isteni például a brokkolis-diós kenegető. Ehhez még az előző nap szedjük a brokkolit rózsáira, majd alapos mosás után dobjuk bele forrásban lévő sós vízbe. Pár perc főzés után szedjük át a zöldséget egy hideg vízzel telt edénybe - ezt azért javaslom, mert azonnal meg tudjuk állítani a fövést, ha a zöldségfélék esetleg már túl puhára párolódnának. A brokkoli ugyanis úgy jó, ha megtartja a harsogó zöld színét, mert így a vitamintartalma is megmarad; ha nem hűtenénk le azonnal, akkor saját melegétől addig roncsolódna, még teljesen kihűl, és a színét valamint az értékes vitamintartalmát is elveszítené.

A lecsepegtetett brokkolit tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjunk hozzá túrót vagy tofut, száraz serpenyőben, sütőben megpirított diót és bazsalikomlevelet. Ízesítsük a krémet egy kevéske sóval, darált borssal, majd csorgassunk rá bőven olívaolajat. Turmixgéppel pürésítsük, majd ha elkészült a kence, szedjük át egy műanyag edénykébe, és hűtőben tartsuk addig, amíg majd a kenyérre kenjük. A krémet készíthetjük füstölt tofuval, kecskesajttal és másféle pirított magvakkal is.

A sült zöldséges kencéhez ideális a szezon: most dúskálunk az idényzöldségekben, kedvünkre válogathatunk belőlük. Ha jófajta olívaolajban, friss fűszerekkel illetve olajos magokkal megpirítjuk őket, akkor a zöldségek még jobban kiadják ízüket.

A krémhez öntsünk egy pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőbe, tegyünk bele összevágott paprikát, cukkinit, újhagymát, pár gerezd fokhagymát és szeletelt sárgarépát. Közepesen erős lángon, kevergetve pirítsuk össze a keveréket. Amikor a zöldségek elkezdenek sülni, szórjunk rájuk egy maréknyi olajos magvat vegyesen: lehet napraforgó, tök-, szezám- vagy lenmag is. Tegyünk az egyvelegbe friss fűszerleveleket, bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, petrezselyem zöldjét, és addig pirítsuk együtt, amíg a magok is megsülnek.

Ha kissé kihűltek a zöldségek, tegyük őket egy konyhai gyorsvágó gépbe, sózzuk és borsozzuk meg, és egy darabka kecskesajttal daráljuk össze. Ha száraznak ítéljük, csorgassunk hozzá olíva-, szezám- vagy tökmagolajat.

Rakott krumpli és társai

A rakott ételeknek az a sajátosságuk, hogy egyszerűen nem lehet őket két főre megcsinálni: mire elkészülnek, az ételből egészen biztosan négy-öt ember is jóllakik. Ezt az előnyt használhatjuk ki akkor, ha be akarunk vinni a munkahelyünkre valamit otthonról.

A rakott burgonya hagyományosan elég nehéz étel - ami most, a nagy melegben nem túl szerencsés -, de van olyan elkészítési módja, amely egészségesebb. Ehhez a burgonyát és a tojásokat a szokásos módon főzzük meg. Ezt követően szeleteljünk fel egy cukkinit körülbelül fél centiméter vastagságúra, majd a karikákat egy serpenyőben, egy kevéske olajon pirítsuk meg. Szórhatunk rá darált borsot és egy kevéske sót is.

A felkarikázott burgonyát tegyük egy tűzálló tálba, pakoljuk a tetejére a megsütött cukkinit, majd a felvágott tojást egy kis kolbászt is. A legfelső sorba a burgonya karikák kerüljenek! Csorgassuk meg az ételt olvasztott margarinnal és kenjük be a tetejét bőven tejföllel is. A rakott krumplit forró sütőben süssük pirosra.

A darált húsos rakott brokkoli, illetve karfiol, káposzta vagy zöldbab elkészítése hasonló: az alapjuk ezeknek ugyanaz, mint a rakott burgonyáé, csak a zöldségek mások. A főtt zöldségek közé pirított hagymán megpárolt darált húst kell teríteni, a húsba pedig főtt rizs belekeverni. A fűszerezésük változhat egyéni ízlés szerint, de a húst ízesíthetjük fokhagymával, majoránnával, bazsalikommal és tárkonnyal is. Ezeket az ételeket is tejföllel megkenve kell pirosra sütni.

A kuszkusz: a lusta asszony étele

A kuszkusz nevében benne van, hogy gyakorlatilag főzés nélkül, öt perc alatt is elkészíthető. Valóban nem kell vele vesződni a konyhában, és még konyhatündérnek sem kell lenni az elkészítéséhez.

Olyan munkahelyi konyhában a legideálisabb a kuszkuszt elkészíteni, ahol van vízforraló. Egy pohárnyi szemcsét tegyük egy tálba vagy egy kis lábasba, és rakjunk hozzá egy diónyi vajat vagy egy evőkanálnyi olívaolajat. Egy csipetnyi sóval ízesítsük meg, majd öntsük fel az egészet egy pohárnyi, forrásban lévő vízzel. Takarjuk le, majd öt perc múlva villával keverjük össze. A kuszkusz nagyon finom körítés a különféle ragukhoz és pörköltekhez.

Ha hagyjuk egy kicsit kihűlni, akkor tonhalkonzervvel, paradicsommal és újhagymával összekeverve kiadós salátát készítetünk.

Egy jó kis salátának remek recept, ha paradicsomot, paprikát, uborkát és a fetát felkockázunk otthon, beletesszük mindezt egy ételhordó dobozba, a tetejét pedig megszórjuk oregánóval. Ha a munkahelyen megéhezünk, csorgassunk az egyvelegre olívaolajat, majd keverjük össze, és máris falatozhatunk belőle.

Hasonlóan gyorsan elkészül a paradicsom is mozzarellával. A hozzávalókat felszeletelve egy pár csepp balzsamecettel, illetve olívaolajjal megcsorgatva fogyasszuk a salátát. A különféle salátaleveleket joghurttal és pár csepp citromlével készíthetjük el, a sárgadinnye sonkával pedig szintén jó ötlet, ha valami könnyen és gyorsan elkészíthetőre van szükségünk az irodában.

A desszertért sem kell a sarki cukiba menni

A munkahelyen akár egy édességet is könnyem összeüthetünk. A legegyszerűbb, ha almákat hámozunk meg (egy kis kanállal vájjuk ki a magházukat), majd rájuki csorgatunk vajat, és megszórjuk barnacukorral. Mikrohullámú sütőben egy pár perc alatt puhára tudjuk párolni a gyümölcsöket. Igaz, ehhez azért jól jön egy gombóc fagyi is...

De akár egy mákos gubát sem nehéz összedobni a munkahelyi konyhában. Még előző nap, otthon karikázzuk fel a kifliket, szórjunk rájuk porcukorral összekever darált mákot, illetve pár szem mazsolát. Tegyük az egyveleget egy kisebb ételhordó dobozba, majd - másnap, az ebédnél - felmelegített tejjel öntsük nyakon. Vaníliaöntet helyett kanalazzunk rá a házi készítésű lekvárjainkból.

Kánikulai intelmek

Ha ételt szállítunk, akkor vigyáznunk kell, mert a hőségben - és ráadásul zárt dobozban! - nagyon könnyen megromlik az étel. Ha tehetjük, az eledelt még az előző nap, dobozostul tegyük be a hűtőbe és tekerjük be alufóliával, mert az is védi az ételt a felmelegedéstől. A dobozt csak induláskor tegyük be a táskánkba.

Az ételek alá tegyünk jégakkut vagy zacskóban jeget, de jól hűt a jéghideg ásványvizes palack is. Kerüljük az olyan ételek szállítását, amelyekhez tésztát vagy tejes szószt készítettünk. Ne szállítsunk nyers húst, halat vagy felvágottat megfelelő hűtés nélkül. Az ételeket fogyasztás előtt forraljuk ki vagy erősen melegítsük, süssük át sütőben.

Kaldeneker György

(origo.hu/noilapozo)


2006.07.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok