HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Tavaszi csirke zöldséggel, tésztával - Könnyű falatok - A szárnyashús nemcsak finom, egészséges is

t: 1871

Tavaszi csirke zöldséggel, tésztával - Könnyű falatok - A szárnyashús nemcsak finom, egészséges is

A tavaszi diéták idején a legjobb választás egy remek hétvégi ebéd elkészítéséhez néhány zsenge csirke feldolgozása. A friss zöldségekkel, gyümölccsel, vagy újburgonyával körített grillezett csirkehús pillanatok alatt elkészíthető. Ha a teljes szárnyas a konyhaasztalra kerül, mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő darabot: a mellet a száraz húsokat kedvelők, a combokat a zsírosabb falatok rajongói, az aprólékot pedig az ínyencek szopogathatják kedvükre. A belsőségekből is ízletes ételek készíthetők, ráadásul magas vastartalmuk miatt ezek roppant egészségesek is. A naponta szükséges kalóriamennyiség beviteléhez bőven elég, ha a szárnyasok mellé zöldköretet, újburgonyát kínál.

Hosszabb kiruccanásokra, kirándulásokra pedig készítsen csirkehússal töltött buktákat. A hazai ízeket így ilyen alkalmakkor is magukkal vihetik. A káposztával ízesített tészta ráadásul hidegen is bármikor fogyasztható.
Bevásárláskor mindig ügyeljen, hogy a hús friss legyen, és ellenőrzött forrásból származzon.

Mogyorós csirkemell sült zöldségekkel

Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 705 kcal (körettel)

Hozzávalók (8 adag)
1,2 kg csontozott csirkemell
1 dl olaj, 1 csokor újhagyma
30 dkg színes paprika
6 dkg vaj
2 dl tejszín
10 dkg tisztított amerikai mogyoró
csirke fűszerkeverék ízlés szerint


A körethez 4 személyre
50 dkg egyforma nagyságú burgonya
20 dkg paradicsom
20 dkg baby-kukorica konzerv
1 csokor újhagyma
0,5 dl olaj

1 tk. durvára törött bors

1. Vágja hosszában ketté a megmosott, leszárított húsokat. Fűszerezze, és nagyobb serpenyőben, forró olajban, mindkét oldalon 2 percig süsse.
2. Vegye ki a húsokat, és a visszamaradt olajra tegye rá a vékonyra szelt, megmosott paprikákat, az újhagymát. Pirítsa 2–3 percet, tegye rá a mogyorót, a vajat, és adjon hozzá 3 dl vizet.
3. Amikor forr, sózza meg, és helyezze vissza a húsokat. Párolja 5 percig, adja hozzá a tejszínt, majd forralja még 2–3 percig, s frissen tálalja.
4. A körethez csomagolja alufóliába a megmosott burgonyákat. Előmelegített, 200 fokos sütőben süsse 20 percig. Vágja félbe a paradicsomokat, csepegtesse le a kukoricát, tisztítsa meg a hagymákat. Sózza, borsozza a zöldségeket, és forró olajon 3–4 perc alatt süsse készre.

Gombás szárnyas belsőség

Elkészítési idő: 80 perc
1 adag: 697 kcal

Hozzávalók (6 adag)
30 dkg pulykamáj
30 dkg pulykaszív
30 dkg pulykazúza
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olaj
1 kk. só
ízlés szerint majoránna és őröltbors
50 dkg burgonya
15 dkg vegyes gomba
2 db paradicsom
1 db zöldpaprika

1. Mossa meg alaposan a belsőségeket. Távolítsa el a nem kívánatos részeket, majd darabolja fel a húst.
2. Az apróra vágott hagymát pirítsa meg olajon. Tegye rá a feldarabolt zúzát és szívet. Kicsit pirítsa, majd víz hozzáadásával fedő alatt párolja. Mindig legyen alatta kellő mennyiségű víz.
3. Ízesítse, fűszerezze, tegye rá a zúzott fokhagymát. Amikor már majdnem puha, adja hozzá a májat. Fehéredésig pirítsa, majd keverje hozzá az összevágott tisztított burgonyát és gombát. Annyi vizet öntsön rá, hogy majdnem ellepje, és óvatosan kavargassa, nehogy a máj összetörjön.
4. Amikor félig megpuhult a burgonya, tegye bele az összevágott paradicsomot és a paprikát. Letakarva párolja készre.

Káposztás csirkehúsos töltött bukta

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók 20–22 darabhoz
50 dkg liszt
25 dkg élesztő
1 tk. cukor
10-20 g só
0,5 dl tej
1 tojás

A töltelékhez:
15 dkg főtt darált szárnyas hús, vagy sonka
50 dkg fejes káposzta

őrölt bors
0,2 dl olaj,
1 ek. cukor

1. Reszelje le a káposztát. Sózza meg enyhén, hagyja állni, majd nyomkodja ki. Kevés olajon karamellizálja a cukrot, és tegye rá a káposztát. Sózza, borsozza, kevés vizet aláöntve, fedő alatt, 20–25 percig párolja. Ha elkészült, hűtse ki.
2. Keverje el az élesztőt a cukorral, kevés liszttel. Adja hozzá a langyos tejet, s ugyanannyi vizet. Langyos helyen futtassa fel. Tegye a maradék lisztet, sót, és a kész káposzta harmadát egy nagyobb keverőtálba. Öntse hozzá a felfuttatott élesztőt is. Langyos vízzel dagasszon 1-2 dl tésztát, majd letakarva, langyos helyen kelessze.
3. Ha a tészta a duplájára kel, gyúrja át, és borítsa lisztezett deszkára. Nyújtsa 3 mm vastag téglalapra, majd 8-10 centis kiszúróval szaggassa formára. A maradék káposztát keverje el a darált hússal, és a tészták közepére tegyen halmokat. A tészta széleit kenje meg felvert tojással, majd félbehajtva, a széleit nyomja össze.
4. Tepsibe téve kelessze még 10-15 percig, majd előmelegített sütőben süsse 20 percig. Melegen, és hidegen is fogyasztható. Ízlés szerint lehet mellé tejfölt is adni.
Árvay N. Tivadar

(reggel.hu)

2006.05.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Mogyorós csirkemell sült zöldségekkel
Mogyorós csirkemell sült zöldségekkel
Gombás szárnyas belsőség
Gombás szárnyas belsőség
Káposztás csirkehúsos töltött bukta
Káposztás csirkehúsos töltött bukta

Legfrissebb magazinok