HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > A gabonafélék királya

t: 1729

A gabonafélék királya

Az első gabonamag a rizs volt, amit az ember termeszteni kezdett. A koleszterinmentes, szénhidrátban gazdag élelmiszer több ezer éve az emberiség kétharmadának legfőbb tápláléka.

A világon ma több mint 60 ezer fajta rizst termesztenek. Több kultúrában - például a keleti országokban, vagy az arab világ egy részén - a nemzeti konyha egyik legfontosabb alapanyagának számít. A gabonafélében található szénhidráttal ugyanis annyi energia jut a szervezetbe, amellyel fenn lehet tartani a testet még komolyabb fizikai megterhelés mellett is. A rizsfélék koleszterinmentesek, a barna változatok magas rosttartalma pedig segíti az emésztést. Így nem csak szép körítést készíthetünk belőlük, hanem az egészséges táplálkozásról is könnyedén gondoskodhatunk.

A rizs sokféle étel alapja lehet. Köret, saláta, édesség, leves és önálló főétel egyaránt készülhet belőle. Ráadásul, aki ráérez a rizsfőzés technikájára gyorsan, mindenfajta nehézség nélkül állíthat össze ízletes menüket. Széles körben kaphatók olyan friss hozzávalók, amelyekkel csodás ételeket készíthetünk, s még a különlegesebb alapanyagok is helyettesíthetők konzervekkel, vagy hazai termékekkel. Az ételek ára sem lesz túl magas, hiszen a rizs maga az egyik legolcsóbb alapvető élelmiszer.

Barnarizses erőleves

Hozzávalók 6 személyre
2,5 l marha erőleves
4 felvágott sárgarépa
1 felvágott hagyma
1 szál felvágott zellerszál
1 kisebb felvágott fehérrépa
3 szál petrezselyem
1 babérlevél
1 ek. csökkentett sótartalmú paradicsompüré
fél bögre barnarizs
2 ek. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

1. Keverje össze az erőlevest az előkészített zöldségekkel egy nagy fazékban
2. Adja hozzá a babérlevelet, a paradicsompürét és rizst. Ízesítse tetszés szerint.
3. Fedje le, és lassú tűzön főzze másfél órán keresztül.
4. Tálaláskor vágott petrezselyemmel tálaljuk.


Chilis rizsgolyók

Hozzávalók 16 golyó
1 ek. olívaolaj
1 finomra vágott hagyma
1,5 bögre rizs
fél kk. őrölt kurkuma
3 bögre csirke erőleves
0,5 kk. chilipor
frissen őrölt feketebors
3 finomra vágott újhagyma
15 g vaj
3 ek. reszelt sajt (érett cheddar)
2 lazán felvert tojás
12,5 dkg mozzarella sajt 16 kockára vágva
3/4 bögre zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

1. Hevítse fel az olajat egy lábasban. Tegye bele a hagymát, és fonnyassza 2-3 percig. Keverje bele a rizst és a kurkumát, és kavargassa, amíg a rizst alaposan beleforgatja az olajba.
2. Öntsön 3/4 bögre erőlevest a lábasba és forralja fel. Gyakran kevergetve főzze addig, amíg a víz majdnem teljesen elpárolog. Adja hozzá a chiliport, ízlés szerint feketeborsot és a maradék erőlevest. Főzze tovább lassan még 10-15 percig, amíg a víz elpárolog és a rizs megpuhul. Vegye le a tűzről, keverje hozzá a vajat, a sajtot és az újhagymát.
3. Dolgozza el a tojásokat a rizses keverékben, vigyázva, hogy ne törje össze a szemeket. Ossza a masszát 16 egyenlő adagra. Egy sajtkockát nedves kézzel nyomjon bele egy adag rizs közepébe, és formáljon kis golyót belőle. Ezt ismételje meg a többi sajttal és rizzsel.
4. Forgassa a labdácskákat zsemlemorzsába, ha kész tegye a hűtőbe 30 percre. Addig forrósítsa az olajat, amíg a beledobott kenyérkocka 50 másodperc alatt megbarnul. Egyidőben 4-5 rizsgolyót süssön 5 percig, illetve amíg aranybarnára pirulnak. Szűrőkanállal szedje ki a labdácskákat, s nedvszívó papírtörlőn csepegtesse le. Frissen, azonnal tálalja.

Sajtos-barnarizses pite

Hozzávalók 6 személyre
3/4 bögre főtt barna rizs
25 dkg reszelt sajt
4 ek. reszelt parmezán sajt
2 felvágott újhagyma
2 reszelt cukkini
1 felkockázott pirospaprika
30 dkg lecsepegtetett konzerv spárga felvágva
3 ek. pirított fenyőmag
3 lazán felvert tojás
1 bögre natúr joghurt
frissen őrölt feketebors

Elkészítés

1. Tegye a rizst, a sajtot, a parmezán sajtot, az újhagymát, a cukkinit, a pirospaprikát, a spárgát, a fenyőmagot, a tojásokat, a joghurtot és ízlés szerint feketeborsot egy tálba. Keverje össze.
2. Kanalazza a rizses keveréket egy kizsírozott, mély falú, 23 cm-es, levehető aljú sütőformába. Süsse 190 fokos sütőben 40 percig, illetve amíg megszilárdul.
3. Ha kész hagyja állni 5 percig a formában. Borítsa ki, szeletelje föl, és frissen kínálja.
Árvay N. Tivadar

(reggel.hu)

2006.05.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Barnarizses erőleves
Barnarizses erőleves
Chilis rizsgolyók
Chilis rizsgolyók
Sajtos-barnarizses pite
Sajtos-barnarizses pite

Legfrissebb magazinok