HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Egytál ételek > Csirke mindig van

t: 1752

Csirke mindig van

Variációk idei rántott csirkére

Hozzávalók

2 csirkemell vagy 4 csirkecomb kb. 1 kiskanál só 10 dkg finomliszt 3 tojás 12 dkg zsemlemorzsa a sütéshez: bő olaj

A húst megmossuk, leszárogatjuk. A melleket kettévágjuk, a combokat egészben hagyjuk, de a forgónál ketté is csaphatjuk. Az, hogy a bőrét lehúzzuk ízlés dolga. Ezután a pecsenyét a sóval körös-körül bedörzsöljük, 10-15 percre félrerakjuk. Fűszerezhetjük még őrölt fekete borssal, vagy akár egy kevés pirospaprikával is, de fölaprított zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk, például kakukkfűvel, bazsalikommal vagy metélőhagymával. Ezután lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, de cifrázhatjuk ezt is: ha a felvert tojásba egy evőkanál tejfölt keverünk, könnyebb lesz a bun-dája. A sajtimádók a zsemlemorzsába reszelt sajtot, az ínyencek darált diót, míg a reformkonyha kedvelői zabkorpát keverhetnek. Sütéskor bő olajat forrósítunk. Könnyen ellenőrizhetjük hogy elég meleg-e: kevés zsemlemorzsát szórunk bele, s ha sercegni kezd, jó - beletehetjük a húst. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Fontos, hogy ne hirtelen süssük, mert akkor nemcsak kiszáradhat, hanem a belseje nyers maradhat. Elkészültét a beleszúrt villával ellenőrizhetjük; akkor jó, ha nem folyik véres lé belőle. Lecsöpögtetve konyhai papírtörlőre szedjük. Hagyományosan petrezselymes burgonya és fokhagymás-ecetes uborkasaláta illik hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 588 kcal / 2458 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Mátraaljai olaszrizling '01)

Sós kéregben sült csirke

Hozzávalók

1 nagyobb (kb. 1,2 kg-os) konyhakész csirke 1 kiskanál só 1 mokkáskanál őrölt fehér bors 1 ág rozmaring 1 babérlevél 4 csirkemáj a kéreghez: 1-1 kg só és finomliszt kb. 7 dl víz

A csirkét megmossuk, leszárogatjuk. Hasüregét besózzuk, beborsozzuk, és a rozmaringot, a babérlevelet meg a májat is belebújtatjuk. A kéreghez valókat összegyúrjuk. Akkor jó, ha könnyen kezelhető tésztát kapunk, amit azután gyúrólapon kissé ellapítunk. A szárnyast rátesszük, és a tésztával bebugyoláljuk. Tepsibe téve, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 óra 30 percen át sütjük. Ha kész, rácsra fektetve 15 percig pihentetjük, majd így, egyben feltálaljuk. Amikor a látvány már kellően éhessé tette a kosztosokat, a kérget késsel bevágjuk, majd letördeljük, és a csirkét vágódeszkára fektetjük. Szárnyasollóval négybe vágjuk, tányérra rakjuk, s mindegyik mellé egy májat is teszünk. Könnyűsalátával kínáljuk. A sós kéreg csak a sütéshez kell, ne tálaljuk fel, hacsak nem akarunk csalódott arcokat látni.

Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 228 kcal / 953 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri leányka 2000)

Duplahagymás, mézes csirke

Hozzávalók

10-12 apró vöröshagyma 1 fej fokhagyma 6 evőkanál olaj 1 konyhakész csirke 1 csapott evőkanál só 1 mokkáskanál őrölt fekete bors 1 kis csokor tárkony 2-3 evőkanál méz kb. 2 dl száraz fehérbor

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az előbbit csak akkor vágjuk félbe, ha nagyobbacska, az utóbbinál a gerezdeket azonban mindenképp. Az olaj felét megforrósítjuk, a kétféle hagymát üvegesre sütjük rajta, majd tűzálló tálba borítjuk. A csirkét 8 részre daraboljuk, a maradék olajon körös-körül megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított tárkonnyal fűszerezzük. A hagymára rakosgatjuk, a mézzel megkenegetjük, majd egy kevés bort és vizet öntünk alá. Sütőben (kb. 150 °C; légkeveréses sütőben 135 °C) 1,5-2 órán át sütjük, többször megforgatjuk. Közben levével locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk. Ha túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Friss saláta illik hozzá köretnek.

Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 635 kcal / 2655 kJ.
Italajánlat: félszáraz fehérbor (Móri ezerjó 2000)

(eszemiszom.hu)

2006.05.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Variációk idei rántott csirkére
Variációk idei rántott csirkére
Sós kéregben sült csirke
Sós kéregben sült csirke
Duplahagymás, mézes csirke
Duplahagymás, mézes csirke

Legfrissebb magazinok