HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Salátabár > Mediterrán saláták

t: 3778

Mediterrán saláták

A mediterrán életmód

Modernkori külföldi kalandozásaink során az utóbbi években a Földközi-tenger területén fekvő országok kultúrája a magyar utazók érdeklődésének középpontjába került. A laza mediterrán életmód és az ahhoz szorosan kapcsolódó könnyed gasztronómiai szokások emlékei vissza-visszatérnek a fülledt nyári, pesti kánikulában. Ilyenkor jól esne elkortyolni egy igazi görög jegeskávét (frappé), csipegetni a paradicsomos-fetasajtos-olajbogyós salátából (horiatiki), vagy az aszaltszilvás-sárgabarackos kuszkusztálból.
A mediterrán térség otthonaiban a konyha kiemelten fontos szerepet tölt be, a család a késő estébe nyúló vacsorát ismerősökkel, barátokkal együtt fogyasztja el. Az asztal körüli beszélgetésekkel a többfogásos lakoma csipegetésével szakítják meg, miközben a borospohár is többször ürítésre kerül.

Az egészséges étrend

A déli országokat (japán mögött) az egészséges életmód kiemelkedő területének tartják, amelynek a legfőbb jellemzői a következők:
• teljeskiörlésű gabonából készült kenyér fogyasztása,
• friss gyümölcs, főleg a citrusfélék, dinnye, barack,
• nagy mennyiségű zöldség (az egy éves, egy főre eső évi zöldségfogyasztás kb. 200 kg) fogyasztása: nem múlhat el úgy nap, hogy valamely étkezéshez ne ennének zöldséget nyersen salátának elkészítve, párolva, vagy roston sütve. Különösen kedveltek a hüvelyesek, a cukkíni, padlizsán, zöld-, sárga, pirospaprika (pepperoni), paradicsom, hagyma, fokhagyma, articsóka, spárga,
• kevés vöröshús: bárány, borjú, marhahús csak egyszer, vagy kétszer kerül az asztalra egy hét alatt,
• olívaolaj és friss fűszerek minden mennyiségben: salátán, húsokon, zöldségen, sőt, még a tradicionális süteményeken is. (A helyiek legkedveltebb előétele az olívaolajas kenyér.)
• magas rost- és ásványianyagtartalmú zöldségek (bab, mogyoró) és tésztafélék (durumbúzából) fogyasztása
• az étkezések mellé egy-egy pohár vörösbor

A mediterrán saláták jellemzője

Miért hasznos sok salátát fogyasztani? Magas vitamin és ásványianyag-tartalmuk miatt a zöldségek fogyasztása rendkívül előnyösen hat szervezetünkre. Ennek megfelelve- bár valószínűleg kevésbé tudatosan - a mediterraneumban a zöldségek nagy részét nyersen, salátákban, vagy enyhén párolva, rövid ideig grillezve használják fel. Ily módon továbbra is sikerül megőrizni a felhasznált zöldségek jelentős mennyiségű vitamintartalmát.
A mediterrán saláták összetevői friss, cikkekre, kockákra vágott zöldségek, minimális dresszinggel, többnyire olívaolaj, citromlé ízesítésével, csipetnyi só, bors, bazsalikom, vagy oregánó fűszerezésével. A salátákból nélkülözhetetlen a paradicsom, és az olívabogyó, kiegészítve kevés sajttal.

Zöldsaláta (spanyol)

Hozzávalók:

• 1 db fejessaláta
• 1 db kígyóuborka
• 1 csomag újhagyma
• 1 csomag pirosretek
• 1 db tv paprika
• 1 db alma
• 5 dkg durvára vágott dióbél
• olívaolaj
• fehérborecet, só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket a következőképpen készítsd elő: a salátát alaposan öblítsd de, majd leveleit vágd fel csíkokra. Az uborkát és a retket is mosd meg alaposan. Az uborkát vágd fel karikára, a retket karikára, majd a gyufaszálnál vastagabb hasábokra. Az újhagymát aprítsd fel, távolítsd el a paprika magházát, majd húsát hosszában szeleteld fel. Az almát hámozd meg, húsát kockázd fel.
A felvágott zöldségeket halmozd egy salátástálba, locsold meg, és forgasd alaposan össze az öntettel.

Öntet elkészítése:
3 kiskanál fehérborecetet keverj össze 4 evőkanál olívaolajjal, sózd meg és szórd meg kevés borssal. Tetejét megszórhatod durvára vágott, száraz serpenyőben pirított dióbéllel.

Tipp: akkor lesz igazán harmonikus egy saláta íze, ha az összetevőket nagyjából azonos méretűre vágod.

Nizzai tonhal saláta (francia)

Hozzávalók:

• 3 db nagyobb burgonya
• 20 dkg zöldbab (ceruzabab)
• 30 dkg jégsaláta, (vagy zacskós Fitnesz saláta-mix)
• fekete olívabogyó
• 2 evőkanál kapribogyó,
• 1 doboz konzerv tonhal
• 3 db paradicsom
• 2 db főtt tojás
• citrom, fehérborecet (kb. 2 evőkanál)
• olívaolaj (kb. 1, 5 dl)
• 1-2 gerezd fokhagyma
• 1 kiskanál mustár, 3 db tojás

Elkészítés:

Főzd meg a burgonyát, majd kihűlve vágd kockára és tedd bele egy nagy tálba. Add hozzá a párolt zöldbabot (ceruzababot), a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot és locsold meg egy kanálnyi olívaolajjal és egy kevés citromlével.
Készítsd el az öntetet: a zúzott fokhagymát, a kiskanálnyi mustárt, keverd össze 2 evőkanál fehérborecettel, fél citrom levével és kb. 1 dl olívaolajjal, csipetnyi sóval.
Tálaláskor a salátát helyezd egy nagyobb tányér aljára, szórd rá a burgonyás babot, tetszés szerinti olívabogyót, illetve kapribogyót. Öntsd rá az öntetet, majd szórd meg tonhallal és a cikkekre vágott kemény tojással.

Fűszeres burgonyasaláta (török, arab)

Hozzávalók:

• 1 kg újburgonya
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 kiskanál örölt kömény
• 1 kiskanál koriander(örölt)
• 1 kiskanál paprika örlemény (az Erős Pista, vagy az édesebb Piros Arany is megfelel)
• fél-fél kiskanálnyi őrölt fahéj
• kurkuma, friss bazsalikom és petrezselyem levél
• egy citrom leve
• 0,5 dl olívaolaj
• 1 kiskanál cukor
• só, bors
• 1 kiskanál csiliszósz, vagy csípős paprikakrém

Elkészítés:

A burgonyát tisztítás után főzd meg. Egy serpenyőben egy evőkanál olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és a rászórt őrölt fűszereket. Kevergesd fakanállal, majd ad hozzá a paprika örlemémyt, az újburgonyát, az apróra vágott friss fűszereket. Készítsd el hozzá az öntetet: a cukrot, a csipetnyi borsot, csiliszószt keverd össze a citrom levével és az olívaolajjal. Lehűtve tálalható.

Csirkemájsaláta (dalmát)

Hozzávalók:

• 1 db fejessaláta,
• 30 dkg csirkemáj,
• 1 db vöröshagyma,
• 1 dl paradicsompüré,
• 2 nagyobb fej gomba,
• babérlevél, só, bors, majoránna, cukor, olívaolaj

Elkészítés:

Kevés olajban fonnyaszd meg a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, majd szórd rá a szívétől megtisztított, félbevágott és hideg vízzel leöblített csirkemájat, majd pirítsd meg. Önts alá 0, 5 dl hideg vizet, ízesítsd a fűszerekkel (egy csipet majorránna, só, bors, babérlevél) és add hozzá a paradicsompürét, egy fél kiskanálnyi cukrot. Kevergetve forrald össze.
A gombát tisztítsd meg és vágd fel vékony cikkekre, majd egy másik serpenyőben kevés olajon párold meg.
A fejes salátát alaposan öblítsd le és leveleit tépkedd egy tálba. Erre öntsd rá a paradicsomos csirkemájat, tetejét díszítésül szórd meg a párolt gombával.

Kuszkusz saláta (tunisz)

Hozzávalók:

• 20 dkg kuszkusz
• egy nagyobb fej paradicsom
• 6-6 szem aszalt barack
• aszalt szilva apróra vágva
• fél citrom leve
• 1 evőkanál méz
• fél kiskanál fahéj
• fél kiskanál őrölt kömény
• egy csipetnyi őrölt tarkabors
• kb. fél dl olívaolaj
• Fitnesz saláta-mix

Elkészítés:

A kuszkuszt szórd bele egy öblös tálba, és annyi forró vízzel öntsd le, amennyi két újnyira befedi. Tetejét egy tányérral takard le és hagyd, hogy a kuszkusz a gőzben megduzzadjon (kb.20 perc).
Készítsd el az öntetet: a mézet keverd össze a fél citrom levével, a fűszerekkel, és öntsd fel kb. 0,5 dl olívaolajjal.
Elkészítése: a kuszkuszt keverd össze az aszalt gyümölcsökkel, a cikkekre vágott paradicsommal és szórd a saláta-mixre, majd öntsd rá az öntetet.

(noklapja.hu)


2006.05.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok