HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Húsok gyümölcsökkel felturbózva

t: 1642

Húsok gyümölcsökkel felturbózva

Gyömölcsök húsok mellé?!

Sokan önmagukban, nyersen fogyasztják a gyümölcsöket, és van olyan is, aki hallani sem akar például a húsok mellé tálalt szezontermésekről. Azok viszont, akiknek a nagyija a vasárnapi rántott csirke mellé befőttet tett ki az asztalra, biztosan imádják majd ezeket a gyümölcsös ízeket.

A gyümölcsök friss ízével feldobhatjuk, megfrissíthetjük és megfiatalíthatjuk a megszokott ételeinket, ráadásul jól tűrik a fűszerezést is: az ízüket, aromájukat például rozmaringgal, római köménnyel, zsályával, bazsalikommal vagy akár a korianderlevéllel is kihangsúlyozhatjuk.

Ha lúd, legyen kövér!

A libamáj nem tartozik az olcsó ételek kategóriájába. Ünnepekre vagy egy-egy speciális alkalomra mégis be lehet iktatni. A libamáj fenséges ízét még jobban kiemeli a sült alma vagy - ha pástétomnak készítjük - akár a birsalmalekvár is.

A liba- és kacsamellet grillezve is el lehet készíteni. A megnyúzott mellhúst durvára darált borssal, zsályalevéllel és narancshéjjal kell fűszerezni, majd megkenni olívaolajjal és pár napig a hűtőben érlelni. Elkészítéskor egy nagy serpenyőben elősütjük pirosra a hús mindkét oldalát, azután forró sütőbe téve, 180 fokon 10-15 perc alatt elkészül.

A mellhús csontjait lepiríthatjuk zöldségekkel, rozmaringgal és zsályával, majd felengedve, pár óra főzés után az alaplevet ízesítve és besűrítve készíthetjük el mártását. A kész mártásba lereszelt narancs- vagy mandarinhéjat, feldarabolt gyümölcsöt és a gyümölcs kifacsart levét tegyük. Máris kész a narancsos kacsa-, illetve libamell.

Málna halakkal: nem büntetés!

Ahhoz, hogy a halat málnával bolondítsuk meg, vegyünk vastagabb halszeleteket - lehet lazac, vajhal, tonhal vagy akár kardhal is -, a lényeg, hogy a szeletek legalább egycentis vastagságúak legyenek.

Csorgassuk meg őket olívaolajjal, majd daráljunk rájuk színes borsokat, burkoljuk be friss fűszerlevelekkel (citromfű, bazsalikom, citromos kakukkfű, kapor) és tegyük a halszeleteket a hűtőbe legalább egy órára. Ez idő alatt az olívaolaj kioldja a fűszerek zsírban oldódó illóolajait, és jól megízesíti a halhúst. A hal mindkét oldalát felforrósított serpenyőben süssük pirosra.

Jöhet hozzá a málnamártás. Az átpasszírozott málnához keverjünk pár evőkanál balzsamecetet, egy teáskanálnyi magos mustárt, egy kevéske sót és borsot. Tálaláskor csorgassuk meg a kész halszeleteket a mártással, és gurítsunk a tányérra pár szem málnát is. A halak mellett sütött fokhagymagerezd még dob egyet az étel az ízén!

Málnával nem csak a halat, de a salátákat is megbolondíthatjuk. A frissen készített málnás öntethez nem kell mást tenni, mint a málnákat pár csepp citromlével összetörni, majd finomlyukú szitán átpasszírozni a gyümölcsöket, hogy a magok ne zavarjanak.

A málnaszószt tegyük egy befőttesüvegbe, adjunk hozzá magos mustárt, ízesítsük kevéske mézzel, darált borssal és sóval. Zárjuk le az üveg tetejét, majd rázzuk össze alaposan. Az öntetet friss salátalevelekre csorgatva akár előétel, akár főfogás mellé is tálalható.

A salátára tehetünk akár grillezett kacsa- vagy csirkemellet, de morzsolhatunk rá tonhalkonzervet is, majd ezután csorgassuk meg málnás öntetettel, és pár szem friss gurulós málnával szórjuk meg. A kész dresszing hűtőben hetekig tárolható.

Máj + alma!

A rántott és reszteltmáj finom étel - ha pedig almás-pórésan készítjük el, akkor még érdekes is lesz. Borjú- vagy sertésmáj kell hozzá, amit szeleteljük fel vékonyra, daráljunk rá borsot (sózni nem kell, mert kemény lehet), majd lisztbe mártva, kevéske zsiradékon mindkét oldalát süssük pirosra.

Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyünk bele két darab cikkeire vágott piros almát (az almákat nem kell meghámozni, csak a magházat kell kivágni), majd 15 centis darab felkarikázott póréhagymát is. Közepes lángon egy-két percig pároljuk, közben szórjunk rá egy teáskanálnyi szárított-morzsolt zsályát, egy evőkanálnyi mustármagot és kevéske darált borsot. Öntsünk rá másfél deciliternyi almalevet és két decinyi tejszínt. Ízesítsük sóval, majd jól forraljuk ki.

Tegyük a tányérra a megsült májszeleteket, csorgassuk meg az almás szósszal, illetve körítsük petrezselymes burgonyával.

A sült libamájszeleteket is köríthetjük almával. Egyforma, lehetőleg kisebb méretű almákat vásároljunk. Vágjuk le a tetejüket és az aljukat is egyformára. Kávéskanállal vájjuk ki a magházat, majd kenjük meg őket vajjal. Szórjuk meg a gyümölcsöket mézes sütemény fűszerkeverékkel, és sütőben 150 fokon 10 perc alatt pároljuk meg.

Tálaláskor a magpárolt almára halmozzuk rá a sült libamájszeleteket. A grill ételeknek nemcsak az alma, de a körte és a birsalma is kiváló kísérője lehet.

Jól pirul a grillen

A grillpartik lényege, hogy minél többféle és színesebb ételeket készítsünk. A pecsenyék a gyümölcsökkel nagyon jól feldobhatók.

A csirkemelleket natúr joghurtba és curryba kell bepácolni, majd nyársra húzni ananász- és narancsszeletekkel váltakozva, utána faszénen pirosra sütni. A szűzpecsenyedarabokat fűszerezzünk szójával, gyömbérrel, és használjunk a pácoláshoz natúr joghurtot is. Ettől még puhább lesz a pecsenyénk. A bepácolt húst fűzzük fel nyársra félbevágott szilvákkal.

A barackos csirketekercs is jól mutat a faszénen. A melleket vágjuk ketté hosszában úgy, hogy két nagy szeletet kapjunk. Fűszerezzük borssal, pirospaprikával és darált római köménnyel. A szeletekre tegyünk sonkát, majd rá egy nagyobb cikk őszibarackot. Göngyöljük fel és tűzzük össze őket fogvájóval - már mehetnek is a parázsra.

A grillpecsenyék kiegészítője lehet a chutney, más néven zöldséglekvár. Ez egy indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből, erős fűszerezéssel készített lekvárszerűség. Mostanában a meggyes-rozmaringos chutney-nak van a befőzési ideje.

Ehhez másfél kilónyi kimagozott meggyet tegyünk egy nagy lábasba, adjunk hozzá félkilónyi összekockázott vöröshagymát, 10 dkg mazsolát, 30 dkg cukrot, egy-két szál friss rozmaringot, két teáskanál őrölt gyömbért, sót, csilipaprikát és kétdecinyi málna- vagy vörösborecetet. A chutney-t állandóan kevergetve főzzük 45 percig, majd töltsük tisztára mosott üvegekbe, állítsuk öt percig fejre, és utána mehet az éléskamrába.

Megéheztem, bedobok a sütőbe melegszendvicset, almával, paradicsomszelettel és a tetején sajttal.

Kaldeneker György

(origo.hu/noilapozo)


2006.07.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok